Απόψε η πιο κρύα και παγερή νύχτα του χειμώνα με παγετό-Βελτιωμένος καιρός με ηλιοφάνεια και παροδικές νεφώσεις

Στο τέλος έφτασε μια περίοδος με βροχές, χιόνια στα ορεινά αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες. Ο Αυλώνας ψυχρών έως πολύ ψυχρών αερίων μαζών που μας επηρέαζε έφυγε πολύ πιο βορειοανατολικά. Χιόνια εκτός από το Τρόοδος έπεσαν και στον Μαχαιρά. Από τις χαμηλές πιέσεις και τα χαμηλά βαρομετρικά θέση παίρνουν υψηλές πιέσεις με αντικυκλώνες.

Αυτή η αλλαγή σκυτάλης φέρνει καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια αλλά και παροδικές νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις επόμενες ημέρες με την θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο σε σχέση με σήμερα Τετάρτη. Μέχρι και 25 Ιανουαρίου δεν αναμένονται βροχές στο νησί μας.

Για την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου από 26 και μετά φαίνονται εκ νέου κάποιες διαταραχές με βροχές και πτώση θερμοκρασίας χωρίς να αποκλείονται και χιόνια κυρίως στο Τρόοδος. Αυτό θα οφείλεται σε Αυλώνα ψυχρών αερίων μαζών που έχει κατηφορίσει σε δυτική Ευρώπη που τις επόμενες ημέρες θα κινηθεί ανατολικά και θα περάσει από Ιταλία, μετά Ελλάδα και φτάνει Κύπρο και σε συνδυασμό με χαμηλό βαρομετρικό να έρθουν βροχές αλλά και χιόνια πάνω στο Τρόοδος με πτώση θερμοκρασίας την άλλη εβδομάδα. Όμως πόσες βροχές και χιόνια θα έχουμε αλλά και πόσο θα πέσει η θερμοκρασία δεν είναι εύκολο από τώρα να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες. Θα το παρακολουθώ και θα σας ενημερώνω καθημερινώς.

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου
Ηλιοφάνεια με υψηλές νεφώσεις στην ατμόσφαιρα ενώ προς απογευματινές ώρες χαμηλές νεφώσεις στα ορεινά. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός με χαμηλή νέφωση στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου.

Μέγιστες θερμοκρασίες
Εσωτερικό: 15 Βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 16
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 16
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 16
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 16
Ορεινά: 4-8
Τρόοδος: 0
Ημιορεινά: 11-13

Βράδυ Τετάρτης προς ξημερώματα Πέμπτης 20-21 Ιανουαρίου φαίνεται να είναι η πιο κρύα και παγερή νύχτα του χειμώνα με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν σε ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές εσωτερικού.

Τοπικά στο εσωτερικό θα πέσει και 1 βαθμό κάτω από το μηδέν όπου και αναμένεται παγετός σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό.

Θερμοκρασίες στα ορεινά έως 4-5 βαθμούς κάτω από το μηδέν, στα ημιορεινά έως και 2-3 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Πάνω στο Τρόοδος μπορεί και έως 8 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Σε παράλιες περιοχές πέφτει στους 3-6 βαθμούς πάνω από το μηδέν.

Πολύ μεγάλη προσοχή στο ορεινό και ημιορεινό οδικό δίκτυο παγετού.
Άνεμος: Ασθενές ρεύμα αέρα διαφόρων διευθύνσεων 1 έως 2 μποφόρ και παροδικά έως 3 μποφόρ. Σταδιακά ξεκινά να μας επηρεάζει βορειοανατολικό ρεύμα αέρα.

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου
Ηλιοφάνεια με αυξημένες νεφώσεις στην ατμόσφαιρα μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Βραδινές ώρες με νεφώσεις στη ανώτερη ατμόσφαιρα ενώ στα ορεινά και στην μέση ατμόσφαιρα.

Μέγιστες θερμοκρασίες
Εσωτερικό: 16 Βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 17
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 17
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 17
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 17
Ορεινά: 5-9
Τρόοδος: 1
Ημιορεινά: 11-14

Παραμένουν χαμηλές και ψυχρές οι ελάχιστες με παγετό σε ορεινά και ημιορεινά και πιο τοπικά σε εσωτερικό.

Άνεμος: Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα 1-2 μποφόρ πρωινές ώρες στο εσωτερικό ενώ στα παραθαλάσσια πλην της Πάφου και έως 3 μποφόρ. Μεσημεριανές και απογευματινές ώρες μικρή ενίσχυση στα 2-3 μποφόρ ενώ στα βόρεια, ανατολικά και νότια παράλια 3 έως 4 μποφόρ ενώ μέσα στη θάλασσα και έως 5 μποφόρ.

Σάββατο και Κυριακή 23-24 Ιανουαρίου ηλιοφάνεια με περάσματα νεφώσεων σε όλα τα επίπεδα της ατμόσφαιρας. Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα στα 1-3 μποφόρ ενώ στα βόρεια, ανατολικά και νότια παράλια 3 έως 4 μποφόρ. Την Κυριακή αναμένεται μια μικρή εξασθένηση των ανέμων. Θερμοκρασία σε μια σχετικά μικρή άνοδο.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.