Σε ασταθείς καιρικές συνθήκες μπαίνει η Κύπρος κυρίως Τετάρτη και Πέμπτη όπου αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες

Σε ασταθείς καιρικές συνθήκες μπαίνει η Κύπρος κυρίως Τετάρτη και Πέμπτη όπου αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες με ενδεχόμενο μέσα από καταιγίδα να παρατηρηθεί χαλαζόπτωση αλλά και ισχυροί άνεμοι. Πιο αυξημένες πιθανότητες για φαινόμενα έχουν ορεινές-ημιορεινές περιοχές, εσωτερικό και προς ανατολικά-βορειοανατολικά μεσημέρι με απόγευμα. Βραδινές προς αυγινές ώρες κάποιες βροχές θα σημειώνονται στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου αφήνοντας ένα μικρό ρίσκο έως 20% να επηρεαστούν κάποιες παράλιες περιοχές τοπικά. Παρασκευή πιο τοπικές και περιορισμένες βροχές.

Ασταθές ρεύμα αέρα με αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα και αβαθές χαμηλό βαρομετρικό στην περιοχή μας θα είναι και οι αιτίες αυτής της αλλαγής του καιρού για 2-3 ημέρες. Πέφτει η θερμοκρασία αλλά σε περιοχές που θα παρατηρείται αυξημένη νέφωση και βροχές θα είναι ακόμα πιο κάτω οι θερμοκρασίες.

Ασταθείς καιρικές συνθήκες δεν θα επικρατούν μόνο στην δική μας περιοχή αλλά σε περιοχές δυτικής-νοτιοδυτικής Ευρώπης σε Ισπανία και Γαλλία αλλά και ανατολικά της Σκανδιναβίας. Σε αυτές τις περιοχές που θα είναι άστατος ο καιρός η θερμοκρασία θα βρίσκεται κάτω της κανονικής ενώ σε περιοχές κεντρικής Μεσογείου και κεντρικής Ευρώπης λόγω υψηλών πιέσεων και θερμού ρεύματος αέρα η θερμοκρασία θα βρίσκεται πάνω της κανονικής.

Δροσερό έως ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα που κατηφορίζει προς την περιοχή μας εκτόπισε πιο ανατολικά από εμάς το ελαφρώς θερμό έως θερμό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία να βρίσκεται σε πτώση και να είμαστε κάτω της κανονικής. Όμως μια θερμή γλώσσα που ανηφορίζει από Αφρική προς Μεσόγειο λόγω ατμοσφαιρικής διαταραχής περιοχή Ισπανίας αναμένεται να επηρεάσει περιοχές κεντρικής Μεσογείου με θερμό ρεύμα αέρα και άνοδο θερμοκρασίας. Αυτό το ρεύμα αέρα κινείται ανατολικά προς την περιοχή μας για να μας επηρεάσει Σάββατο, κυρίως Κυριακή με άνοδο θερμοκρασίας αφού εκτοπίζεται το ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα ανατολικά.

Από Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου καταρρέει σταδιακά το θερμό ρεύμα αέρα με τη θερμοκρασία να σημειώνει σταδιακά μικρή πτώση από Τρίτη 21/9 με μικρό ενδεχόμενο για κάποιες τοπικές βροχές. Μέχρι στιγμής παραμένει χαμηλό αυτό ρίσκο για αυτό και θα περιμένω μέχρι να σας μιλώ με περισσότερη σιγουριά.

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου
Χαμηλή νέφωση αυγινές με πρωινές ώρες τοπικά αυξημένη με ενδεχόμενο κάποιων βροχών στο θαλάσσιο χώρο με ένα μικρό ρίσκο έως 20% να επηρεαστούν τοπικά κάποιες παράλιες περιοχές με άνεμο 1 έως 3 μποφόρ.

Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια με νεφώσεις που θα είναι αυξημένες τοπικά σε ορεινά-ημιορεινά, εσωτερικό και βόρεια-βορειοανατολικά με βροχές αλλά αναμένεται να εκδηλωθούν και καταιγίδες. Μέσα από καταιγίδα υπάρχει ενδεχόμενο έως 30% να παρατηρηθεί και χαλαζόπτωση.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό 29-30 βαθμούς, έως 28 βαθμούς στα δυτικά και στους 29-30 βαθμούς στα νότια-νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 19-24 βαθμούς και στους 26-29 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Δυτικός-Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα νότια-νοτιοανατολικά-ανατολικά παράλια και έως 4 μποφόρ. Τοπικά στα πολύ νότια έως 5 μποφόρ. Σε περιοχές με καταιγίδα θα πνέει ισχυρός άνεμος.

Απόγευμα προς βράδυ και κυρίως βραδινές ώρες αίθριος καιρός στα παραθαλάσσια τμήματα του νησιού θα παρατηρείται τοπική χαμηλή νέφωση με τον άνεμο να είναι Δυτικός-Βορειοδυτικός. Ένταση 2 έως 3 μποφόρ. Θερμοκρασία το βράδυ προς ξημέρωμα πέφτει κάτω από τους 22 βαθμούς.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Τετάρτης πέφτουν στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 20-22 βαθμούς στα παράλια και 13-16 βαθμούς στα ορεινά.

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου
Χαμηλή νέφωση αυγινές με πρωινές ώρες τοπικά αυξημένη με ενδεχόμενο κάποιων βροχών στο θαλάσσιο χώρο με ένα μικρό ρίσκο έως 20% να επηρεαστούν τοπικά κάποιες παράλιες περιοχές λίγο πιο αυξημένο αυτό το ρίσκο στα βόρεια-βορειοδυτικά παράλια με άνεμο 1 έως 3 μποφόρ.

Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια με νεφώσεις που θα είναι αυξημένες τοπικά σε ορεινά-ημιορεινά, εσωτερικό και ανατολικά-βορειοανατολικά με βροχές και καταιγίδες. Ανατολικά εννοώ και περιοχές επαρχίας Λάρνακας και Αμμοχώστου. Μέσα από καταιγίδα υπάρχει ενδεχόμενο έως 50% να παρατηρηθεί και χαλαζόπτωση αλλά και ισχυρή βροχόπτωση.
Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό 29-30 βαθμούς, έως 28 βαθμούς στα δυτικά και στους 29-30 βαθμούς στα νότια-νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 19-24 βαθμούς και στους 26-29 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός έως Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα δυτικά και νότια παράλια έως 4 μποφόρ. Τοπικά στα πολύ νότια έως 5 μποφόρ. Σε περιοχές με καταιγίδα θα πνέει ισχυρός άνεμος.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Πέμπτης πέφτουν στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 19-22 βαθμούς στα παράλια και 11-14 βαθμούς στα ορεινά.

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες με περιορισμένη τοπική χαμηλή νέφωση και άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα αυξημένες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό. Ενδεχόμενο περιορισμένων τοπικών βροχών. Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο και θα είναι στο εσωτερικό στους 31-33 βαθμούς, έως 29-30 βαθμούς στα δυτικά και στους 30-32 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 20-26 βαθμούς και στους 27-30 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός έως Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ.

Σάββατο και Κυριακή 18-19 Σεπτεμβρίου βελτιωμένο καιρικό σκηνικό με την θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο για να είμαστε λίγο πάνω της κανονικής.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.