Ασταθείς καιρικές συνθήκες με τοπικές βροχές και καταιγίδες

Και επίσημα εχθές Πέμπτη 28/10 το χαμηλό βαρομετρικό που βρίσκεται σε κεντρική Μεσόγειο νότια της Ιταλίας εδώ και μέρες κατάφερε και έφτασε σε επίπεδα Μεσογειακού κυκλώνα-Medicane εν ονόματι Apollo και βλέπετε το μάτι που σχηματίστηκε μέσα από τις δορυφορικές εικόνες.

Επαληθεύεται το Weather Forecast-ierodiakonou που ήταν η μόνη καιρική σελίδα που έδωσε αυτό το ενδεχόμενο από τις 20-21 Οκτωβρίου όταν τότε τα μοντέλα δεν έδειχναν κάτι ξεκάθαρο.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει νοτιοανατολική πορεία προς Λιβύη που φτάνει στην εκεί περιοχή Κυριακή 31/10 και με το που βρίσκει στεριά χάνει κατακόρυφα την δυναμική του και μετατρέπεται σε ένα απλό χαμηλό με την ατμοσφαιρική του πίεση να ανεβαίνει. Από κει και πέρα ακολουθεί ανατολική πορεία προς την περιοχή μας με καθημερινή εξασθένηση αλλά θα ευνοήσει σε φαινόμενα.

Δεν αναμένεται τέτοιο φαινόμενο να επηρεάσει την Κύπρο δηλαδή δεν θα έχουμε τροπικό κυκλώνα στην περιοχή μας αλλά ένα χαμηλό βαρομετρικό που εξασθενεί.

Πέραν του χαμηλού βαρομετρικού σε κεντρική Μεσόγειο που κινείται προς την περιοχή μας παρατηρείται και αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα βόρεια-βορειοδυτικά μας λόγω του Αντικυκλώνα στα βόρεια της Μεσογείου που κατεβάζει δροσερό έως ελαφρώς ψυχρό ρεύμα στο θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου με αποτέλεσμα να ευνοείται αστάθεια λόγω αυτών των παραγόντων και έτσι να συνεχίζεται ο άστατος καιρός μέχρι και αρχές της επόμενης εβδομάδας σε ανατολική Μεσόγειο.

Η θερμοκρασία δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη μεταβολή τις επόμενες 3-4 ημέρες. Αυτό που έχω να πω είναι ότι θα παρατηρούνται σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία χωρίς όμως να δεχόμαστε κάτι έντονο από ψυχρό ή θερμό ρεύμα αέρα. Τα σκαμπανεβάσματα ευνοούνται και λόγω αυξημένων νεφώσεων και βροχών που θα παρατηρούνται στο νησί μας.

Όσο αφορά τις θερμοκρασίες πάνω και κάτω της κανονικής η Κύπρος τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται κάπου στη μέση δηλαδή μεταξύ πάνω και κάτω κάτω της κανονικής άρα οι θερμοκρασίες θα είναι κοντά στις κανονικές. Όμως λόγω χαμηλού βαρομετρικού δυτικά της Αγγλίας αναμένεται να κατηφορίσει Αυλώνας από τα βόρεια προς δυτική και βορειοδυτική Ευρώπη με θερμοκρασίες κάτω της κανονικής που αυτό συνεπάγεται ανέβασμα θερμού ρεύματος αέρα με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής προς κεντρική Μεσόγειο με σταδιακή μετατόπιση προς την ανατολική Μεσόγειο που είναι η δική μας περιοχή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επόμενη εβδομάδα από Τετάρτη 3 Νοεμβρίου να παρατηρηθεί άνοδος θερμοκρασίας.

Μετά το πέρας της αστάθειας με βροχές αλλά και θερμοκρασίες κοντά στις κανονικές θερμοκρασιακές τιμές φαίνεται από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας να έχουμε θερμοκρασίες πάνω της κανονικής με καλές καιρικές συνθήκες απουσία βροχών.

Σκόνη στην ατμόσφαιρα της περιοχής μας τις επόμενες 3-4 ημέρες. Αραιή με μικρές περιόδους που θα αυξάνονται τα ποσοστά της.

Ξεκινάει και το κυνήγι την Κυριακή 31 Οκτωβρίου και αυτό που θέλω να πω στους φίλους κυνηγούς είναι ότι η πρώτη κυνηγετική εξόρμηση θα συνδυαστεί με βροχές και καταιγίδες αλλά όχι παντού και όχι συνέχεια αφού θα παρατηρούνται και ανοίγματα. Κυρίως τα φαινόμενα από νωρίς το μεσημέρι και μετά. Καλό είναι να μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μου για συνεχή ενημέρωση για την εξέλιξη και πορεία των βροχών. Όταν στην περιοχή που θα είσαστε δείτε να εξελίσσεται καταιγίδα καλό θα ήταν να απομακρυνθείτε από την περιοχή λόγω της επικινδυνότητας μέσα από μια καταιγίδα. Εξοπλίζεστε με ομπρέλα και αδιάβροχο και σας εύχομαι τα καλύτερα.

Σάββατο 30 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις με άνεμο Βόρειο-Βορειοανατολικό έως Νοτιοανατολικό 2 έως 4 μποφόρ ενώ στα βόρεια, ανατολικά και νοτιοανατολικά παραθαλάσσια παροδικά έως 5 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα αυξημένες νεφώσεις με το ρίσκο βροχής 25-40% για τοπικές βροχές-μπόρες σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό αλλά το ρίσκο είναι πιο αυξημένο στα ορεινά-ημιορεινά. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά με πολύ περιορισμένες τις καταιγίδες.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 26-27 βαθμούς, έως 26 βαθμούς στα δυτικά και στους 26-27 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 14-21 βαθμούς και στους 22-26 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα βόρεια, ανατολικά και νοτιοανατολικά έως 4 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Σαββάτου πέφτουν στους 11-13 βαθμούς στο εσωτερικό, 15-18 βαθμούς στα παράλια και 6-9 βαθμούς στα ορεινά.

Κυριακή 31 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις που θα είναι πιο αυξημένες στο δυτικό και βόρειο κομμάτι του νησιού. Λόγω του ότι στο βόρειο και δυτικό θαλάσσιο κομμάτι της Κύπρου θα παρατηρούνται βροχές υπάρχει το ενδεχόμενο τοπικά να επηρεάζουν παράλιες περιοχές στα δυτικά και βόρεια με άνεμο Βορειοανατολικό έως Νοτιοανατολικό 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι προς απόγευμα ηλιοφάνεια και αυξημένες νεφώσεις με το ρίσκο βροχής στο 40-60% για τοπικές βροχές-μπόρες ή και καταιγίδες από τα δυτικά προς ορεινά-ημιορεινά, εσωτερικό και βόρεια.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 27-28 βαθμούς, έως 26 βαθμούς στα δυτικά και στους 26-27 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 16-21 βαθμούς και στους 22-25 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοανατολικός έως Νότιο-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 και παροδικά έως 4 μποφόρ στα βόρεια.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Κυριακής πέφτουν στους 14-15 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-19 βαθμούς στα παράλια και 9-12 βαθμούς στα ορεινά.

Υπάρχει το ενδεχόμενο από τα μεσάνυχτα Κυριακής προς ξημερώματα Δευτέρας να παρατηρηθούν πιο εκτεταμένες βροχές στο νησί μας αλλά για αυτό θα βγει και νέο δελτίο.

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες αυξημένες νεφώσεις και βροχές με άνεμο Βορειοανατολικό έως Νοτιοανατολικό 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια με τοπικές αυξημένες νεφώσεις και αναμένονται τοπικές βροχές-μπόρες με σταδιακή εξασθένηση.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 26-28 βαθμούς, έως 26 βαθμούς στα δυτικά και στους 26-27 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 15-20 βαθμούς και στους 22-26 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Δευτέρας πέφτουν στους 14-15 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-19 βαθμούς στα παράλια και 10-13 βαθμούς στα ορεινά.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.