Ατμοσφαιρική διαταραχή με βροχές κατά περιόδους

Μετά τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί μας με ηλιοφάνεια και παροδικές νεφώσεις τοπικά αυξημένες σταδιακά αλλάζει και οδεύουμε σε άστατο καιρικό σκηνικό με βροχές, κάποιες καταιγίδες αλλά τα φαινόμενα θα είναι κατά περιόδους και τόπους. Λόγω διχογνωμίας μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων η πρόβλεψη καθίσταται πιο δύσκολη και χρήζει ιδιαίτερης παρακολούθησης.

Με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής ευνοείται καλύτερα με περισσότερες βροχές σε σχέση με άλλες το βόρειο και ανατολικό κομμάτι του νησιού και κάποια τμήματα του εσωτερικού. Πάνω στον Όλυμπο υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο να σημειωθεί και παροδική χιονόπτωση Πέμπτη προς Παρασκευή αλλά να είναι δύσκολο μέχρι στιγμής σε πιο κάτω περιοχές από τον Όλυμπο.

Όσο αφορά τις ποσότητες μέχρι Σάββατο με κάθε ρίσκο παίζουν από 5 έως 30 μιλίμετρα ενώ τοπικά μπορεί να φτάσουν 40-50 μιλίμετρα αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει 100 φορές ακόμα. Μην το παίρνετε ακόμα τοις μετρητής αυτό με τις ποσότητες.

Ας δούμε αναλυτικά την εξέλιξη του καιρού

Ατμοσφαιρική διαταραχή με αβαθές χαμηλό βαρομετρικό νότια-νοτιοανατολικά της Κύπρου θα δίνει βροχές και καταιγίδες στο θαλάσσιο χώρο συνοδευόμενες από ηλεκτρική δραστηριότητα. Λόγω της διαταραχής κοντά στην περιοχή μας κατά περιόδους και τοπικά θα σημειώνονται βροχές πάνω στο νησί μας τις επόμενες ημέρες πιθανόν μέχρι και το Σάββατο 28 Νοεμβρίου.

Στο υπόλοιπο κομμάτι της Ευρώπης θα δούμε τον Αντικυκλώνα στον Αντλαντικό Ωκεανό να μπαίνει σφήνα σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να ευνοείται κατάβαση Αυλώνα ψυχρών αερίων μαζών στο δυτικό κομμάτι της Ευρώπης αλλά από αύριο αναμένεται αποκοπή του ομφάλιου λώρου ψυχρών αερίων μαζών νοτιότερα με εμφάνιση αποκομμένης ψυχρής λίμνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα με χαμηλό βαρομετρικό περιοχή Ισπανίας με βροχές και καταιγίδες, ένα αρκετά άστατο καιρικό σκηνικό.

Αυτή η διαταραχή φαίνεται να ακολουθεί ανατολική πορεία και να εισέρχεται σε κεντρική Μεσόγειο προς Ιταλία και Ελλάδα προς το τέλος του μήνα με βροχές και καταιγίδες. Υπάρχει η τάση να κινηθεί και ακόμα πιο ανατολικά προς την δική μας περιοχή και να φέρει βροχές την επόμενη εβδομάδα. Όμως επειδή είναι νωρίς ακόμα αλλά έχει να διανύσει μεγάλη απόσταση δεν είναι ξεκάθαρο πως θα φτάσει στην περιοχή μας και τι ακριβώς να περιμένουμε για αυτό κάνουμε υπομονή.

Εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων λόγω ύπαρξης αντικυκλώνα συνεχίζει να δίνει καλές καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Ο αντικυκλώνας όμως σταδιακά καταρρέει ανατολικά-νοτιοανατολικά.

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου
Με αυξημένες νεφώσεις στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα ενώ πιο τοπικά και στα χαμηλά στρώματα. Πρωινές και μεσημεριανές ώρες υπάρχει ενδεχόμενο λόγω σύγκλισης ανέμων στο δυτικό και νότιο θαλάσσιο τμήμα της Κύπρου να σημειώνονται βροχές που κατά διαστήματα να πέφτουν ελαφρές τοπικές βροχές στα δυτικά-νότια και ορεινά-ημιορεινά τμήματα του νησιού. Μέσα στη θάλασσα θα παρατηρούνται πιο έντονες βροχοπτώσεις με ηλεκτρική δραστηριότητα.

Μετά από αργά το απόγευμα προς βράδυ και οδεύοντας προς Πέμπτη αναμένονται βροχές έως μέτριας έντασης στα βόρεια, ανατολικά, τμήματα του εσωτερικού αλλά και πιο τοπικά σε ορεινά-ημιορεινά. Στα βόρεια και ανατολικά παραθαλάσσια ενδέχεται τοπικά να εκδηλωθεί καταιγίδα με ηλεκτρική δραστηριότητα.

Ελάχιστες θερμοκρασίες προς αυγινές ώρες στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 12-13 βαθμούς σε παράλιες περιοχές. Πάνω στα ορεινά 3-5 βαθμούς ενώ πάνω στο Τρόοδος πέφτει κοντά στους 0 βαθμούς.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22 βαθμούς στα δυτικά-νοτιοδυτικά παράλια και στους 23 βαθμούς στα νότια-νοτιοανατολικά και ανατολικά παράλια. Πάνω στα ορεινά 8-15 βαθμούς ενώ πιο κάτω σε ημιορεινές περιοχές 18-20 βαθμούς. Λόγω της συννεφιάς μπορεί να είναι 1-2 βαθμούς πιο κάτω η θερμοκρασία γενικά στο νησί.

Άνεμοι Βορειοανατολικοί 1 έως 3 μποφόρ ενώ παροδικά στα βόρεια, ανατολικά και νοτιοανατολικά παράλια έως 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες 2-3 μποφόρ Βορειοανατολικοί ενώ στα βόρεια, ανατολικά και νοτιοανατολικά έως 4 μποφόρ και παροδικά έως 5 μποφόρ.

Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου μερικώς άστατος καιρός με τοπικές βροχές ή και μπόρες με την θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση. Ενισχυμένο Βορειοανατολικό ρεύμα αέρα στα 3-4 μποφόρ και παροδικά έως 5 μποφόρ κυρίως στα βόρεια, ανατολικά και νοτιοανατολικά.

Την Παρασκευή και Σάββατο 27-28 Νοεμβρίου τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους με την θερμοκρασία χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή. Παραμένει το Βορειοανατολικό ρεύμα αέρα.

Αυτά μέχρι στιγμής φίλοι μου και λόγω της διχογνωμίας μεταξύ των μοντέλων πρόγνωσης καθιστούν πιο δύσκολη την πρόβλεψη για αυτό κρατάμε μικρό καλάθι για να μην απογοητευόμαστε. Θα υπάρχει συνεχή ενημέρωση για έγκυρη καιρική ενημέρωση.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.