Βοηθήστε το παιδί σας να θέτει στόχους στη ζωή του

Woman photo created by wirestock - www.freepik.com

Πώς θα μάθει το παιδί μου να βάζει στόχους στη ζωή του; Πόσο σημαντικό είναι για τη ζωή του; Η κλινική ψυχολόγος Παναγιώτα Μικελλίδου, συμβουλεύει τους γονείς ώστε να μάθουν στα παιδιά τους τη σημασία των στόχων και πώς να τους υλοποιούν.

Οι στόχοι είναι το όχημα που μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή μας, να κάνει τα όνειρά μας πραγματικότητα και κυρίως να δώσει νόημα στο ταξίδι μας στη ζωή. Ο καλύτερος τρόπος να μάθουν τα παιδιά να βάζουν στόχους και να αγωνίζονται γι’ αυτούς είναι να έχουν τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των γονιών τους από τη μικρή ηλικία για το τι σημαίνει «θέτω στόχους» και τι σημαίνει «προσπαθώ και αγωνίζομαι για υλοποίησή τους».

1. Θέτοντας απλούς στόχους από μικρά παιδιά
Μιλώντας με τα παιδιά μας θα πρέπει να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν πόσο σπουδαίο είναι να έχουμε ένα στόχο για το παιχνίδι μας, για το σχολείο μας, για τη ζωή μας στο σπίτι μας. Μπορεί έτσι απλά να βάλει στόχο να φτιάξει το παζλ με το οποίο καταπιάνεται. Ή να βάλει στόχο να μπει στην ομάδα ποδοσφαίρου του σχολείου. Ή να αποκτήσει ένα καινούριο παιχνίδι ή να ετοιμάσει το πρότζεκτ που ζήτησε ο δάσκαλος. Σε κάθε περίπτωση το παιδί μας πρέπει να καταλάβει πως χρειάζεται ένα σχέδιο για να προχωρήσει στην υλοποίηση του στόχου. Μια στρατηγική. Και πως πρέπει να μείνει προσηλωμένο στη στρατηγική αυτή. Χρειάζεται να μελετήσει καλά το σχέδιο του παζλ, να το βάλει σε κατάλληλο μέρος για να δουλέψει, να εργαστεί με υπομονή, ώσπου να το συναρμολογήσει. Για το πρότζεκτ χρειάζεται να θέσει τομείς, να βρει το υλικό από το διαδίκτυο, από βιβλία, από επισκέψεις, από συνεντεύξεις, να το οργανώσει, να το καταγράψει. Έτσι, ξεκινώντας από απλά πράγματα το παιδί μας μπαίνει στο νόημα της σύλληψης ενός στόχου και της στρατηγικής υλοποίησής του. Εμείς, ως γονείς συζητάμε μαζί του το στόχο, τα μικρά βήματα υλοποίησής του, τις μεθόδους υπερπήδησης των εμποδίων κλπ.

2. Αντιμετωπίζουμε τα όνειρά του με κατανόηση
Είναι φυσικό το παιδί μας να έχει όνειρα νεφελώδη. Δε χρειάζεται να το αποπαίρνουμε. Είναι απλά παιδί και έχει καλπάζουσα φαντασία. Εδώ χρειάζεται η δική μας στρατηγική. Με υπομονή και σωστή συζήτηση το παιδί είναι σε θέση να καταλάβει πότε ένα όνειρο κι ένας στόχος είναι στη σφαίρα του εφικτού και πότε όχι.

3. Το παιδί μας να θέτει τους δικούς του στόχους.
Το κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα, το δικό του τρόπο σκέψης, είναι αυτόνομη μονάδα. Δεν είναι το πιστό μας αντίγραφο. Επομένως δεν έχουμε το δικαίωμα να του μεταβιβάζουμε τα δικά μας όνειρα, συχνά τις δικές μας ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Δε χρειάζεται να καταδικάζουμε τα παιδιά μας σε μια ζωή που εμείς θα επιλέξουμε γι’ αυτά. Είναι σημαντικό να τα ρωτάμε τι τους αρέσει, τι θα ήθελαν να κάνουν στη ζωή τους και πώς βλέπουν τον εαυτό τους σε κάποια χρόνια.

4. Οι στόχοι να σπάζουν σε μικρά βήματα.
Ένα μεγάλο όνειρο παίρνει σάρκα και οστά όταν αναλύεται σε μικρά βήματα. Βραχυπρόθεσμοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι πρέπει να τίθενται και να οδηγούν στην επίτευξη του μεγάλου στόχου. Προς τούτο θα πρέπει να εξασκήσουμε τα παιδιά μας βοηθώντας τα να κατανοήσουν τη σημασία των μικρών βημάτων. Διακριτικά οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν την πορεία υλοποίησης αυτών των μικρών βημάτων.

5. Οι στόχοι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να φροντίσουμε να μάθουν τα παιδιά μας ότι οι στόχοι τους πρέπει να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, ρεαλιστικοί ανάλογα με το μέγεθος του στόχου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας τη σημασία να θέτουμε ευγενείς στόχους που να μην προκαλούν βλάβη στους άλλους και όπου είναι δυνατό να είναι σημαντικοί και για άλλους πέρα από τον εαυτό εκείνου που θέτει το στόχο.

Κλείνοντας, θα εισηγούμουν να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να καταγράφουν τους στόχους τους. Να έχουν το δικό τους προσωπικό ημερολόγιο, όπου μe λόγια, φωτογραφίες, εικόνες, ζωγραφιές θα μπορούσαν τα παιδιά να κάνουν μια καταγραφή των στόχων τους στο σπίτι, στο σχολείο, στις φιλίες τους, αλλά και τα μελλοντικά και ίσως μακρινά τους όνειρα! Η καταγραφή των στόχων μας δεσμεύει το άτομο σε αυτά και τα κάνει να είναι πιο συστηματικά στις προσπάθειες για υλοποίησή τους.

Must Read!
Σημαντικό είναι τα όνειρά μας και οι στόχοι μας να μας εμπνέουν. Διαφορετικά είναι καταδικασμένα σε αποτυχία. Και για να μας εμπνέουν θα πρέπει να είναι δικά μας. Είναι γι’ αυτό που ως γονείς θα πρέπει να Σημαντικό επίσης είναι τα όνειρά μας και οι στόχοι μας να μας εμπνέουν. Διαφορετικά είναι καταδικασμένα σε αποτυχία. Και για να μας εμπνέουν θα πρέπει να είναι δικά μας. Είναι γι’ αυτό που ως γονείς θα πρέπει να μαστε προσεκτικοί με τα παιδιά μας. Υπάρχουν γονείς που ουσιαστικά επιβάλλουν στα παιδιά τους τα δικά τους ανεκπλήρωτα όνειρα, έστω κι αν αυτά δεν εμπνέουν και δεν προκαλούν το ενδιαφέρον των παιδιών τους.

Με τη συνεργασία της Κλινικής Ψυχολόγου, Παναγιώτας Μικελλίδου.
Στοιχεία επικοινωνίας 96-325632/ Facebook