Βουλωμένος νεροχύτης;

Είναι σίγουρα ένα από τα συχνότερα και χειρότερα πράγματα που μπορούν να συμβούν. Ο βουλωμένος νεροχύτης μπορεί να μας παιδέψει ενώ κάποιες φορές χρειάζεται και η «επιστράτευση» ειδικού.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε πέντε τρόπους για να κάνετε το ξεβούλωμα να μοιάζει παιχνιδάκι:

1. Mε μαγειρική σόδα, αλάτι & βραστό νερό
Το πρώτο βήμα είναι η δημιουργία του “μαγικού μείγματος”. Γέμισε μια κούπα του καφέ με ίση ποσότητα μαγειρικής σόδας και αλατιού. Ρίξε το μείγμα σου για το ξεβούλωμα νεροχύτη και άφησε το να δράσει για περίπου 20 λεπτά.

Όση ώρα η μαγειρική σόδα και το αλάτι αναλαμβάνουν δράση, εσύ γέμισε το βραστήρα με νερό, γιατί θα το χρειαστείς στο επόμενο βήμα. Αφού περάσουν τα 20 λεπτά, άρχισε να ρίχνεις σιγά- σιγά βραστό νερό στο νεροχύτη. Κάθε φορά, που ρίχνεις λίγο, περίμενε έως ότου ο νεροχύτης στραγγίξει και αδειάσει και μετά συνέχισε.

Ο λόγος που χρησιμοποιούμε βραστό, αντί για κρύο νερό, είναι διότι το πρόβλημα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, προκαλείται από υπολείμματα τροφών. Με το “μαγικό μείγμα” και το βραστό νερό, αυτά τα υπολείμματα θα διαλυθούν αμέσως.

2. Με μαγειρική σόδα & λευκό ξύδι
Ρίξε μισό φλιτζάνι με μαγειρική σόδα μέσα στο νεροχύτη. Άφησε τη σόδα να δράσει για μερικά λεπτά και στη συνέχεια ρίξε μισό φλιτζάνι λευκό ξύδι. Τώρα θα πρέπει να περιμένεις για αρκετές ώρες μέχρι να δράσει το μείγμα. Ιδανικά μπορείς να το κάνεις, προτού κοιμηθείς. Μόλις ξυπνήσεις, άφησε άφθονο νερό να κυλήσει από τη βρύση, για να δεις τα αποτελέσματα της προσπάθειας σου!

3. Με βεντούζα από καουτσούκ
Αυτός είναι ο απλούστερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις έναν βουλωμένο νεροχύτη. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μια βεντούζα από καουτσούκ. Υπάρχουν διάφορα μεγέθη, οπότε θα πρέπει αρχικά να βεβαιωθείς ότι η βεντούζα εφάπτεται ακριβώς στο νεροχύτη της κουζίνας. Πριν τοποθετήσεις τη βεντούζα, αφαίρεσε τυχόν σουρωτήρι, αν υπάρχει.

Τοποθέτησε τη βεντούζα πάνω στην τρύπα αποστράγγισης και βεβαιώσου ότι έχει κάνει καλή επαφή. Κρατώντας τη βεντούζα από το κοντάρι, άρχισε να την ανεβοκατεβάζεις με κοφτές και γρήγορες κινήσεις. Η αναρρόφηση, που προκαλείται από αυτή τη κίνηση σε συνδυασμό με τη δύναμη του νερού, θα ξεκολλήσει ό,τι έχει βουλώσει το νεροχύτη.

4. Με μία συρμάτινη κρεμάστρα
Αν το πρόβλημα είναι επιφανειακό μπορείς να καταφέρεις το ξεβούλωμα νεροχύτη ακόμη και με μία συρμάτινη κρεμάστρα. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να την ισιώσεις. Χρησιμοποίησε μία πένσα για να φτιάξεις ένα αυτοσχέδιο γάντζο στην άκρη της.

Με το νέο σου εργαλείο προσπάθησε να ξεβουλώσεις τον νεροχύτη της κουζίνας ή του μπάνιου σου. Αν έχουν παγιδευτεί βρομιές, υπολείμματα τροφών ή τρίχες θα μπορέσεις να τα «ψαρέψεις» με τον γάντζο.

Ωστόσο χρειάζεται λίγη προσοχή στην κίνηση. Μην πιέσεις το γάντζο προς τα κάτω διότι θα χειροτερεύσεις την κατάσταση. Αν δεις ότι ο κόπος σου είχε αποτέλεσμα, άφησε λίγο ζεστό νερό να τρέξει.

5. Μην αφήσεις τον νεροχύτη να βουλώσει
Είναι αλήθεια ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης ενός προβλήματος είναι η πρόληψη του. Δεν χρειάζεται να βρεθείς αντιμέτωπος/η με το βουλωμένο νεροχύτη σου για να λάβεις δραστικά μέτρα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπορείς να φροντίζεις για το καθάρισμα του.

Ιδιαίτερα η μέθοδος με τη μαγειρική σόδα και το λευκό ξύδι θα σου πάρει ελάχιστη ώρα. Είναι βέβαιο ότι θα χαίρεσαι για αυτά τα δέκα λεπτά που αφιέρωσες μόλις αντιληφθείς πόσο μεγάλη είναι η σημασία της σωστής συντήρησης.

Τώρα μπορείς και εσύ να αντιμετωπίσεις το βουλωμένο νεροχύτη της κουζίνας σου! Αν δεν ξεβουλώσει, θα πρέπει να απευθυνθείς σε έναν εξειδικευμένο υδραυλικό, διότι το πρόβλημα βρίσκεται πιθανότατα κάπου αλλού!

 

Πηγή