Βροχές και καταιγίδες το Σάββατο με ισχυρούς ανέμους-Ηλιοφάνεια Κυριακή και Καθαρή Δευτέρα

Ο ψυχρός αυλώνας με το χαμηλό βαρομετρικό φτάνουν στην περιοχή μας και θα μας επηρεάζουν αύριο Σάββατο 29 Φεβρουαρίου. Το χαμηλό βαρομετρικό που το κέντρο του θα βρίσκεται βόρεια της Κύπρου με ανατολική πορεία συνοδεύεται από μέτωπα κακοκαιρίας και έτσι περίπου από τις μεσημεριανές ώρες γύρω στις 12:00 το ψυχρό του μετώπου αναμένεται να διασχίσει την Κύπρο αρχής γενομένης από τα δυτικά με ανατολική πορεία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί άστατος καιρός με βροχές σε όλο το νησί με τοπικές μπόρες-καταιγίδες που μέσα από καταιγίδα υπάρχει το ενδεχόμενο μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Πάνω στο Τρόοδος αναμένεται χιονόπτωση και την ώρα που θα είναι τα κυρίως φαινόμενα και πιο κλειστός ο καιρός τα χιόνια θα φτάνουν μέχρι τα 1000 μέτρα υψόμετρο.

Ένα χαρακτηριστικό που χρειάζεται προσοχή λόγω της διαφοράς της θερμοκρασίας από την συνάντηση ψυχρών με θερμών ανέμων είναι η σημαντική ενίσχυση των ανέμων που θα καταστούν ισχυροί έως πολύ θυελλώδης ειδικά το Σάββατο.

Όμως οι υψηλές πιέσεις δυτικά της Κύπρου εκτοπίζουν γρήγορα τις ψυχρές αέριες μάζες και το χαμηλό βαρομετρικό από την περιοχή μας με τον καιρό να είναι βελτιωμένος με καλές καιρικές συνθήκες και άνοδο θερμοκρασίας Κυριακή και Δευτέρα 1-2 Μαρτίου.

Μέχρι Τετάρτη 4 Μαρτίου φαίνεται να κινούμαστε με καλές καιρικές συνθήκες με μια πιθανή διαταραχή με βροχές και πτώση θερμοκρασίας Πέμπτη και Παρασκευή 5-6 Μαρτίου.

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου

Η μέρα ξεκινά με ηλιοφάνεια, με τοπικές νεφώσεις στο δυτικό κομμάτι του νησιού. Σταδιακά ο καιρός από τα δυτικά νωρίς το μεσημέρι κυρίως από τις 12:00 και μετά θα αρχίσει να επιδεινώνεται, θα κλείνει με αύξηση των νεφώσεων και ξεκινά το πέρασμα ψυχρού μετώπου με βροχές έως μέτριας έντασης και τοπικά έως έντονη σε μορφή μπόρας-καταιγίδας με μικρού διαμετρήματος χαλαζόπτωση. Οι βροχές θα είναι σε όλο το νησί αλλά όχι με τις ίδιες ποσότητες παντού. Πιθανές ποσότητες από 3 έως 20 μιλίμετρα αλλά στο δυτικό κομμάτι λόγω ορογραφικών βροχών οι ποσότητες μεταξύ 20-30 μιλίμετρα.

Το διάστημα με εκτεταμένες βροχές είναι από τις 12:00 μέχρι τις 16:00 με ένα μικρό διάλειμμα μετά αλλά το διάστημα από τις 19:00 μέχρι και τις 00:00 το βράδυ θα έχουμε νεο πέρασμα βροχών σε αρκετές περιοχές.

Θα πνέουν Δυτικοί-Νοτιοδυτικοί ισχυροί έως πολύ θυελλώδης άνεμοι στα 3-5 μποφόρ στο εσωτερικό, στα 5-6 μποφόρ στα παραθαλάσσια και στα 6-8 μποφόρ πάνω στα ορεινά. Πιο ενισχυμένες οι ριπές που θα φτάνουν στα 7-9 μποφόρ. Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί λόγω ζημιών που μπορεί να προκαλέσουν οι άνεμοι. Από αργά το βράδυ Σαββάτου προς αυγινές ώρες Κυριακής σε σταδιακή εξασθένηση οι άνεμοι.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στους 15 έως 17 βαθμούς σε εσωτερικό και έως 17 βαθμούς στα παράλια. Στα ορεινά 3 έως 8 βαθμούς και πάνω στο Τρόοδος προς Όλυμπο στους μείον 3 βαθμούς. Τις ώρες που θα επικρατεί νεφελώδης και βροχερός καιρός οι θερμοκρασίες θα είναι πιο χαμηλές και θα επικρατεί ψυχρός καιρός.

Κυριακή 1 Μαρτίου

Την ημέρα της αποκορύφωσης των καρναβαλίστικων εκδηλώσεων, οι καιρικές συνθήκες θα είναι ιδανικές με ηλιοφάνεια και κάποιες τοπικές νεφώσεις τις μεσημεριανές ώρες σε ορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 18-20 βαθμούς. Στα ορεινά 6-12 βαθμούς. Άνεμοι στα 2-3 μποφόρ και παροδικά στα παραθαλάσσια έως 4 μποφόρ.

Τη Δευτέρα 2 Μαρτίου, δηλαδή την Καθαρά Δευτέρα, συνεχίζονται οι ιδανικές συνθήκες με ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις μεσημέρι με απόγευμα. Μέγιστες θερμοκρασίες στα επίπεδα της Κυριακής. Άνεμοι πιο εξασθενημένοι 1 έως 3 μποφόρ.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.