Με βροχές, καταιγίδες και χιόνια θα μας έρθει η Παρασκευή-Ενισχυμένοι ανέμοι και αρκετές ποσότητες βροχής.

Αυλώνας ψυχρών αερίων μαζών κατηφόρισε στην Ελλάδα και κινείται ανατολικά προς την περιοχή μας. Ο ψυχρός αυλώνας συνοδεύεται από χαμηλό βαρομετρικό και θα μας προσεγγίζουν από τα βορειοδυτικά με βροχές, καταιγίδες και χιόνια την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.

Πεδίο χαμηλών πιέσεων θα επηρεάζει την περιοχή μας με άστατο καιρικό σκηνικό.
Το χαμηλό βαρομετρικό θα συνοδεύεται από μέτωπα κακοκαιρίας και περιμένουμε πρώτα να μας επηρεάσει το θερμό μέτωπο με τοπικές βροχές ελαφράς έως μέτριας έντασης μετά τα μεσάνυχτα προς αυγινές ώρες Παρασκευής και μετά ακολουθεί το ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας.

Το πέρασμα του ψυχρού μετώπου ξεκινά περίπου στις 09:00 το πρωί από τα δυτικά και θα περάσει πάνω από το νησί μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι που εκείνες τις ώρες θα είναι γενικευμένα τα φαινόμενα.

Είναι οι ώρες με τα γενικευμένα-παγκύπρια και έντονα καιρικά φαινόμενα με αρκετές ποσότητες βροχής που ίσως χρειαστεί προσοχή από συσσώρευση νερού στους δρόμους. Μέσα από καταιγίδες υπάρχει το ενδεχόμενο χαλαζόπτωσης μικρού διαμετρήματος.
Μετά το πέρας του μετώπου τα φαινόμενα θα είναι τοπικά και όχι εκτεταμένα.

Τα χιόνια πάνω στο Τρόοδος από τα 1500-1600 μέτρα και πάνω. Στη φάση των έντονων φαινομένων μπορεί παροδικά τα χιόνια να κατεβούν και έως 1300 μέτρα αλλά να στρώνει από τα 1500 μέτρα και πάνω.

Σάββατο το χαμηλό βαρομετρικό φεύγει ανατολικά και εξασθενεί για αυτό ο καιρός το Σάββατο πρωινές και μεσημεριανές ώρες θα είναι πιο βελτιωμένος ο καιρός από θέμα βροχών.

Σάββατο από το μεσημέρι προς βράδυ με πρωινές ώρες Κυριακής νέα αποκομμένη ψυχρή λίμνη με δευτερεύον αβαθές χαμηλό βαρομετρικό θα επηρεάζει την περιοχή μας με βροχές αλλά πιθανόν τοπικά και όχι παγκύπρια.

Την Κυριακή τα πάντα θα εξαρτηθούν από την ακριβή θέση της αποκομμένης ψυχρής λίμνης και του αβαθές χαμηλού βαρομετρικού για την εξέλιξη του καιρού και όπως φαίνεται υπάρχει το ενδεχόμενο να μας αφήσει να κάνουμε τις παιδικές καρναβαλίστικες παρελάσεις. Η διαταραχή την Κυριακή θα είναι πιο εξασθενημένη σε σχέση με την διαταραχή της Παρασκευής και σαν να τραβάει πιο νότια μας και αυτό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην έκβαση του καιρού και να μας αφήσει να κάνουμε τις παρελάσεις.

Κατά τη διάρκεια των παρελάσεων μπορεί να μην βρέχει ενώ προς το απόγευμα τοπικά να έχουμε βροχές. Θα ενημερωθείτε και αύριο.

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου οι άνεμοι στα 2-4 μποφόρ αλλά στα παράλια και έως 5 μποφόρ παροδικά. Πάνω στο Τρόοδος προς Όλυμπο και έως 6-7 μποφόρ. Ριπές ανέμων στα 6-7 μποφόρ και πιθανόν πάνω στο Τρόοδος έως 8 μποφόρ.

Μέγιστες θερμοκρασίες έως 16-17 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια ενώ στα ορεινά 4-10 βαθμούς αλλά σε περιοχές γενικά στο νησί με νεφελώδη καιρό και βροχές η θερμοκρασία θα είναι πιο χαμηλή και θα επικρατεί ψυχρός καιρός.

Πιθανές ποσότητες βροχής για Παρασκευή 10 έως 40 μιλίμετρα αλλά σε νότιες-νοτιοδυτικές πλευρές της οροσειράς σε περιοχές επαρχίας Πάφου και Λεμεσού λόγω ευνοϊκών συνθηκών για ορογραφικές βροχές οι ποσότητες εκεί μπορεί να είναι και έως 40-50 μιλίμετρα. Φρέσκο χιόνι περίπου 10 έως 20 εκατοστά.

Πιο εξασθενημένοι οι άνεμοι Σάββατο και Κυριακή στα 2-3 και παροδικά έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.