Υποχωρούν οι βροχές από το Σάββατο μεσημέρι με βελτίωση στο καιρικό σκηνικό

Η διαταραχή που επηρεάζει την Κύπρο με βροχές και καταιγίδες σταδιακά θα υποχωρεί από την περιοχή μας με αποτέλεσμα από τις μεσημεριανές ώρες και μετά του Σαββάτου να ξεκινά σταδιακή βελτίωση στο καιρικό σκηνικό. Σαφώς πιο βελτιωμένο καιρικό σκηνικό το διάστημα Κυριακή μέχρι και Τρίτη 22-24 Νοεμβρίου χωρίς να φαίνεται κάποιο ρίσκο βροχής με τον καιρό να είναι με ηλιοφάνεια και παροδικές νεφώσεις τοπικά αυξημένες.

Μας επηρεάζει μια διαταραχή που μέχρι στιγμής έδωσε τοπικά έντονα καιρικά φαινόμενα με αρκετές ποσότητες βροχής προκαλώντας πλημμύρες λόγω μεγάλης συσσώρευσης νερού. Να τελειώσει η διαταραχή να δούμε μέχρι τέλος πως θα εξελιχθεί και μετά θα την αναλύσω. Πάντως κατάφερε μετά από πολύ μεγάλο διάστημα να φέρει βροχές και στη Λεμεσό.

Ας τώρα δούμε αναλυτικά την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας
Η διαταραχή που επηρεάζει την Κύπρο-αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα και χαμηλό βαρομετρικό κινούνται ανατολικά νοτίως της Κύπρου με τάση εξασθένησης αλλά ικανή να φέρνει βροχές και καταιγίδες μέχρι και μεσημεριανές ώρες Σαββάτου κατά περιόδους.

Σιγά σιγά η ατμοσφαιρική διαταραχή εκτοπίζεται ανατολικότερα και από τις χαμηλές πιέσεις θέση θα πάρουν υψηλές πιέσεις στην περιοχή μας. Υπάρχει ένα εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων σε δυτική και κεντρική Ευρώπη που εκτείνεται μέχρι και την δική μας περιοχή. Αυτό φέρνει βελτίωση στο καιρικό σκηνικό.

Αυλώνας ψυχρών αερίων μαζών εκτείνεται μέχρι και κεντρική Μεσόγειο αλλά με την παρουσία του Αντικυκλώνα στην περιοχή θα παρατηρηθεί αποκοπή ατμοσφαιρικής διαταραχής δηλαδή αποκόπτεται ο ομφάλιος λώρος των ψυχρών αερίων μαζών με αποτέλεσμα να παρατηρείται αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε κεντρική Μεσόγειο και μαζί με χαμηλό βαρομετρικό ο καιρός εκεί να είναι ασταθής με βροχές και καταιγίδες.

Η τάση δείχνει αυτήν την διαταραχή από νότια Ιταλία να κινηθεί νότια προς Λιβύη ενώ μετά να ακολουθεί ανατολική-Βορειοανατολική πορεία προς την περιοχή μας και να μας έρχονται και πάλι βροχές αλλά ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το τι ακριβώς να περιμένουμε μετά τις 24 Νοεμβρίου. Παρακολουθώ και θα σας ενημερώνω για να γνωρίζεται έγκαιρα.

Σάββατο 21 Νοεμβρίου
Μέχρι και μεσημεριανές ώρες άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες πιθανόν κυρίως στα βόρεια, ανατολικά, νοτιοανατολικά, εσωτερικό και προς ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Λόγω Βορειοανατολικού ρεύματος αέρα αν θα καταφέρει να σπρώξει και κάποιες βροχές προς δυτικά και νότια θα εξαρτηθεί εκείνη την ώρα κάτι που θα σας κρατάω ενήμερους. Μετά βελτιωμένος καιρός με τοπικές νεφώσεις.

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 15 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά 5-8 βαθμούς.

Μέγιστες θερμοκρασίες στους 22-23 βαθμούς στο εσωτερικό και παραθαλάσσια αλλά στα νότια-νοτιοανατολικά έως 24 βαθμούς. Πάνω στα ορεινά 11 έως 16 βαθμούς και έως 20-21 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές.

Άνεμοι 1-3 μποφόρ αυγινές με πρωινές ώρες Βορειοανατολικών διευθύνσεων. Μεσημέρι με απόγευμα 2 έως 3 μποφόρ με Βορειοανατολικό ρεύμα αέρα.

Βραδινές ώρες 1-3 μποφόρ με Βόρειο-Βορειοανατολικό ρεύμα αέρα.

Κυριακή 22 Νοεμβρίου
Ηλιοφάνεια με τοπικά αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και προς νότια-νοτιοανατολικά.

Μέγιστες θερμοκρασίες στους 23-25 βαθμούς σε εσωτερικό και παραθαλάσσια. Πάνω στα ορεινά 11-18 βαθμούς και στους 20-22 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές.

Άνεμοι 1 έως 3 μποφόρ με Ανατολικό-Βορειοανατολικό ρεύμα αέρα εκτός από τα δυτικά που από Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα μετά το μεσημέρι γυρίζει σε Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.