Συνεχίζονται οι βροχές και τα χιόνια με τάση εξασθένησης λόγω υποχώρησης του χαμηλού βαρομετρικού

Το χαμηλό βαρομετρικό κινείται ανατολικά και μέχρι αύριο Τετάρτη θα βρίσκεται ανατολικά της Κύπρου με τάση εξασθένησης. Θα συνεχιστούν οι βροχές και τα χιόνια αλλά όχι στην ένταση και έκταση των τελευταίων ημερών.

Μέχρι και την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου παραμένει άστατος ο καιρός με τοπικές βροχές κατά περιόδους αλλά όπως έχω πει είναι σε φάση εξασθένησης το σύστημα.

Από Παρασκευή μεσημέρι μέχρι και Κυριακή βελτιωμένος ο καιρός με ηλιοφάνεια και διαστήματα αυξημένων νεφώσεων απουσία κάτι ιδιαίτερο από θέμα βροχής. Μπαίνουμε σε πεδίο υψηλών πιέσεων λογικά για μια εβδομάδα με βάση τα προγνωστικά στοιχεία που υπάρχουν.

Φαίνεται μια ηρεμία από συστήματα κακοκαιρίας.

Λογικό να έχουμε και διάλειμμα μετά από τις τόσες πολλές βροχές που παρατηρήθηκαν στο νησί μας από μήνα Δεκέμβριο μέχρι και σήμερα. Δεν έχουμε παράπονο αφού ο χειμώνας μας κινείται πολύ θετικά μέχρι στιγμής.

Το ύψος των χιονιών μέχρι στιγμής στο Τρόοδος έφτασε τα 80 εκατοστά. Θα ανέβει ακόμα λίγο σε εκατοστά. Πολύ το χιόνι να το εκμεταλλευτείτε Σάββατο και Κυριακή.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου

Περίοδοι ηλιοφάνειας θα εναλλάσσονται με αυξημένες νεφώσεις που θα δίνουν διάσπαρτα βροχές κατά τι διάρκεια της ημέρας ενώ κατά τις βραδινές ώρες θα είναι πιο περιορισμένες.
Πάνω στο Τρόοδος θα παρατηρείται χιονόπτωση με τα χιόνια να φτάνουν έως 1300 μέτρα με χιονόπτωση από τα 1400 μέτρα και πάνω.

Ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τις αυγινές ώρες στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό, 8-10 βαθμούς στα παράλια και μείον 1 έως 3 βαθμούς στα ορεινά όπου και αναμένεται παγετός για αυτό προσεχτικά στο ορεινό οδικό δίκτυο λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

Μέγιστες θερμοκρασίες στους 15-17 βαθμούς στο εσωτερικό και 17-18 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά από 2 έως 9 βαθμούς. Σε περιοχές που ο καιρός θα είναι νεφελώδης με βροχές, η θερμοκρασία θα είναι πιο χαμηλή με τον καιρό να είναι ψυχρός.

Αλλάζουν φορά οι άνεμοι και από Νότιοι-Νοτιοδυτικοί γυρίζουν σε Βόρειοι-Βορειοανατολικοί και αυτό οφείλεται στη θέση του χαμηλού βαρομετρικού που βρίσκεται ανατολικά της Κύπρου. Πέφτουν ακόμα λίγο τα μποφόρ στην περιοχή μας και να είναι 2-4 μποφόρ αλλά στα ορεινά-βόρεια-ανατολικά-νοτιοανατολικά θα φτάνουν και τα 5 μποφόρ.

Πέμπτη και Παρασκευή συνεχίζουμε να επηρεαζόμαστε από Βορειοανατολικό ρεύμα αέρα στα 2-4 μποφόρ ενώ στα βόρεια και ανατολικά δηλαδή στα προσήνεμα παράλια παροδικά και έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία πέφτει λίγο αφού το χαμηλό φεύγωντας ανατολικά αφήνει βόρειο-βορειοανατολικό ψχυρό ρεύμα αέρα να κατηφορίσει σε εμάς αλλά ανεβαίνει λίγο το Σάββατο. Σε γενικές γραμμές θα είναι με μικρά σκαμπανεβάσματα πάνω και κατω.
Προσοχή λόγω παγετού τις επόμενες ημέρες στα ορεινά.

Για το πως θα εξελιχθεί ο Ιανουάριος μέχρι το τέλος του θα προσπαθήσω σύντομα να σας δώσω μαι καιρική εικόνα..

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από το Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.