Γιατί ο σύντροφός μου, μου λέει ψέματα;

Woman photo created by freepik - www.freepik.com

Τα ψέματα στη σχέση είναι μία κατάσταση που τραυματίζει την εμπιστοσύνη και συχνά αποστασιοποιεί το ζευγάρι, οδηγώντας στην καχυποψία, την ανασφάλεια και την διαρκή εγρήγορση για εντοπισμό ενός πιθανού επόμενου ψέματος. Είναι σημαντικό, όμως, να έχουμε μια σαφή εικόνα ως προς τα κίνητρα που έχει ο σύντροφός μας για να πει ψέματα. Το ψέμα έχει πάντα έναν σκοπό και συχνά προκύπτει από την ανάγκη να προστατευτεί ένας άνθρωπος ή μια κατάσταση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει απαραίτητα κακή πρόθεση ή επιθυμία απάτης.

Τα ψέματα μπορεί να δείχνουν μια ανασφάλεια του συντρόφου μας να εκφραστεί με ειλικρίνεια προς εμάς, γιατί θεωρεί ότι μπορεί να τον κρίνουμε ή να σχολιάσουμε κάτι αρνητικά ως προς αυτό που σκέφτεται ή επιλέγει. Στην περίπτωση αυτή είναι χρήσιμο να κάνουμε μια αξιολόγηση του τρόπου που αντιδράμε όταν δεν συμφωνούμε με κάτι που λέει εκείνος, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν λειτουργούμε, άθελά μας, αρνητικά προς την κατεύθυνση αυτή. Αν από την άλλη τα ψέματα δεν έχουν το παραπάνω κίνητρο είναι σημαντικό να επικοινωνήσουμε στο σύντροφό μας την ανάγκη για ειλικρίνεια στη σχέση, ώστε να αξιολογήσει και ο ίδιος τη σημασία των ψεμάτων για τον ίδιο, αλλά και τον αντίκτυπο στη σχέση.

Σε κάθε περίπτωση η βοήθεια του ειδικού μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά στη διαχείριση του προβλήματος, καθώς επιτρέπει να συζητηθεί το θέμα μέσα σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, ασφάλειας και σιγουριάς, με τον θεραπευτή να αποτελεί τον εγγυητή της ομαλής λειτουργίας και επικοινωνίας του ζευγαριού.

 

Με τη συνεργασία του Βασιλειάδη Ηλία, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook