Οι γονείς μου λένε πως είμαστε φίλοι!

People photo created by halayalex - www.freepik.com

Αρκετά συχνά ακούω από γονείς πως είναι φίλοι με τα παιδιά τους, κυρίως όταν αυτά είναι έφηβοι. Όταν τους ρωτάω τι εννοούν, αναφέρουν πως τους αρέσει να περνούν πολλές ώρες μαζί τους, να συζητούν για διάφορα θέματα, να βγαίνουν έξω μαζί, να μιλάνε για ποιο προσωπικά ζητήματα!

Και εκεί ακριβώς, εφόσον προχωρήσουμε πιο βαθιά, ακούω πως τα παιδιά τους τώρα που μεγάλωσαν τους συμβουλεύουν, τους ζητούν να πάρουν θέση σε θέματα, εκθέτουν τον άλλο γονιό στο τι κάνει και τι όχι «σωστά», συζητούν τις διαφωνίες τους με φιλικά πρόσωπα… Αισθάνομαι σαν ο γονιός σε αυτές στις περιπτώσεις να είναι το παιδί και το παιδί μέσα από την αντιστροφή αυτή των ρόλων ο γονιός!

Επιπλέον, ο γονιός απαιτεί να του λέει τα απάντα το παιδί του και μάλιστα υπερηφανεύεται λέγοντας «εμείς δεν έχουμε μυστικά!» χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί πως παρεμβαίνει στον κόσμο του παιδιού του και δεν του επιτρέπει την ιδιωτικότητα. Μάλιστα, όταν το παιδί – ο έφηβος ή η έφηβη – αρχίσει να διαφοροποιείται από εκείνον, αισθάνεται προδομένος, πως κάποιος φίλος του του βάζει λόγια και θέλει «να χαλάσει τη σχέση τους». Και όταν το παιδί του αρχίζει και προτιμά τις δικές του παρέες και θέλει να βρίσκεται όλο και περισσότερο με τους συνομηλίκους, ο γονιός νιώθει να απειλείται από την απόρριψη του γιου ή της κόρης!
Θα απευθυνθώ λοιπόν στον έφηβο και στην έφηβη που οι γονείς τους πιστεύουν πως είναι φίλοι ενώ οι έφηβοι αντιλαμβάνονται πως αυτό δεν μπορεί να ισχύει.

Μπορείς λοιπόν να το πεις στους γονείς σου πως δεν είναι φίλοι σου αλλά γονείς και πως αυτός είναι ο ρόλος τους! Είναι διαφορετικό να έχετε μία όμορφη και γλυκιά σχέση, όπου ο καθένας ελεύθερα εκφράζει τον εαυτό του και άλλο να «πρέπει» να μιλήσεις για «όλα» τα θέματα, ακόμα και αν εσύ δεν θέλεις, να αισθάνεσαι πίεση για να το κάνεις.

Επίσης, θα τους πεις πως μεγαλώνεις πια, δεν είσαι το παιδάκι των προηγούμενων ετών, όπου συνήθιζες να τους λες τα πάντα, ότι συνέβαινε στην καθημερινότητά σου. Σήμερα, μεγαλύτερος ηλικιακά, νιώθεις άβολα ενδεχομένως ή και θέλεις να δημιουργήσεις και να διατηρήσεις την ιδιωτικότητά σου και εσύ θα επιλέξεις τι θα μοιραστείς μαζί τους και τι όχι. Μάλιστα, όταν υπάρχουν θέματα που μπορεί να διαφωνείς και να συγκρούεσαι μαζί του ή προσωπικά θέματα που αφορούν την σεξουαλικότητά σου, θέματα που θα συζητήσεις με τους φίλους σου.

Ο ρόλος του γονιού είναι διαφορετικός από τον ρόλο των φίλων. Ο γονιός «είναι εκεί» έχοντας την φροντίδα σου, προστατεύοντας εσένα αλλά και δίνοντας «χώρο» να εξελιχθείς καθώς μεγαλώνεις, κάνοντας πίσω διακριτικά, στηρίζοντας τις επιλογές σου. Ο γονιός είναι αυτός που θα σε οριοθετήσει ώστε να νιώσεις την απαραίτητη ασφάλεια να προχωρήσεις στη ζωή σου. Ο γονιός δεν μπορεί να είναι φίλος σου, καθώς τότε χάνει τον ρόλο του. Ο ρόλος του φίλου δεν είναι παρεμβατικός αλλά συμπορεύεται μαζί σου καθώς βιώνετε τα ίδια περίπου συναισθήματα, έχετε τις ίδιες αγωνίες, βρίσκεστε στο ίδιο στάδιο εξέλιξης…

Αντίθετα, ο γονιός έχει την εμπειρία της ζωής, μπορεί να σε συμβουλέψει, όχι όμως να βιώσει μαζί σου αυτό που εσύ τώρα περνάς. Δεν είναι τυχαίο που άλλα θέλεις να μοιραστείς με τους φίλους σου και άλλα με τους γονείς σου, είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Μπορείς λοιπόν να συζητήσεις με τους γονείς σου και να τους πεις πως εσύ αισθάνεσαι και τι ζητάς από εκείνους. Είναι πολύ πιθανό να θεωρούν πως αν «είστε φιλαράκια» τότε θα καταφέρετε όλοι μαζί να έχετε μία καλή επικοινωνία και να τους «αφήσεις» να είναι δίπλα σου. Εξήγησέ τους λοιπόν, πως και εσύ τους θέλεις δίπλα σου αλλά όταν νιώθεις πως τους χρειάζεσαι και θα χαρείς να γνωρίζεις πως είναι «εκεί» για εσένα με τη συμβουλή αλλά και την διακριτικότητά τους. Άλλωστε, βρίσκεσαι σε μία περίοδο της ζωής σου που έχεις ανάγκη να αρχίσεις να δοκιμάζεις και τις δικές σου δυνάμεις, να τεστάρεις λίγο τα όριά σου μέσα από την ασφάλεια και τη στήριξη που εκείνοι σου παρέχουν!

 

Με τη συνεργασία της κλινικής ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας, Μαρίνας Μόσχα.
Στοιχεία επικοινωνίας: marinamoscha@yahoo.grwww.marinamoscha.lifeFacebook