Γυναίκα και αυνανισμός

Designed by Freepik

Είναι γεγονός, ότι στην κοινή συνείδηση, ο αυνανισμός ως διαδικασία, έχει ταυτιστεί σε σημαντικό βαθμό με την σεξουαλική λειτουργία του άνδρα, είτε έχει, είτε έχει σταθερή σχέση. Αναρίθμητες σκηνές σε σελίδες περιοδικών, τηλεοπτικές σειρές και ταινίες του Hollywood έχουν καθιερώσει τον αυνανισμό, ως μια κατά κύριο λόγο ανδρική συνήθεια. Η αντίληψη αυτή, είναι εν μέρει σωστή, καθώς ο άνδρας καθοδηγούμενος από την «εκρηκτικότητα» της τεστοστερόνης, διεκδικεί πολύ πιο έντονα την οργασμική κορύφωση από την γυναίκα. Παρά την σεξουαλική απελευθέρωση των τελευταίων δεκαετιών, η αυτοϊκανοποίηση εξακολουθεί να είναι ταυτισμένη με το ανδρικό φύλο, κατά κύριο λόγο, ενώ για τη γυναίκα μπορεί να θεωρηθεί από περιττή έως και ανάρμοστη.

Στην πραγματικότητα όμως ο αυνανισμός αποτελεί μια συνειδητή επιλογή τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας, μέσα από την οποία επιδιώκεται η σεξουαλική ικανοποίηση και ηδονή. Η έναρξη του αυνανισμού είναι κοινή και για τα δύο φύλα και τοποθετείται από το στάδιο της προεφηβείας και έπειτα. Πρόκειται για την περίοδο που συντελείται η βιολογική ωρίμανση του αγοριού και του κοριτσιού που συνοδεύεται από την ορμονική αφύπνιση η οποία ξυπνάει τις αισθήσεις και καθοδηγεί προς την αναζήτηση της ηδονής. Η εφηβεία εξάλλου χαρακτηρίζεται από την έντονη  περιέργεια και εξερεύνηση της σεξουαλικότητας αλλά και του σεξουαλικού ρόλου του ατόμου.

Παρά το γεγονός όμως ότι ο αυνανισμός είναι κοινό χαρακτηριστικό αγοριών και κοριτσιών διαφέρει αρκετά ως προς τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται. Η αυτοϊκανοποίηση στη γυναίκα εκφράζεται μέσα από την κλειτοριδική ηδονή, χωρίς όμως αυτή να είναι κυρίαρχη όπως η εκσπερμάτιση που συμβαίνει στο αγόρι. Η γυναίκα μπορεί να βιώσει την ηδονή του αυνανισμού με το άγγιγμα του στήθους και του αιδοίου ή ακόμη και μέσα από επαναλαμβανόμενες κινήσεις των ποδιών οι οποίες θα προκαλούν πίεση στην περιοχή της κλειτορίδας, φτάνοντας ακόμη και στην οργασμό.

Αντίστοιχα και τα συναισθήματα που συνοδεύουν τον αυνανισμό σε άνδρες και γυναίκες διαφέρουν σημαντικά. Για τη γυναίκα, ιδιαίτερα για την έφηβη, η αυτοϊκανοποίηση συνδέεται με ντροπή και ενοχικά συναισθήματα που έχουν τις ρίζες τους στις αντιλήψεις της κοινωνίας και της οικογένειας ως προς την ανάγκη αυτή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μία γυναίκα προσέρχεται στο Ινστιτούτο Σεξουαλικής και Ψυχικής Υγείας και μέσα από την κλινική αξιολόγηση προκύπτει ότι δεν έχει αγγίξει ποτέ το σώμα της λόγω του φόβου και της αίσθησης της ανηθικότητας που έχει καλλιεργηθεί από την οικογένειά της. Πολλές φορές οι γονείς προσπαθώντας να κρύψουν την δική τους αμηχανία ενοχοποιούν τον αυνανισμό στη συνείδηση της κόρης τους γεμίζοντάς τη με ντροπή και απέχθεια προς τον εαυτό και τα γεννητικά της όργανα.

Designed by Freepik

Τις περισσότερες φορές όμως ο αυνανισμός συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή για τις γυναίκες ακόμα και αν πολλές αρνούνται να το παραδεχτούν ανοιχτά. Σε διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, το 95% των ανδρών απάντησε ότι αυνανίζεται ακόμα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες έφτασε το 73%. Σε συμπληρωματική ερώτηση που έγινε στους συμμετέχοντες της έρευνας για το κατά πόσο είχαν αυνανιστεί τον τελευταίο μήνα το 40% των γυναικών απάντησε καταφατικά. Δεν είναι, επομένως, σπάνιο φαινόμενο μια γυναίκα να διατηρεί την αυνανιστική της συνήθεια στο πέρασμα του χρόνου ακόμη κι όταν έχει ενεργή σεξουαλική ζωή. Σε αρκετές περιπτώσεις γυναίκες προσέρχονται στο Ινστιτούτο εκφράζοντας την «έλλειψη οργασμού» στο ερωτικό παιχνίδι με το σύντροφό τους, παρά το γεγονός ότι είναι σε θέση να απολαμβάνουν την ηδονική τους κορύφωση και τον κλειτοριδικό οργασμό μέσα από το δικό τους αυνανιστικό παιχνίδι. Οι γυναίκες αυτές συνήθως νιώθουν ντροπή και αμηχανία απέναντι στην κλειτοριδική τους κορύφωση,  φοβούνται να ζητήσουν από το σύντροφό τους να παίξει μαζί τους και να τις φέρει σε κλειτοριδικό οργασμό και αισθάνονται μειονεκτικά απέναντι στην προσμονή ενός κολπικού οργασμού που δεν έρχεται ποτέ.

Είναι όμως σημαντικό για μια γυναίκα να κατανοήσει το γεγονός ότι θα πρέπει να βοηθήσει το σύντροφό της και να τον καθοδηγήσει ως προς το τι την ευχαριστεί ώστε να μπορέσει να απολαύσει και εκείνη την ερωτική πράξη. Κάθε άνθρωπος αποτελεί μια αυθύπαρκτη προσωπικότητα με ιδιαίτερες προτιμήσεις και επιθυμίες επομένως δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει κανείς, είτε άνδρας είτε γυναίκα τι είναι εκείνο που διεγείρει περισσότερο τον σύντροφό του. Το ερωτικό παιχνίδι βασίζεται στην ειλικρινή επικοινωνία των δύο συντρόφων ώστε να εμπλουτιστεί και να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση και στους δύο. Η διεκδίκηση της οργασμικής κορύφωσης από τη γυναίκα δεν είναι ένα θέμα ταμπού αλλά μια απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση της συντροφικότητας και της ηδονικής συμμετοχής στη σεξουαλική επαφή με τον άνδρα.

Δρ Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556
Fax: 22777197
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο facebook