Γυναίκα-μπαρμπέρης σπάει τα στερεότυπα

Η Σβετλάνα Ριούμινα είναι μια γυναίκα από το Πσκοφ της Ρωσίας, που αποφάσισε να ακολουθήσει το «ανδρικό» επάγγελμα του μπαρμπέρη.

Η 38χρονη αντιμετώπισε ενδοοικογενειακή βία από τον άντρα της που την ξυλοκοπούσε, έσπαγε έπιπλα και της πετούσε αντικείμενα.

Ο άντρας της κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ώσπου μια φορά της έσπασε τη μύτη και ενώ αυτή είχε πέσει στο πάτωμα αναίσθητη, αυτός συνέχισε να την κλωτσάει.

Η Σβετλάνα φοβόταν να τον χωρίσει με τη σκέψη ότι δεν θα κατάφερνε να μεγαλώσει τον 3χρονο γιό τους, αλλά αυτό το περιστατικό ήταν η αφορμή να ζητήσει διαζύγιο και να φύγει με το παιδί.

Έπειτα παντρεύτηκε για δεύτερη φορά και κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας έμαθε για ένα πρόγραμμα επανεκπαίδευσης και αποφάσισε να αλλάξει το επάγγελμά της.

Ο καινούργιος της σύζυγος υποστήριξε την επιλογή της να γίνει μπαρμπέρης και ο 14χρονος, πλέον, γιος της έγινε ο πρώτος στον οποίο εξασκήθηκε.

Μετά την εκπαίδευση, η γυναίκα προσπάθησε να πιάσει δουλειά σε ένα κουρείο, αλλά τη θεώρησαν ανίκανη για μια «ανδρική» δουλειά.

Οι προκαταλήψεις των ανθρώπων την ώθησαν να ανοίξει το δικό της μπαρμπέρικο με τον άντρα της, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.

«Το Barber House δεν είναι μόνο όνομα, είναι τρόπος ζωής. Μπορείτε να έρθετε εδώ όπως θέλετε, με πατίνια, με σκύλους, με παγωτό, με μικρά παιδιά» αναφέρει η Σβετλάνα.
«Εδώ οι άνθρωποι γνωρίζονται και αρχίζουν να κάνουν παρέα. Ένα αγόρι έκοβε τα μαλλιά του και ένα κορίτσι χτενιζόταν. Γνωρίστηκαν και βγήκαν ραντεβού» συμπληρώνει χαμογελώντας.

Πέρυσι η μπαρμπέρης διοργάνωσε μια πρωτοχρονιάτικη εκστρατεία για ορφανά και παιδιά από οικονομικά ευάλωτες οικογένειες.

Η Σβετλάνα έκοψε τα μαλλιά όλων των πελατών με αντάλλαγμα καραμέλες και γλυκά, τα οποία μοίρασε στα παιδιά ως δώρα.

«Καταλαβαίνω ότι είμαι στον σωστό δρόμο. Το κυριότερο είναι να μην φοβόμαστε και να προχωράμε μπροστά» σημειώνει η Σβετλάνα.

 

Πηγή