Γυναικείος οργασμός και σεξουαλικές συνήθειες μέσα σε σταθερές σεξουαλικές σχέσεις

Family photo created by Racool_studio - www.freepik.com

Οι γυναικείες σεξουαλικές διαταραχές (Female Sexual Disorders) είναι ιδιαίτερα διαδομένες στη σύγχρονη εποχή και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητα των γυναικών μέσα στη καθημερινότητα λόγω της ψυχικής δυσφορίας που βιώνουν. Πιο συγκεκριμένα, οι σεξουαλικές διαταραχές στις γυναίκες περιλαμβάνουν: τη διαταραχή της επιθυμίας, τη διαταραχή της διέγερσης, τον πόνο στα γεννητικά όργανα πριν, μετά ή κατά τη σεξουαλική επαφή και τις διαταραχές του οργασμού.

Τη γυναικεία σεξουαλική λειτουργία και τις εμπειρίες των γυναικών γύρω από τον οργασμό (συχνότητα, ποιότητα, συμβολή συντρόφου), διερεύνησαν επιστήμονες σε δείγμα 230 Αμερικανών γυναικών. Συγκεκριμένα, επέλεξαν άτομα ηλικίας 18-75 ετών, με σταθερό σεξουαλικό σύντροφο εδώ και 6 μήνες. Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών ήταν τα 39 έτη και ως επί το πλείστoν ήταν ετεροφυλόφιλες (91%).

Αποτελέσματα
• 41% των γυναικών βρίσκεται «σε κίνδυνο» για την εμφάνιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών
• Αν και μόνο το 21% δήλωσε πως είναι δυσαρεστημένο με τη σεξουαλική του ζωή γενικότερα
• 90% των συμμετεχόντων δήλωσε πως υπάρχει καλή συναισθηματική επαφή με το σύντροφο
• 57% είναι ευχαριστημένο με τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών
• 90% αναφέρει ικανοποιητική επιθυμία του συντρόφου για σεξ

Αναφορικά με το κομμάτι του οργασμού
• 70% έρχεται συχνά σε οργασμό ενώ το 14% δεν έχει φτάσει ποτέ σε οργασμό
• Το 40% των συμμετεχόντων νιώθει μη ικανοποιημένο από τη συχνότητα των οργασμών
• Η διείσδυση αναφέρθηκε ως σημαντικότερη για την επίτευξη του οργασμού (62%)
• και ακολούθησε η διέγερση των εξωτερικών τμημάτων (κλειτορίδα, εφηβαίο, χείλη) τόσο από τον σύντροφο (48%) όσο και μέσω του αυνανισμού (37%)
• Ο μέσος χρόνος διέγερσης μέχρι να φτάσουν σε οργασμό ήταν 10 λεπτά με εξωτερική διέγερση και 14 λεπτά με διείσδυση

Όταν ρωτήθηκαν για τους παράγοντες που βοηθούν στην κορύφωσή τους, η διέγερση της κλειτορίδας από τον σύντροφο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, φάνηκε να επιταχύνει την επίτευξη οργασμού.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το κομμάτι των προκαταρκτικών, τόσο για τον οργασμό όσο και για τη γενικότερη σεξουαλική ικανοποίηση, για το 88% των συμμετεχόντων.
Μεταξύ των σεξουαλικών πρακτικών με τις οποίες αισθάνονται μεγαλύτερη ευχαρίστηση κυριάρχησαν το στοματικό σεξ και η στάση 69, η χρήση σεξουαλικού εξοπλισμού και η διείσδυση σε όρθια στάση.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Παρόλο που τα 2/5 των γυναικών φάνηκε να βρίσκονται στο «κατώφλι» των σεξουαλικών δυσλειτουργιών, μόνο το 1/5 δήλωσε πως δεν είναι ικανοποιημένο με τη σεξουαλική του ζωή. Αντιλαμβανόμαστε πως για τις γυναίκες η ύπαρξη προβλημάτων σε κάποιους τομείς της σεξουαλικής ζωής, δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι θα είναι δυσαρεστημένες με τη σεξουαλική τους ζωή γενικότερα. Το γεγονός πως η πλειονότητα των γυναικών δηλώνει ικανοποιημένη από τη συναισθηματική και σεξουαλική σχέση με το σύντροφό τους, φτάνοντας συχνά σε οργασμό, υπογραμμίζει πως η μακροχρόνια σχέση συνδέεται θετικά με συχνότερους οργασμούς. Βέβαια, θα ήταν σημαντικό να αναφερθεί πως τα σκορ στο FSFI κοντά στα όρια της δυσλειτουργίας συνδέθηκαν με άγχος, έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης με τον σύντροφο, μειωμένη επιθυμία του συντρόφου για σεξ και μη ικανοποίηση από τη σχέση, υπογραμμίζοντας το ρόλο της συναισθηματικής και ψυχολογικής πληρότητας για μια υγιή σεξουαλική ζωή.

 


Με τη συνεργασία του Βασιλειάδη Ηλία, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook