Δήμος στην Ιαπωνία απαγόρευσε τη χρήση κινητών σε δημόσιους χώρους

Travel photo created by tirachardz - www.freepik.com

Ο δήμος Γιαμάτο έγινε ο πρώτος στην Ιαπωνία που προσπαθεί να αποτρέψει τους κατοίκους να χρησιμοποιούν τα smartphones ενώ περπατούν έξω σε δημόσιους χώρους. Μετά την έγκριση σχεδίου διατάγματος από τη συνέλευση στον νομό Καναγκάβα, όπου ανήκει ο δήμος, ο κανόνας τέθηκε σε ισχύ από την Τετάρτη, χωρίς την επιβολή κυρώσεων σε όσους τον αγνοούν.

Η δημοτική αρχή επισήμανε ότι ελπίζει οι άνθρωποι να αναγνωρίσουν ότι «τα smartphones πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν οι ίδιοι δεν είναι σε κίνηση».

Σύμφωνα με το διάταγμα, οι πεζοί μετακινούνται στο πλάι του πεζοδρομίου αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το smartphone τους, αντί να στέκονται στη μέση και να εμποδίζουν την κυκλοφορία των πεζών. Οι ίδιοι, πρέπει να σταματούν σε ένα μέρος όπου δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία σε δημόσιους χώρους, όπως σε δρόμους και πάρκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τον Ιανουάριο, η δημοτική αρχή διενήργησε μια μελέτη σε δύο τοποθεσίες παρατηρώντας συνολικά 6.000 πεζούς και διαπίστωσε ότι περίπου το 12% των πεζών χρησιμοποιούν τα «έξυπνα» κινητά τους καθώς περπατούν.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ