“Δεν θέλω να έχω σχέση με τα οικονομικά του συζύγου μου, ούτε και αυτός να ασχολείται με τα δικά μου. Είναι κακό;”

Family photo created by pressfoto - www.freepik.com

Τo οικονομικό είναι ένα θέμα που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη συνύπαρξη ενός ζευγαριού. Σε παλαιότερα χρόνια τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά! Ο άνδρας έπαιρνε την προίκα από την οικογένεια της μέλλουσας συζύγου του και μάλιστα την επέλεγε με αποκλειστικό κριτήριο την προίκα της. Από τότε μέχρι σήμερα, αλλάξαμε σαν κοινωνία, διαφοροποιήθηκαν οι ρόλοι μας. Η γυναίκα εργάζεται, αμείβεται, είναι ανεξάρτητη και ο άνδρας προσπαθεί να προσαρμοστεί.

Ο κοινός λογαριασμός είναι μια πιθανή προσέγγιση για τη διαχείριση των οικονομικών σε ένα ζευγάρι. Ωστόσο είναι πιθανό να φέρει προστριβές σχετικά με τη διαχείρισή του, αλλά και αλληλοχρεώσεις για σπατάλες ή τσιγγουνιά. Από την άλλη, δεν μπορούμε να πούμε πως ένα ζευγάρι δεν μπορεί να επιβιώσει με ξεχωριστά πορτοφόλια. Η κάθε σχέση έχει τους δικούς της «κανόνες» προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει. Ποιοι κανόνες θα φέρουν την ισορροπία στη δική σας σχέση εξαρτάται από το πώς ο καθένας τη βιώνει.

Είναι, όμως, σημαντικό να αναλογιστεί κανείς γιατί επιλέγει να μπει σε μια σχέση ισόβιας δέσμευσης όταν τελικά η δέσμευση αυτή δεν είναι ολοκληρωτική. Εάν κάποιος νιώθει ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τον σύντροφό του με τα οικονομικά του, μπορεί να τον εμπιστευτεί γενικότερα; Αν κάποιος νιώθει ότι με τον άνθρωπό του πρέπει να κρατάει «πισινή», μπορεί τελικά να αφεθεί και να απολαύσει την ίδια τη σχέση;

 

Με τη συνεργασία του Βασιλειάδη Ηλία, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook