Διακοπές χωρίς τα παιδιά μας… Είναι κακό; Πώς θα το κάνουμε;

Young couple together in park by the car

Ο ερχομός ενός ή περισσότερων παιδιών στην οικογένεια φέρνει ανακατατάξεις στην ισορροπία και το πρόγραμμα των ευθυνών των γονέων. Η κούραση, η πίεση, οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις των παιδιών στην καθημερινότητα της οικογενειακής ζωής καθιστούν το ρόλο του γονιού, αν και εξαιρετικά σημαντικό, αρκετά δύσκολο.

Οι γονείς συχνά θεωρούν ότι δεν είναι σωστό να επιλέξουν να αποδράσουν για λίγες μέρες και να κάνουν διακοπές χωρίς τα παιδιά. Στον προβληματισμό αυτό εμπλέκονται τόσο ο συγγενικός κύκλος όσο και οι αντιλήψεις της κοινωνίας γενικότερα, σύμφωνα με τις οποίες οι γονείς που αφήνουν για λίγες μέρες τα παιδιά δεν επιτελούν σωστά τον ρόλο τους και «τραυματίζοντάς» τα. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια κατάσταση η οποία είναι απαραίτητη τόσο για τους ίδιους τους γονείς όσο και για τα παιδιά.

Για τους γονείς, οι διακοπές χωρίς τα παιδιά είναι η καλύτερη ευκαιρία να αναζωογονήσουν τη σχέση τους, να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Ένα ζευγάρι που βρίσκεται σε διακοπές δεν χρειάζεται να ξυπνήσει συγκεκριμένη ώρα για να προλάβει την σχολική ή εξωσχολική δραστηριότητα του παιδιού. Το κέντρο του ενδιαφέροντος μεταφέρεται σε εκείνους και μπορούν να φροντίσουν λίγο περισσότερο τους ίδιους.

Τα οφέλη δεν αφορούν μόνο τους γονείς αλλά και τα παιδιά!

Η συνεχής παρουσία των γονέων στις ζωές τους και η υπερπροστατευτικότητα προς αυτά δεν βοηθάει την ανάπτυξη και την σταδιακή ανεξαρτητοποίησή τους. Η εξάρτηση που επιδεικνύουν πολλές φορές τα παιδιά προς τους γονείς μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην μετέπειτα κοινωνικοποίησή τους και να προκαλέσει συναισθηματικές δυσκολίες. Το παιδί θα πρέπει να μάθει να συνηθίζει στο γεγονός ότι ο γονέας δεν θα είναι συνέχεια δίπλα του ώστε να αρχίσει να στηρίζεται περισσότερο στις προσωπικές του δυνάμεις.

Ο τρόπος με τον οποίο θα εκλάβουν την αποχώρηση των γονέων είναι το βασικό χαρακτηριστικό που θα διασφαλίσει ήρεμες και ευχάριστες διακοπές τόσο για εκείνα όσο και για τους γονείς τους. Βασικό στοιχείο για να μπορέσουν να αποδράσουν χωρίς ανησυχία οι γονείς είναι να έχουν εξοικειωθεί τα παιδιά με κάποιο συγγενικό πρόσωπο ή μη, το οποίο θα αναλάβει την φροντίδα τους. Η εξοικείωση των παιδιών μαζί του θα διασφαλίσει την ομαλότερη προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες χωρίς προβλήματα. Πολλές φορές, τα ίδια τα παιδιά εκδηλώνουν χαρά όταν πρόκειται να περάσουν ορισμένες μέρες με κάποιο άλλο πρόσωπο καθώς σε εκείνο το πλαίσιο τους γίνονται περισσότερο τα χατίρια, απ’ ότι στο πατρικό σπίτι. Ένα ακόμα βασικό στοιχείο του ομαλού αποχωρισμού είναι να γνωρίζουν τα παιδιά αναλυτικά τον προορισμό των γονιών, το διάστημα που θα απουσιάσουν, τις δραστηριότητες που σκοπεύουν να κάνουν αλλά και το ότι θα είναι διαθέσιμοι αν χρειαστεί κάτι σοβαρό.


Με τη συνεργασία του Βασιλειάδη Ηλία, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook