Πώς διαμορφώνεται το σεξ με την ηλικία;

Love photo created by prostooleh - www.freepik.com

Το σεξ είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό για τον άνθρωπο στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Από τα τελευταία χρόνια πριν την ενηλικίωση μέχρι τα βαθιά γεράματα ο άνθρωπος μπορεί να βρίσκεται σε βιολογική και ψυχική κατάσταση να κάνει σεξ. Κάθε ηλικιακή περίοδος, ωστόσο, έχει συγκεκριμένα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά για τη σεξουαλικότητα του ατόμου.

Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο τρόπος με τον οποίο ωριμάζει τόσο το μυαλό όσο και το σώμα κάθε ανθρώπου διαφέρει σημαντικά. Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες φαίνεται να απολαμβάνουν το σεξ περισσότερο στην ηλικία των 28 ετών περίπου. Η αντίστοιχη ηλικία για τους άνδρες εντοπίζεται λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στα 33 με 35 χρόνια. Ωστόσο οι άνδρες φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε ότι αφορά τις σεξουαλικές τους επιδόσεις στις ηλικίες από 50 έως 69 ετών.

Το σεξ στην εφηβεία: Είναι η περίοδος που οι ορμόνες κατακλύζουν τους νέους και τους καθοδηγούν στην αναζήτηση της ηδονής. Κάθε εμπειρία βιώνεται με ξεχωριστό ενθουσιασμό και συνοδεύεται από την εκρηκτικότητα της νιότης.

Το σεξ στα 20: Πρόκειται για την περίοδο που η προσμονή και η αναζήτηση ερωτικού συντρόφου είναι από τις βασικότερες επιδιώξεις του ανθρώπου. Πειραματισμοί, ματαιώσεις, πρόσκαιροι ενθουσιασμοί και δυνατές εμπειρίες συνθέτουν το σκηνικό της σεξουαλικής ζωής σε αυτή την ηλικία.

Το σεξ στα 30: Είναι το διάστημα μέσα στο οποίο άνδρες και γυναίκες καταλήγουν στον ερωτικό σύντροφο με τον οποίο θέλουν να συνεχίσουν τη ζωή τους και επενδύουν συναισθηματικά και σεξουαλικά. Για πολλές γυναίκες το διάστημα της εγκυμοσύνης προσφέρει μεγαλύτερη σεξουαλική απόλαυση.

Το σεξ στα 40: Τα ζευγάρια συχνά ανακαλύπτουν ξανά το σεξ καθώς τα παιδιά αρχίζουν να μεγαλώνουν και οι ευθύνες που τα συνοδεύουν να μειώνονται. Οι σύντροφοι είναι πλέον και πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με τις προτιμήσεις τους στο σεξ αλλά και πιο ανοιχτοί στο να το συζητήσουν ώστε να ικανοποιηθούν περισσότερο.

Το σεξ στα 50: Στην ηλικία αυτή ο βασικός παράγοντας για την ικανοποιητική σεξουαλική ζωή είναι η ποιότητα της σχέσης των δύο συντρόφων. Όταν στο ζευγάρι υπάρχει μια ποιοτική σχέση που εκτιμάται και από τους δύο, η σεξουαλική ζωή χαρακτηρίζεται από έντονο αισθησιασμό και απόλαυση. Το ζευγάρι μιλά ανοιχτά για το σεξ και πώς θα το απολαύσει περισσότερο, επενδύοντας χρόνο σε αυτό και δοκιμάζοντας και νέα πράγματα.
Το σεξ στα 60: Οι περισσότεροι από όσους είναι άνω των 60 δηλώνουν πολύ ευχαριστημένοι από την σεξουαλική τους ζωή. Για τις γυναίκες ειδικά ο οργασμός στην ηλικία αυτή προστατεύει από την υπέρταση.

Το σεξ από τα 70 και άνω: Στην ηλικία αυτή η κορύφωση σίγουρα δεν είναι όπως ήταν κάποτε, ωστόσο η συντροφικότητα και η τρυφερότητα της περιόδου αυτής ενισχύουν το δέσιμο στο ζευγάρι.

 

Με τη συνεργασία του Βασιλειάδη Ηλία, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook