Εξασθενεί το δροσερό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία σε άνοδο-Τοπικές βροχές στα ορεινά Παρασκευή

Εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που εκτείνεται μέχρι και Βαλκάνια εκτοπίζει όλο και πιο ανατολικά την διαταραχή που βρισκότανε μέχρι εχθές σε Ελλάδα και Βαλκάνια. Αυτή η διάταξη με το πεδίο υψηλών πιέσεων ευνοεί και αύριο Πέμπτη να εισέρχεται στην περιοχή μας ασταθές και σχετικά δροσερό ρεύμα αέρα που παρόλο που η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε ορεινά και εσωτερικό αυτό το ρεύμα αέρα που μας επηρεάζει δεν επιτρέπει ακόμα σε πιο θερμές αέριες μάζες να πλησιάσουν την περιοχή μας.

Ναι εισέρχεται ασταθές ρεύμα αέρα αλλά δεν είναι ικανό να αυξήσει τις πιθανότητες για βροχές και έτσι αύριο Πέμπτη δεν αναμένεται κάτι ιδιαίτερο και μπορεί να μην βρέξει καθόλου.

Σταδιακά από Παρασκευή εξασθενεί το ασταθές και δροσερό ρεύμα αέρα να εισέρχεται στην περιοχή μας και μας έρχονται σιγά σιγά θερμές αέριες μάζες με την θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Όμως υπάρχει το ενδεχόμενο στα ορεινά μεσημεριανές ώρες να εκδηλωθούν τοπικά και περιορισμένα τοπικές βροχές ή καταιγίδα.

Περαιτέρω άνοδος θερμοκρασίας από Σάββατο και Κυριακή με πιο θερμές αέριες μάζες να επηρεάζουν την περιοχή μας με την θερμοκρασία στα εσωτερικά τμήματα να φτάνει και τους 40 βαθμούς.

Όπως φαίνεται ο Ιούλιος στο μεγαλύτερο μέρος τους θα κυλήσει με υψηλές θερμοκρασίες και θα είναι σχετικά θερμός.

Στα βόρεια-βορειοδυτικά τμήματα της Ευρώπης ο καιρός συνεχίζει να είναι με ψυχρές αέριες μάζες, χαμηλά βαρομετρικά, μέτωπα κακοκαιρίας που διατηρούν άστατο καιρό με βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες.

Πέμπτη 9 Ιουλίου
Ηλιοφάνεια με χαμηλή νέφωση τοπικά στα παραθαλάσσια. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά και εσωτερικό που θα είναι πιο αυξημένες στα ορεινά. Αίθριος ο καιρός βραδινές ώρες.

Ελάχιστες θερμοκρασίες προς αυγινές ώρες πέφτει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22 βαθμούς στα παράλια και στους 14 βαθμούς στα ορεινά.

Μέγιστες στο εσωτερικό στους 35-36 βαθμούς και πολύ πιο τοπικά έως 37 βαθμούς αλλά σε περιοχές δυτικά της Λευκωσίας έως 34-35 βαθμούς. Στα δυτικά παράλια 28-29 βαθμούς και στους 29-31 βαθμούς στις υπόλοιπες παράλιες περιοχές. Πάνω στα ορεινά 24-30 βαθμούς αναλόγως υψομέτρου.

Βραδινές ώρες μετά τις 22:00 στους 22 βαθμούς σε εσωτερικό και 23 βαθμούς σε παράλιες περιοχές. Στα ορεινά στους 18 βαθμούς.

Αυξημένη η υγρασία μεσημεριανές ώρες στο 35-45% στο εσωτερικό και 55-70% σε παράλιες περιοχές με τον δείκτη δυσφορίας υψηλό. Βραδινές και αυγινές ώρες πιο αυξημένα τα ποσοστά υγρασίας αλλά επειδή η θερμοκρασία πέφτει αρκετά κάτω από τους 30 βαθμούς δεν νιώθουμε αυξημένη την δυσφορία.

Άνεμοι έως 2 μποφόρ αυγινές με πρωινές ώρες ενώ από τις 12:00 και μετά έως 3 μποφόρ. Προς το απόγευμα 4 μποφόρ στα παράλια Λεμεσού-Λάρνακας-Αμμοχώστου αλλά και βόρεια. Δυτικοί-Βορειοδυτικοί στα βόρεια-βορειοδυτικά και δυτικές περιοχές Λευκωσίας ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Νότιοι-Νοτιοδυτικοί. Βραδινές ώρες 2 έως 3 μποφόρ Δυτικοί-Βορειοδυτικοί.

Παρασκευή 10 Ιουλίου με ηλιοφάνεια ενώ μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά και εσωτερικό που θα είναι πιο αυξημένες σε ορεινές περιοχές με το ρίσκο βροχής ή καταιγίδας τοπικά στα ορεινά.

Ελάχιστες θερμοκρασίες προς αυγινές ώρες πέφτει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22 βαθμούς στα παράλια και στους 17 βαθμούς στα ορεινά.

Μέγιστες στο εσωτερικό στους 36-38 βαθμούς με τους 38 βαθμούς σε Λευκωσία ενώ σε περιοχές δυτικά της Λευκωσίας έως 34-36 βαθμούς. Στα παράλια στους 29-31 βαθμούς. Πάνω στα ορεινά 26-31 βαθμούς αναλόγως υψομέτρου.

Βραδινές ώρες μετά τις 22:00 στους 23 βαθμούς σε εσωτερικό και 24 βαθμούς σε παράλιες περιοχές. Στα ορεινά στους 18 βαθμούς.

Υγρασία μεσημεριανές ώρες στο 30-35% στο εσωτερικό και 55-70% σε παράλιες περιοχές με τον δείκτη δυσφορίας ειδικά στα παράλια να είναι υψηλός.

Άνεμοι έως 2 μποφόρ αυγινές με πρωινές ώρες ενώ από τις 12:00 και μετά έως 3 μποφόρ. Προς το απόγευμα 4 μποφόρ στα παράλια Λεμεσού-Λάρνακας-Αμμοχώστου αλλά και βόρεια-βορειοδυτικά.

Σάββατο και Κυριακή 11-12 Ιουλίου σε περαιτέρω άνοδο η θερμοκρασία με τις μέγιστες στους 37-39 βαθμούς στο εσωτερικό τμήμα του νησιού αλλά προς Λευκωσία στους 40-41 βαθμούς. Σε παράλιες περιοχές 30-33 βαθμούς ενώ πάνω στα ορεινά 28-33 βαθμούς. Αναμένεται θερμό Σαββατοκυρίακο και σε συνδυασμό με αυξημένη υγρασία ο δείκτης δυσφορίας θα είναι υψηλός.

Άνεμοι 2-3 μποφόρ πρωινές ώρες ενώ μεσημέρι με απόγευμα 2 έως 4 μποφόρ.
Με τα τελευταία στοιχεία φαίνεται μέχρι και Τετάρτη 15 Ιουλίου παραμένουμε με υψηλές θερμοκρασίες λόγω θερμών αερίων μαζών.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.