Αυλώνας δροσερών αερίων μαζών ρίχνει την θερμοκρασία στην Κύπρο

Εκτοπίζονται οι θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας ανατολικά-νοτιοανατολικά με την θερμοκρασία από αύριο Παρασκευή να σημειώνει πτώση.

Αυλώνας δροσερών έως ψυχρών αερίων μαζών(μπλέ χρώμα στο χάρτη) που κατηφορίζει λόγω του Αζορικού Αντικυκλώνα κινείται προς την περιοχή μας και διώχνει τις θερμές μάζες των τελευταίων ημερών.

Όμως λόγω της ύπαρξης βαθύ χαμηλού βαρομετρικού στον Αντλαντικό εκτοπίζει τον Αζορικό αντικυκλώνα πιο ανατολικά που ταυτόχρονα με τη σειρά του εκτοπίζει τον αυλώνα ανατολικά για αυτό και δεν θα πέσει πάρα πολύ η θερμοκρασία στην Κύπρο. Φτάνει μέχρι Ελλάδα και μετά φεύγει ανατολικά-βορειοανατολικά.
Καλή πτώση κυρίως σε ορεινά και εσωτερικό.

Η Ελλάδα όμως αναμένεται να επηρεαστεί από ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας(συνάντηση ψυχρού με θερμού ανέμου ευννοεί αυτή του είδους διαταραχή)με τοπικές βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Θα χρειαστεί προσοχή σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Η Κύπρος δεν φαίνεται να επηρέαζεται λόγω της κατάστασης που σας ανάφερα πιο πάνω που ο αζορικός διώχνει γρήγορα αυτόν τον αυλώνα.

Λόγω του ότι φαίνεται τις επόμενες ημέρες να παρατηρούνται χαμηλά βαρομετρικά στον Αντλαντικό δεν θα επιτρέψουν σε άνοδο του Αζορικού Αντικυκλώνα με αποτέλεσμα με τα τελευταία στοιχεία να μην φαίνεται κάποιο σύστημα να επηρεάζει την Κύπρο με βροχές για 6-7 ημέρες. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες φάσεις τοπικών βροχών και οχι κάτι οργανωμένο.

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου
Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις μεσημέρι προς απόγευμα σε ορεινά.
Σε μικρή πτώση η θερμοκρασία με τις ελάχιστες στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 19-21 βαθμούς σε παράλιες περιοχές και στους 10-12 βαθμούς στα ορεινά.
Μέγιστες στους 32-34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 28-32 βαθμούς στα παράλια και στους 22-26 βαθμούς στα ορεινά.

Ενίσχυση των ανέμων στα 2-4 μποφόρ και έως 5 μποφόρ στα νότια-νοτιοανατολικά παράλια επαρχία Λεμεσού-Λάρνακας. Αρχίζουν σταδιακά να μπαίνουν δροσερές αέριες μάζες με την ενίσχυση των ανέμων.

Υγρασία με την πτώση της θερμοκρασίας θα αυξηθεί λίγο στο εσωτερικό. Στο 30-35% εσωτερικό, 45-65% στα παράλια και 30-40% στα ορεινά. Απλά μια ελαφρά δυσφορία στο εσωτερικό και παράλια.

Σάββατο και Κυριακή 21-22 Σεπτεμβρίου με ηλιοφάνεια και παροδικές τοπικές νεφώσεις με τη θερμοκρασία σε μικρή πτώση. Μια μικρή πιθανότητα τοπικών βροχών στα ορεινά με τα τελευταία στοιχεία.

Μέγιστες θερμοκρασίες Σάββατο στους 32-34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30-32 βαθμούς στα παράλια και 21-25 βαθμούς στα ορεινά ενώ Κυριακή πέφτει ακόμα λίγο στο εσωτερικό για να είναι έως 33 βαθμούς.

Λόγω καταβάτη βορειοανατολικού ανέμου που βρίσκει εμπόδιο την οροσειρά τους Τροοδους κατεβαίνει λίγο πιο θερμός και έτσι περιοχές επαρχίας Πάφου και Λεμεσού δεν θα έχουν ιδιαίτερη πτώση.

Μποφόρ ανέμων έως 3-4 μποφόρ μετά το μεσημέρι.