ΕΕ : Προβαίνει σε νέους κανόνες για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ενάντια στην κατάχρησή τους

Margrethe Vestager

Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα απαγορεύσουν «τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θεωρούνται σαφή απειλή για την ασφάλεια, τα προς το ζην και τα δικαιώματα των ανθρώπων», ανέφερε.

Προτείνει επίσης πολύ αυστηρότερους κανόνες για τη χρήση βιομετρικών στοιχείων – όπως η αναγνώριση προσώπου που χρησιμοποιείται από την επιβολή του νόμου. Η παραβίαση των κανόνων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών. Για τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, αυτό θα μπορούσε να ανέλθει σε δισεκατομμύρια.

«Θεμελιώδη δικαιώματα»
Η επικεφαλής ψηφιακής επιτροπής της επιτροπής, Margrethe Vestager, δήλωσε: «Στην τεχνητή νοημοσύνη, η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη, όχι ωραία». Και η ΕΕ ανέπτυξε «νέους παγκόσμιους κανόνες» για την AI. «Ανθεκτική στο μέλλον και φιλική προς την καινοτομία, οι κανόνες μας θα παρέμβουν όπου είναι απολύτως απαραίτητο – όταν διακυβεύεται η ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ», είπε. Το σχέδιο κανόνων αντιμετωπίζει μια μακρά διαδικασία έγκρισης και δεν είναι ακόμη οριστικό.

 

Πηγή