Μεταξύ ελαφρώς θερμού και δροσερού ρεύματος αέρα με πτώση θερμοκρασίας και τοπικές βροχές

Θα βρισκόμαστε μεταξύ ελαφρώς θερμού ρεύματος και δροσερού ρεύματος αέρα τις επόμενες ημέρες με την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή πτώση με τα μικρά σκαμπανεβάσματα να συνεχίζονται και να βρισκόμαστε σε κανονικές θερμοκρασιακές τιμές έως ελαφρώς πάνω της κανονικής. Από θέμα βροχών δεν αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή μας οργανωμένο σύστημα κακοκαιρίας για να δώσει βροχές σε όλο το νησί αλλά λόγω μερικής αστάθειας έχουμε ένα ρίσκο τοπικών και περιορισμένων βροχών έως 30% σε ορεινά και ημιορεινά το διάστημα Τετάρτη μέχρι Παρασκευή 29/9-1/10. Πέμπτη και Παρασκευή μπορεί τοπικά να επηρεαστούν και κάποιες περιοχές του εσωτερικού αλλά θα είναι περιορισμένες οι βροχές.

Σάββατο και Κυριακή 2-3/10 καλές καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια και παροδικές τοπικές νεφώσεις με το ρίσκο βροχής να είναι αρκετά χαμηλό ώστε να αναφέρω βροχή στο νησί μας. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο αν και νωρίς ακόμα για κάποιες τοπικές βροχές το διάστημα Τρίτη και Τετάρτη 5-6 Οκτωβρίου.

Όπως θα δείτε και μέσα από τους χάρτες που σας παρουσιάζω η περιοχή μας αύριο Τετάρτη 29/9 θα βρίσκεται μεταξύ ελαφρώς θερμού και ελαφρώς δροσερού ρεύματος αέρα με την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή πτώση με τα σκαμπανεβάσματα στην θερμοκρασία όμως να συνεχίζονται. Τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας δεν αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή μας θερμό ρεύμα αέρα ώστε να επικρατεί ζεστός καιρός. Μια μεγάλη διχογνωμία συνεχίζει να υπάρχει ακόμα μεταξύ στα μοντέλα πρόγνωσης για μετά τις 5 Οκτωβρίου που το Αμερικάνικο μοντέλο ανεβάζει αρκετά την θερμοκρασία ενώ το Ευρωπαϊκό διατηρεί μια καιρική κατάσταση που δεν δείχνει να μας έρχεται τέτοιο θερμό ρεύμα αέρα για να ανεβάσει αρκετά την θερμοκρασία και να είμαστε στο ίδιο θερμοκρασιακό σκηνικό με αυτήν την εβδομάδα χωρίς ακρότητες. Θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες και πιστεύω κάπου στη μέση θα συγκλίνουν τα προγνωστικά μοντέλα πρόβλεψης.

 

Όσο αφορά τις θερμοκρασίες πάνω και κάτω της κανονικής σε Ευρώπη και Κύπρο θα δείτε μέσα από τον χάρτη την περιοχή μας να βρίσκεται με θερμοκρασίες μεταξύ κάτω και πάνω της κανονικής άρα να βρισκόμαστε κοντά σχετικά στις κανονικές. Θα αλλάξει λίγο ακόμα

 

Πέμπτη και Παρασκευή αφού Αντικυκλώνας που βρίσκεται βόρεια σε Σκανδιναβικές χώρες πιέζει σε ψυχρό έως δροσερό ρεύμα αέρα να κατηφορίσει νοτιότερα και να κινηθεί προς Ελλάδα με την Ελλάδα σταδιακά να δέχεται πτώση θερμοκρασίας με θερμοκρασίες κάτω της κανονικής.

Η δική μας περιοχή δεν επηρεάζεται έντονα αλλά θα βοηθήσει μερικώς σε κάποια μικρή πτώση θερμοκρασίας τις επόμενες 3-4 ημέρες χωρίς όμως να μπορέσει να μας επηρεάσει περισσότερο λόγω της Μέσης Ανατολής ανατολικά της Κύπρου. Λόγω αυτής της κατάβασης ασταθές ρεύματος αέρα θα ευνοήσει σε μερική αστάθεια Τετάρτη μέχρι Παρασκευή στην περιοχή μας με τοπικές και περιορισμένες βροχές κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά.

Χαμηλό βαρομετρικό περιοχή Ισλανδίας βόρεια της Αγγλίας δίνει άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες στις εκεί περιοχές και ταυτόχρονα ευνοεί σε κατάβαση ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα προς δυτική-βορειοδυτική Ευρώπη. Όμως ένα νέο χαμηλό βαρομετρικό ερχόμενο από τα πιο δυτικά-βορειοδυτικά θα κινηθεί ανατολικά προς Αγγλία με αποτέλεσμα να ενωθεί με το χαμηλό βαρομετρικό της Ισλανδίας και έτσι να έχουμε ένα βαθύ και ισχυρό χαμηλό σε περιοχές βορειοδυτικής Ευρώπης με έντονα έως ισχυρά φαινόμενα που θα χρειαστεί προσοχή. Εμείς απλά παρακολουθούμε τα χαμηλά βαρομετρικά από μακριά και δεν αναμένεται κάποιο σύστημα μέχρι και 5 Οκτωβρίου τουλάχιστον.

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπική χαμηλή νέφωση που θα είναι αυξημένη στο βόρειο, ανατολικό και νοτιοανατολικό κομμάτι του νησιού με άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Αναμένεται και τοπική ομίχλη. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό με ένα ρίσκο βροχής έως 30% για τοπικές, περιορισμένες βροχές ή και μπόρες στα ορεινά-ημιορεινά και βορειοανατολικά. Αν τα καταφέρει κατά το απόγευμα ίσως κάποιες περιορισμένες βροχές κινηθούν προς ανατολικά σε περιοχές επαρχίας Λάρνακας.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή πτώση τοπικά και θα είναι στο εσωτερικό στους 31-33 βαθμούς, έως 28 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-29 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 20-26 βαθμούς και στους 27-29 βαθμούς στα ημιορεινά.
Άνεμος Βορειοδυτικός στα βόρεια-βορειοδυτικά και Νοτιοδυτικός στις υπόλοιπες περιοχές 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ σε νοτιοανατολικές-ανατολικές παραθαλάσσιες περιοχές. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Τετάρτης πέφτουν στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-20 βαθμούς στα παράλια και 9-12 βαθμούς στα ορεινά.

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπική χαμηλή νέφωση που θα είναι αυξημένη στο βόρειο, ανατολικό και νοτιοανατολικό κομμάτι του νησιού με άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Αναμένεται και τοπική ομίχλη. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά, εσωτερικό και προς ανατολικά με ένα ρίσκο βροχής έως 30% για τοπικές, περιορισμένες βροχές ή και μπόρες στα ορεινά-ημιορεινά χωρίς να αποκλείεται και στο ανατολικό τμήμα του εσωτερικού.

Μέγιστες θερμοκρασίες χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή και θα είναι στο εσωτερικό στους 29-31 βαθμούς, στους 27-29 βαθμούς στα δυτικά και στους 27-29 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 18-25 βαθμούς και στους 26-28 βαθμούς στα ημιορεινά.

Άνεμος Βορειοδυτικός-Βορειοανατολικός στα βόρεια ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Νότιος-Νοτιοδυτικός αλλά σε ανατολικές περιοχές τους εσωτερικού Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός έως Νοτιοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Πέμπτης πέφτουν στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 17-20 βαθμούς στα παράλια και 10-12 βαθμούς στα ορεινά.

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπική χαμηλή νέφωση πιο αυξημένη στο θαλάσσιο χώρο με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό με ένα ρίσκο βροχής έως 30% για τοπικές, περιορισμένες βροχές ή και μπόρες στα ορεινά-ημιορεινά χωρίς να αποκλείεται και στο εσωτερικό.
Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 29-31 βαθμούς, στους 29-31 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-31 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Η άνοδος θερμοκρασίας στα δυτικά και νότια θα οφείλεται στο βορειοανατολικό ρεύμα αέρα που λειτουργεί ως καταβάτης από την οροσειρά άρα θερμαίνεται όσο κατεβαίνει από την οροσειρά. Στα ορεινά 18-25 βαθμούς και στους 26-29 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ σε βόρειες και νότιες παραθαλάσσιες περιοχές. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Παρασκευής πέφτουν στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 18-20 βαθμούς στα παράλια και 10-13 βαθμούς στα ορεινά.

Σάββατο 2 Οκτωβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και λίγη τοπική χαμηλή νέφωση με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και εσωτερικό.
Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 31-33 βαθμούς, στους 28-30 βαθμούς στα δυτικά και στους 29-32 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 19-26 βαθμούς και στους 27-29 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ σε παραθαλάσσιες περιοχές. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Σαββάτου πέφτουν στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 18-20 βαθμούς στα παράλια και 19-12 βαθμούς στα ορεινά.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.