Ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα προς δροσερό θα βρίσκεται στην περιοχή μας-Πτώση θερμοκρασίας

Υποχωρούν οι πιο θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας και θέση παίρνει ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα έως δροσερό με την θερμοκρασία να σημειώνει πτώση 4-5 βαθμών. Αναφέρω ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα για το λόγο ότι παραμένουμε ακόμα πάνω της κανονικής για αυτό το μεσημεράκι κυρίως και για λίγες ώρες θα είναι λίγο ζεστός ο καιρός αλλά καλύτερα από αυτές τις ημέρες. Βραδινές και πρωινές ώρες δροσερός ο καιρός που στα ορεινά θα είναι ψυχρός. Μαζί με το θερμό ρεύμα αέρα υποχωρεί και η σκόνη.

Πέφτει η θερμοκρασία και παραμένει σταθερή χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή μέχρι και Κυριακή 1 Νοεμβρίου. Για βροχές δύσκολο ακόμα να δεχθούμε οργανωμένο σύστημα και έτσι το μόνο που μπορώ να πω με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι Κυριακή είναι με ένα μικρό ρίσκο για τοπική βροχή ορεινά ή εσωτερικό.

Ας δούμε αναλυτικά την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας
Ψυχρές αέριες μάζες παρατηρούνται στα βόρεια-βορειοδυτικά τμήματα της Ευρώπης ενώ το δροσερό ρεύμα αέρα εκτείνεται σε περιοχές κεντρικής και νότιας Ευρώπης μέχρι και κεντρική Μεσόγειο. Με την κατάβαση στη Μεσόγειο ασταθές ρεύματος αέρα αναμένεται δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού σε κεντρική Μεσόγειο που θα συνοδεύεται από μέτωπα κακοκαιρίας που συνεπάγεται άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες στην περιοχή της Ελλάδας κυρίως από τα κεντρικά προς νότια. Πέραν του χαμηλού βαρομετρικού παρατηρείται και αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα που στο κέντρο της βρίσκεται εγκλωβισμένο λίγο πιο ψυχρό ρεύμα αέρα. Στην δική μας περιοχή αναμένεται ηλιοφάνεια με περάσματα τοπικών νεφώσεων.

Με την θέση της διαταραχής αλλά και του δροσερού ρεύματος αέρα βοηθά στο να εκτοπίζεται το θερμό ρεύμα αέρα από την δική μας περιοχή και να φεύγει ανατολικά-νοτιοανατολικά και την θέση του να παίρνει ελαφρώς θερμό ρεύμα προς δροσερό.
Η διαταραχή από νοτιοδυτική Ελλάδα θα ακολουθήσει ανατολική αλλά κυρίως βορειοανατολική πορεία προς Αιγαίο την Πέμπτη με τάση εξασθένησης με τις βροχές να συνεχίζονται σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας με την Κύπρο να παραμένει εκτός. Κάποιες βροχές θα βρίσκονται σχετικά κοντά στην Κύπρο την Πέμπτη στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κύπρου αλλά δεν κινούνται ανατολικά προς το νησί αφού δεν ευνοεί το ρεύμα αέρα.
Άρα τίποτα το ιδιαίτερο για τις επόμενες ημέρες μέχρι και Κυριακή στο νησί με το ρίσκο βροχής να παραμένει χαμηλό. Υπάρχει ένα μικρό ρίσκο αν θα κάνει κάτι να είναι τοπικού χαρακτήρα σε ορεινά ή εσωτερικό.

Μια διαταραχή από βόρεια Ευρώπη θα ακολουθήσει νότια-νοτιοανατολική πορεία μέχρι βόρεια-βορειοδυτικά της Κύπρου που αναμένεται να παρατηρηθεί αποκομμένη λίμνη με χαμηλό βαρομετρικό και να παραμένει εκεί που θα ευνοήσει σε περαιτέρω πτώση θερμοκρασίας την επόμενη εβδομάδα. Φαίνεται με τα τελευταία στοιχεία ότι αυτή η διαταραχή να μην τα καταφέρνει να φτάνει ιδιαίτερα στην περιοχή μας και ειδικά στο θαλάσσιο χώρο ώστε να αυξηθεί η αστάθεια και να έχουμε κάτι οργανωμένο από βροχές για την επόμενη εβδομάδα. Για αυτό κρατάω μικρό καλάθι για τοπικά κυρίως φαινόμενα. Όμως έχουμε ακόμα μέρες για αυτό περιμένω, παρακολουθώ και θα σας κρατάω ενήμερους αν θα αλλάξει κάτι.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου
Ηλιοφάνεια με παροδικά τοπικά περάσματα υψηλών νεφώσεων. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις και στα πιο χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας σε ορεινά προς εσωτερικό. Για βροχή έστω και τοπικά ορεινά και εσωτερικό το ρίσκο είναι χαμηλό. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 19-21 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά 8-11 βαθμούς που θα επικρατεί ψύχρα.

Μέγιστες θερμοκρασίες στους 28 έως 29 βαθμούς στο εσωτερικό ενώ προς Λευκωσία και ανατολικά της πόλης έως 30-31 βαθμούς. Στα δυτικά-νοτιοδυτικά έως 27 βαθμούς ενώ στα νότια-νοτιοανατολικά στους 27 έως 29 βαθμούς. Πάνω στα ορεινά 19 έως 23 βαθμούς και έως 26-27 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές.

Άνεμοι Δυτικοί-Βορειοδυτικοί 1-2 μποφόρ αυγινές με πρωινές ώρες. Μεσημέρι με απόγευμα 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ στα νότια-νοτιοδυτικά παράλια. Βραδινές ώρες έως 2 μποφόρ και έως 3 μποφόρ στα παράλια Λάρνακας και Αμμοχώστου Δυτικών-Βορειοδυτικών διευθύνσεων.

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου
Ηλιοφάνεια ενώ μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά προς εσωτερικό λίγο πιο αυξημένες στα ορεινά. Για βροχή έστω και τοπικά ορεινά και εσωτερικό το ρίσκο είναι χαμηλό. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά.

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 17-19 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά 6-9 βαθμούς που θα επικρατεί ψύχρα.

Μέγιστες θερμοκρασίες στους 28 έως 29 βαθμούς στο εσωτερικό ενώ προς Λευκωσία και ανατολικά της πόλης έως 30-31 βαθμούς. Στα δυτικά-νοτιοδυτικά-νότια έως 27 βαθμούς ενώ στα νοτιοανατολικά στους 28-29 βαθμούς. Πάνω στα ορεινά 19 έως 23 βαθμούς και έως 26 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές.

Άνεμοι 1-2 μποφόρ και έως 3 μποφόρ στα παραθαλάσσια Λάρνακας-Αμμοχώστου αυγινές με πρωινές ώρες. Μεσημέρι με απόγευμα 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ αλλά τοπικά και σε μικρές περιόδους. Βορειοδυτικοί στα βόρεια-βορειοδυτικά και δυτικά της Λευκωσίας ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Δυτικοί-Νοτιοδυτικοί. Βραδινές ώρες έως 2 μποφόρ και έως 3 μποφόρ στα παράλια Λάρνακας και Αμμοχώστου Δυτικών-Βορειοδυτικών διευθύνσεων.

Χωρίς ιδιαίτερη αλλαγή στο καιρικό σκηνικό το διάστημα Παρασκευή μέχρι Κυριακή 30/10-1/11 με ηλιοφάνεια και παροδικές τοπικές νεφώσεις με το ρίσκο βροχής έστω και τοπικά σε ορεινά και εσωτερικό να παραμένει χαμηλό. Θερμοκρασία παραμένει σταθερή στα επίπεδα της Τετάρτης με ενδεχόμενο ελαφράς πτώσης. Άνεμοι 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.