Είσαι σε εμμηνόπαυση; Σε ενδιαφέρει!

Coffee photo created by pressfoto - www.freepik.com

Καμπανάκι κρούουν οι επιστήμονες για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση και, μάλιστα, αν ακολουθούν καθιστικό τρόπο ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση μπορεί να βιώνουν νυχτερινές εφιδρώσεις και επισημαίνεται ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να τις θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο εξάψεων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Daily Mail», Αμερικανοί ερευνητές μέτρησαν τη νυχτερινή εφίδρωση σε 77 γυναίκες ενώ παρατηρούσαν τη φυσική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, χρησιμοποιώντας fitness trackers.

Έτσι, για κάθε τρεις ώρες και 20 λεπτά που οι γυναίκες είχαν καθιστική ζωή, καταγραφόταν ένα επιπλέον επεισόδιο νυχτερινής εφίδρωσης κατά μέσο όρο.

Από την πλευρά της, η Δρ Σάρα Βιτκόβσκι, επικεφαλής της μελέτης από το Smith College της Μασαχουσέτης, δήλωσε: «Ως ερευνητές θέλουμε να μειώσουμε τις δυσκολίες που έχουν πολλές γυναίκες κατά τη μέση ηλικία και να προσπαθήσουμε να την κάνουμε λίγη καλύτερη.

Είναι πολύ εύκολο να κάθεσαι τρεις ώρες τη φορά, ιδιαίτερα όταν εργάζεσαι ή βλέπεις τηλεόραση, αλλά αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες μπορεί να θέλουν να κάνουν διαλείμματα όταν σηκώνονται και κινούνται».

Πώς συνδέεται η καθιστική ζωή με την εφίδρωση σε γυναίκες με εμμηνόπαυση
Οι γυναίκες, οι οποίες ήταν κυρίως μετά την εμμηνόπαυση ή στα αρχικά στάδια της εμμηνόπαυσης, είχαν έως και εννέα επεισόδια νυχτερινής εφίδρωσης σε μια νύχτα, αλλά ο αριθμός ήταν υψηλότερος κατά μέσο όρο εάν ακολουθούσαν ακόμα πιο έντονη καθιστική ζωή.

Δεν είναι σαφές γιατί η άσκηση και η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να συνδέονται, αλλά η εμμηνόπαυση αλλάζει τις ορμόνες, οι οποίες μπορεί να αλλάξουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος από τον εγκέφαλο.

Μάλιστα, όταν το σώμα των γυναικών θερμαίνεται, τα αιμοφόρα αγγεία τους, ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, διαστέλλονται έτσι ώστε η θερμότητα να διαφεύγει.

Ωστόσο, αν οι γυναίκες ακολουθούν καθιστική ζωή, τα αιμοφόρα αγγεία τους μπορεί να είναι σε χειρότερη κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επεκτείνονται επίσης και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερη νυχτερινή εφίδρωση ως αποτέλεσμα της διατήρησης υπερβολικής θερμότητας.

Ακόμα, μπορεί να εξηγηθεί έτσι γιατί οι γυναίκες με εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις βρέθηκαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η τελευταία μελέτη, η οποία εξέτασε γυναίκες ηλικίας 45 έως 55 ετών, τη συνήθη ηλικία για την εμμηνόπαυση, δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της καθιστικής συμπεριφοράς και των εξάψεων κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς περίπου μια στις 100 γυναίκες βιώνουν την εμμηνόπαυση πριν φτάσουν τα 40.

 

Πηγή