Ενδεχόμενο παγετού στο Τρόοδος. Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με σκόνη το Σάββατο και βροχές την Κυριακή

Σύντομο το πέρασμα του Αυλώνα από την περιοχή μας που ευνόησε σε αισθητή πτώση θερμοκρασίας, ενίσχυσε αρκετά τον άνεμο αλλά έφερε και κάποιες τοπικές βροχές στις περιοχές που είχαν προβλεφθεί, δηλαδή στο δυτικό κομμάτι σε περιοχές επαρχίας Πάφου και δυτικές ορεινές-ημιορεινές περιοχές.

Τις επόμενες 3 ημέρες μέχρι Σάββατο δεν φαίνονται βροχές στο νησί αλλά θα παρατηρούνται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις και σκόνη στην ατμόσφαιρα κυρίως το Σάββατο. Αυλώνας πολύ ψυχρού έως ψυχρού ρεύματος αέρα κατηφορίζει από τα βόρεια προς δυτική-κεντρική Μεσόγειο μέχρι και βορειοδυτική Αφρική. Αυτό ευνοεί σε δημιουργία χαμηλού βορειοδυτικά της Ιταλίας συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας που σημαίνει βροχές και καταιγίδες σε περιοχές δυτική και κεντρικής Μεσογείου, με χιόνια προς βόρεια τμήματα Ισπανίας και Γαλλίας.

Μπροστά από τον Αυλώνα και χαμηλό ανυψώνεται ένα ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα όχι όμως κάτι έντονο μαζί με σκόνη από Αφρική. Ανατολική πορεία του Αυλώνα χωρίς όμως να φτάνει ιδιαίτερα προς την περιοχή μας αλλά θα βοηθά στο να μην δεχθούμε κάποια έντονη μεταφορά θερμού ρεύματος αέρα. Επίσης ανατολική πορεία ακολουθεί και το χαμηλό βαρομετρικό προσεγγίζοντας την περιοχή μας την Κυριακή με βροχές και καταιγίδες. Νωρίς ακόμα να μιλήσω για ποσότητες αλλά και σε τι βαθμό θα μας επηρεάσει κάτι που θα ενημερωθείτε τις επόμενες ημέρες.

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου
Hλιοφάνεια ενώ από αργά το μεσημέρι προς απόγευμα πέρασμα τοπικών νεφώσεων χαμηλού ύψους από τα δυτικά προς ανατολικά. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός αλλά στα δυτικά, βόρεια και νότια παραθαλάσσια νεφώσεις μεσαίου και χαμηλού ύψους.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό και παράλια έως 21 βαθμούς. Στα ορεινά 8-14 βαθμούς και στους 16-19 βαθμούς στα ημιορεινά.

Πέφτουν κατά πολύ μποφόρ και θα είμαστε κυρίως στα 2 έως 3 μποφόρ με πολύ μικρές περιόδους και τοπικά έως 4 μποφόρ. Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 6-8 βαθμούς στο εσωτερικό, 9-12 βαθμούς στα παράλια και στους 0-4 βαθμούς στα ορεινά που πάνω στο Τρόοδος υπάρχει πιθανότητα παγετού.

Παρασκευή και Σάββατο 3-4 Δεκεμβρίου
Παροδικά αυξημένες νεφώσεις σε όλα τα επίπεδα της ατμόσφαιρας. Λόγω της κατάβασης του Αυλώνα και του χαμηλού βαρομετρικού που από κεντρική Μεσόγειο θα κινηθούν ανατολικά θα ανυψώσουν και σκόνη από Αφρική και με βάση το ρεύμα αέρα θα την σπρώξουν προς την περιοχή μας και θα μας επηρεάζει κυρίως το Σάββατο. Η θερμοκρασία την Παρασκευή δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη μεταβολή ενώ το Σάββατο μια πολύ μικρή άνοδος όχι κάτι το ιδιαίτερο.

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου
Σύστημα χαμηλής πίεσης δηλαδή χαμηλό βαρομετρικό θα επηρεάσει την περιοχή μας με βροχές και καταιγίδες με την θερμοκρασία σε πτώση. Πιθανές ώρες εκδήλωσης φαινομένων είναι από τα ξημερώματα μέχρι και αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Υποχωρεί και η σκόνη από την περιοχή μας.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.