Επιστρέφουν οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες!

Η αποκομμένη λίμνη κινείται νότια της Κύπρου στις ακτές της Αιγύπτου και εξασθενεί. Η πορεία που ακολουθεί αναγκάζει σε θερμό νότιο-νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα να εισέρχεται στην περιοχή μας με την θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο. Ταυτόχρονα αφού το ρεύμα αέρα μας έρχεται από τα νότια-νοτιοανατολικά αναμένεται να παρατηρηθεί μια αύξηση της σκόνης στον ουρανό της Κύπρου κυρίως από Σάββατο απόγευμα και μετά μέχρι και Κυριακή ενώ από Δευτέρα μειώνονται τα ποσοστά σκόνης.

Οι βροχές τις επόμενες 2 ημέρες θα παρατηρούνται νότια-νοτιοδυτικά της Κύπρου μέσα στο θαλάσσιο χώρο εκεί που βρίσκεται η αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα.
Μέχρι και Τρίτη 27 Οκτωβρίου δεν αναμένεται ιδιαίτερη αλλαγή στο καιρικό σκηνικό στην περιοχή μας με ηλιοφάνεια, παροδικές νεφώσεις τοπικά αυξημένες, αραιή σκόνη και θερμοκρασίες πάνω της κανονικής.

Την επόμενη εβδομάδα Αυλώνας εισέρχεται στην κεντρική Μεσόγειο προς Ιταλία με δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού στην εκεί περιοχή με βροχές και καταιγίδες. Αυτή διαταραχή δηλαδή το χαμηλό θα κινηθεί ανατολικά προς την Ελλάδα και έτσι και η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά κακοκαιρίας. Αυτό σαν πρώτη φάση θα ξεκινήσει σταδιακά να εκτοπίζει το θερμό ρεύμα αέρα από την περιοχή μας με την θερμοκρασία από Τετάρτη 28/10 και μετά να σημειώνει πτώση. Ακόμα άγνωστο όμως το τι ακριβώς να περιμένουμε στην δική μας περιοχή λόγω διχογνωμίας μεταξύ των μοντέλων πρόβλεψης και έτσι θέλει παρακολούθηση για να μπορεί να δοθεί ασφαλή πρόβλεψη.

Σάββατο 24 Οκτωβρίου
Ηλιοφάνεια με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα ενώ κατά τις μεσημεριανές ώρες τοπικές νεφώσεις στη μέση ατμόσφαιρα στα δυτικά-νοτιοδυτικά και ορεινά. Ένα μικρό ενδεχόμενο πολύ τοπικής βροχής στα ορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες έως 32-33 βαθμούς και πιο τοπικά έως 34-35 βαθμούς στο εσωτερικό. Στις παράλιες περιοχές 30-32 βαθμούς. Στα ορεινά 22-27 βαθμούς και έως 29-31 βαθμούς στα ημιορεινά.

Άνεμοι 1-2 μποφόρ αυγινές με πρωινές ώρες αλλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά παράλια σε επαρχία Λάρνακας-Αμμοχώστου στα 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα 2-3 και παροδικά έως 4 μποφόρ στα δυτικά. Ανατολικών-Νοτιοανατολικών διευθύνσεων.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου
Ηλιοφάνεια με νεφώσεις στην ανώτερη και μέση ατμόσφαιρα. Βραδινές ώρες αίθριος ο καιρός.

Μέγιστες θερμοκρασίες έως 34-35 βαθμούς στο εσωτερικό. Στις παράλιες περιοχές 30-32 βαθμούς αλλά στα νότια-νοτιοανατολικά τοπικά έως 33 βαθμούς. Στα ορεινά 22-28 βαθμούς και έως 29-32 βαθμούς στα ημιορεινά.

Άνεμοι 1-2 μποφόρ αυγινές με πρωινές ώρες. Μεσημέρι με απόγευμα 2-3 και παροδικά έως 4 μποφόρ. Ανατολικών-Νοτιοανατολικών διευθύνσεων αλλά στα πολύ δυτικά παράλια Βορειοδυτικοί.

Δευτέρα και Τρίτη 26-27/10 ηλιοφάνεια με νεφώσεις στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα και την θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα. Μέγιστες θερμοκρασίες την Δευτέρα στους 33-34 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 30-32 βαθμούς στα παράλια.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.