Η επιστροφή στην καθημερινότητα δεν σημαίνει «Κάνω όλα τα χατίρια στα παιδιά μου και κάνω εξόδους χωρίς όρια»

People photo created by freepik - www.freepik.com

Οι τελευταίοι μήνες άλλαξαν ριζικά την καθημερινότητα μας. Απομονωθήκαμε από τον οικογενειακό και φιλικό περίγυρο, κάποιοι συνέχισαν την εργασία και παρέμειναν στην πρώτη γραμμή, καθώς άλλοι κλείστηκαν στο σπίτι και κλήθηκαν να τηρήσουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις ικανοποιώντας παράλληλα τις πολύμορφες ανάγκες των παιδιών, με αποτέλεσμα ποικίλα συναισθήματα να βγουν στην επιφάνεια.

Παρά τις ανησυχίες για το πως θα πάρουν τα παιδιά την κατάσταση, τον εγκλεισμό στο σπίτι, την στέρηση των αγαπημένων προσώπων, των φίλων, των δραστηριοτήτων και των εκδρομών, φαίνεται πως ένα μεγάλο ποσοστό κατάφεραν να προσαρμοστούν αρκετά καλά, κάνοντας υπομονή και δείχνοντας κατανόηση στον εγκλεισμό και την απαγόρευση που μας επιβλήθηκε.

Ωστόσο, μικροί και μεγάλοι προσδοκούν την μετά περιορισμών περίοδο. Οι γονείς αναρωτιούνται πώς να διαχειριστούν τα παιδιά, τα οποία κάνουν μεν υπομονή, με την ελπίδα όμως πως όσα επιθυμούν και στερούνται θα γίνουν όλα μαζί και αμέσως μόλις γίνει η άρση των μέτρων.

Η ζωή δεν θα είναι ανέμελη όπως παλιά!
Καλό είναι να θυμόμαστε και να εξηγούμε και στα παιδιά πως η άρση των μέτρων ίσως να μην σημαίνει και αυτόματη εξάλειψη της πιθανότητας νόσησης και της άμεσης επιστροφής στην «ανέμελη» ζωή που είχαμε.

Τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής
Πολύ σημαντικό είναι να συνεχίσουμε όλοι να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και ίσως αρχικά να ήταν σώφρον να διατηρήσουμε τις κοινωνικές αποστάσεις με συναντήσεις σε ανοικτούς χώρους χωρίς ιδιαίτερες αγκαλιές και σωματική επαφή. Όσον αφορά τα παιδιά, καλό είναι να εκπαιδευτούν και να υιοθετήσουν τους κανόνες υγιεινής ως τρόπο ζωής.

Δραστηριότητες με σύνεση
Σχετικά με την επιστροφή στις αγαπημένες μας ασχολίες και δραστηριότητες δεν σημαίνει πως δεν θα μπορούμε να τις χαρούμε αλλά ίσως να πρέπει να γίνονται με σύνεση και προσοχή.

Πείτε όχι σε υπερβολικά θέλω
Στα παιδιά θα πρέπει να μεταφερθεί το μήνυμα πως επιστρέφοντας στην καθημερινότητα δεν σημαίνει πως οφείλετε να τους κάνετε όλα τα χατίρια και να πάτε σε όσα μέρη θέλουν εδώ και τώρα. Θα πρέπει να τους υπενθυμίσετε πώς όλοι στερήθηκαν αρκετές ελευθερίες και πως με λίγη υπομονή μέσω καλού προγραμματισμού θα ικανοποιηθούν τα θέλω και οι επιθυμίες τους (μέσα στα λογικά πλαίσια πάντοτε).

Κάντε μια λίστα με τις επιθυμίες
Μπορείτε να τους ζητήσετε να κάνουν μία λίστα με τα πράγματα που επιθυμούν όπως το να συναντηθούν με συγκεκριμένα άτομα (παππούδες, ξαδέλφια, φίλους), ή να πάνε σε συγκεκριμένα μέρη (πάρκο, θάλασσα, παιχνιδότοπο) και να την αριθμήσουν με βάση του τι θέλουν περισσότερο. Με βάση τη λίστα θα μπορείτε να συμφωνήσετε σε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με βάση τις υποχρεώσεις και την διαθεσιμότητα σας, ώστε να καλυφθούν οι λογικές απαιτήσεις των παιδιών μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα.

Top Tip!
Είναι σημαντικό να θυμάστε την ρήση «παν μέτρον άριστον». Είναι ευκαιρία να οργανώσετε ξανά το πρόγραμμα σας και να ικανοποιείτε τις απαιτήσεις του με σύνεση, χωρίς υπερβολές καθώς αν προβείτε σε υπερβολές θα δυσκολευτείτε στην συνέχεια να οριοθετήσετε τις απαιτήσεις και τα θέλω του παιδιού.

 

Με τη συνεργασία της Σοφίας Κότσαπα, Κλινική Ψυχολόγος με BSc στη Ψυχολογία και ΜSc στη ψυχική υγεία παιδιού και οικογένειας και ΜSc στην Κλινική Ψυχολογία.
Στοιχεία επικοινωνίας: Facebook