«Εργάζομαι από το σπίτι, λόγω κορωνοϊού και νιώθω πως έχω χάσει την ενέργειά μου! Τι να κάνω για να βρω και πάλι τον εαυτό μου.»

Woman photo created by freepik - www.freepik.com

Η εμφάνιση και έξαρση του κορωνοϊού από τον Δεκέμβριο του 2019 σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αναγκάσει πολλές χώρες να ζητούν από τους πολίτες τους, προληπτικά, να απομονώνονται στα σπίτια τους, περιορίζοντας τις μετακινήσεις αλλά και τις επαφές με άλλον κόσμο, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Ωστόσο, η απομόνωση στο σπίτι, σε συνδυασμό με την επικινδυνότητα του κορωνοϊού είναι συνολικά μια δυσάρεστη εμπειρία που προκαλεί αυξημένο άγχος και φόβο σε όσους έρχονται αντιμέτωποι με αυτήν.

Η απομάκρυνση από τα αγαπημένα πρόσωπα, η αίσθηση στέρησης της ελευθερίας κινήσεων, η αβεβαιότητα σχετικά με την κατάσταση της υγείας και η πλήξη μπορούν
να προκαλέσουν σημαντικές συναισθηματικές επιπτώσεις στο άτομο. Οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες στο θέμα αυτό εντοπίζουν συναισθηματικές εκδηλώσεις που προκαλούν δυσφορία, όπως σύγχυση, άγχος, φόβο, θλίψη, οργή, ακόμα και μετατραυματικό στρες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί ακόμα να έχουν δυσκολία στον ύπνο ή και στη συγκέντρωση.

Τι να κάνετε

  • Προσπαθήστε να κάνετε αλλαγές μέσα στο σπίτι που θα σας βοηθήσουν να έχετε μια
    διαφορετική οπτική εμπειρία μέσα σε αυτό
  • Μην είστε διαρκώς καθισμένοι. Προσπαθήστε να κινείστε ή να κάνετε και λίγη γυμναστική μέσα στο σπίτι.
  • Κάντε συχνά και μικρά διαλείμματα από την εργασία σας. Η διαρκής παραμονή μπροστά στον υπολογιστή δεν είναι καλή ούτε για το σώμα, ούτε για τη διάθεση σας. Κάντε μερικές διατάσεις και επιστρέψτε στη δουλειά σας.
  • Περιορίστε τη διαρκή ενημέρωση για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού.

 

Με τη συνεργασία του Βασιλειάδη Ηλία, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook