Ηλεκτρονική απάτη: Τι πρέπει να προσέξετε;

Technology photo created by freepik - www.freepik.com

Οι συναλλαγές μέσω διαδικτύου αλλά και γενικότερα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές γνωρίζουν περαιτέρω ραγδαία ανάπτυξη διεθνώς αλλά και στη χώρα μας στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, εδραιώθηκαν λόγω της πανδημίας και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, όμως θα κυριαρχήσουν και μετά το τέλος της πανδημίας. Η χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking και m-banking) καθώς και η χρήση των καρτών στο διαδίκτυο έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο μέσο και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και υποχρεωτικό, όπως συμβαίνει τώρα με τις αγορές στο λιανεμπόριο.

Η μεγάλη αυτή αύξηση, που εκτιμάται πως ήρθε για να μείνει και μετά την πανδημία, θα πρέπει να κινητοποιήσει τους καταναλωτές για να βρίσκονται σε εγρήγορση αναφορικά με την ασφαλή χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και την ενημέρωσή τους για τις σύγχρονες μορφές ηλεκτρονικής απάτης που κυριαρχούν στο διαδίκτυο.

Πάντως αυτό που προκύπτει από τα διάφορα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, οι απατεώνες επικεντρώνονται κυρίως στο πώς θα μπορέσουν να ξεγελάσουν και να εξαπατήσουν τους πολίτες παρά στο να επιδιώξουν να παραβιάσουν ή να «χακάρουν» κάποιο σύστημα μίας τράπεζας.

Πώς μπορούν να σας εξαπατήσουν και να αποσπάσουν στοιχεία;

  1. Μπορεί να λάβετε µία επιστολή, ένα τηλεφώνηµα ή ηλεκτρονικό ταχυδροµείο που σας ζητά όπως επιβεβαιώσετε τις πληροφορίες του τραπεζικού σας λογαριασµού. Πολλά από αυτά στέλλονται εκτός ωρών εργασίας και ειδικά τα Σαββατοκύριακα.
  2. Ενδεχομένως να λάβετε µία επιστολή ή ηλεκτρονικό ταχυδροµείο το οποίο να αναφέρει ότι ο τραπεζικός σας λογαριασµός θα απενεργοποιηθεί εάν δεν ακολουθήσετε τις οδηγίες που αναφέρονται στην επιστολή.
  3. Μπορεί να λάβετε µία επιστολή ή ηλεκτρονικό ταχυδροµείο, από έναν οργανισµό με τον οποίον δεν γνωρίζετε, το οποίο σας πληροφορεί ότι κερδίσατε σε κάποια κλήρωση ή ότι κερδίσατε χρήµατα από πώληση µετοχών. Συνήθως θα σας ζητήσουν τις λεπτοµέρειες του τραπεζικού σας λογαριασµού ούτως ώστε να σας αποστείλουν τα χρήµατα. Μερικές φορές µπορεί να επικοινωνήσουν µαζί σας τηλεφωνικώς µετά την αποστολή της επιστολής.

Tips για να μην “την πατήσετε”

  • Μην ανταποκρίνεστε σε ένα ηλεκτρονικό ταχυδροµείο στο οποίο σας ζητούν να αποστείλετε ή να επιβεβαιώσετε τις προσωπικές σας οικονοµικές πληροφορίες.
  • Μην καλείτε ένα τηλεφωνικό αριθµό που περιλαµβάνεται σε µία επιστολή ή ηλεκτρονικό ταχυδροµείο, όταν υποπτεύεστε ότι ενδεχοµένως να είναι απάτη. Ενηµερώστε και καταγγείλετε το συµβάν στην αρµόδια αρχή.
  • Ποτέ µην ανταποκρίνεστε σε ηλεκτρονικό ταχυδροµείο, όταν υποπτεύεστε ότι ενδεχοµένως να είναι απάτη. Εάν ανταποκριθείτε θα γνωρίζουν ότι το ηλεκτρονικό ταχυδροµείο σας είναι ενεργό και να συνεχίσουν την προσπάθεια τους να σας εξαπατήσουν.
  • Μην δίνετε προσωπικές πληροφορίες σε οργανισµούς που δεν συνεργάζεστε.
  • Καταγγείλετε οποιαδήποτε προσπάθεια εξαπάτησης σας στις Αρµόδιες Εποπτικές Αρχές (Αστυνομία- Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και τον Τραπεζικό οργανισμό με τον οποίο συνεργάζεστε).