Κυρίως ηλιοφάνεια με άνοδο θερμοκρασίας- Πτώση την Πέμπτη και Παρασκευή

Εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων παρατηρείται στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης αλλά και Μεσογείου που αυτό δεν επιτρέπει σε σύστημα χαμηλών πιέσεων με βροχές να φτάσει στην περιοχή μας με αποτέλεσμα μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου να μην έχουμε κάτι από θέμα βροχών. Η θερμοκρασία θα παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα χωρίς κάτι έντονο από κρύο ή ζέστη.

Ας δούμε αναλυτικά την όλη καιρική εξέλιξη των επόμενων ημερών
Ένα αντικυκλωνικό πεδίο επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου και Ευρώπης που αυτό έχει ως αποτέλεσμα κανένα σύστημα χαμηλών πιέσεων να μπορεί να κινηθεί όχι μόνο σε εμάς αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές. Ταυτόχρονα με τις υψηλές πιέσεις έχουμε και θερμό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία να βρίσκεται πάνω της κανονικής ενώ σε περιοχές κεντρικής και νότιας Ευρώπης πολύ πιο πάνω της κανονικής. Ευνοείται και μεταφορά σκόνης στην ατμόσφαιρα τις επόμενες ημέρες σε Ευρώπη που σταδιακά θα επεκταθεί και στην δική μας περιοχή ερχόμενη από Αφρική. Μέχρι να μας έρθει όμως σε εμάς η συγκεκριμένη σκόνη λόγω της παρουσίας της ψυχρής λίμνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα που θα βρίσκεται νότια της Κύπρου αύριο Τρίτη μπορεί να φέρει αραιή σκόνη από Μέση Ανατολή
Η Κύπρος βρίσκεται κάπου στη μέση θερμού και ψυχρού ρεύματος αέρα με την θερμοκρασία ναι να σημειώνει άνοδο Τρίτη και Τετάρτη αφού μας έρχεται θερμό ρεύμα αέρα και να βρίσκεται λίγο πάνω της κανονικής αλλά επειδή δεν μας έρχεται απευθείας από τα νότια που είναι η Αφρική μας έρχεται πιο μετριασμένο. Με την θέση που έχει ο Αντικυκλώνας σε κεντρική Ευρώπη και με τον άνεμο να γυρίζει με βάση τους δείχτες ενός ρολογιού τραβά θερμό ρεύμα αέρα και το μεταφέρει σε διάφορες περιοχές.

Υποχωρεί περισσότερο το ψυχρό ρεύμα αέρα αφού έχει σπάσει η ροή αλλά φαίνεται Πέμπτη προς Παρασκευή να επανέρχεται ένα ελαφρώς ψυχρό ρεύμα αέρα με πτώση θερμοκρασίας και αυτό οφείλεται στην θέση που έχει ο αντικυκλώνας σε κεντρική Ευρώπη που επειδή εκτείνεται σε πιο βόρεια ψυχρά γεωγραφικά πλάτη μας στέλνει και πάλι ένα ψυχρό ρεύμα αέρα αλλά πιο ελαφρύ αυτή τη φορά.

Μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου δεν φαίνεται να επηρεάζεται η Κύπρος από κάποιο οργανωμένο σύστημα χαμηλής πίεσης για να έχουμε βροχές. Ένα μικρό ενδεχόμενο που και αυτό ακόμα παίζεται για τοπικού χαρακτήρα βροχές. Η θερμοκρασία θα παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα λόγω εναλλαγών ρεύματος αέρα χωρίς κάτι έντονο από κρύο ή ζέστη. Για Μάρτιο δεν μπορώ να πω ότι είμαι και πολύ αισιόδοξος. Θα έχουμε κάποιες βροχές ή και χιόνια αλλά δεν νομίζω να είναι σε μεγάλες ποσότητες. Κάποια ψυχρά διαστήματα θα έχουμε αλλά θα περνούν σύντομα. Αν θα επαληθευτώ δεν ξέρω και είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου


Μια ημέρα με κυρίως ηλιοφάνεια ενώ κατά τις βραδινές ώρες θα παρατηρηθούν λίγες τοπικές νεφώσεις. Ατμοσφαιρική διαταραχή-Αποκομμένη Ψυχρή Λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα νότια-νοτιοανατολικά της Κύπρου θα δίνει βροχές προς Αίγυπτο και Μέση Ανατολή χωρίς όμως να μας επηρεάσει εμάς.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες
Εσωτερικό: 17-19 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 18-20
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 18-20
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 18-19
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 18-19
Ορεινά: 8-13
Τρόοδος: 7
Ημιορεινά: 15-18
Ελάχιστες θερμοκρασίες στους μείον 2 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 0 έως 3 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές όπου αναμένεται παγετός κυρίως στα ψηλά ορεινά. Στο εσωτερικό 2-3 βαθμοί και στους 6-8 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοανατολικό ρεύμα αέρα που κατά τις μεσημεριανές ώρες στα παράλια της Πάφου κυρίως από Πέγεια προς Κούκλια θα γυρίσει σε Δυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα. Ένταση 2 έως 3 μποφόρ και στα βόρεια, ανατολικά και νότια παραθαλάσσια πλην της Πάφου 3 έως 4 μποφόρ και παροδικά έως 5 μποφόρ. Βραδινές ώρες 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα ανατολικά, νότια και δυτικά παραθαλάσσια παροδικά έως 4 μποφόρ.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου
Με κυρίως ηλιοφάνεια με το αίθριο καιρικό σκηνικό να συνεχίζεται και τις βραδινές ώρες.
Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες:

Εσωτερικό:20-21 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 20-22
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 20-22
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 20-22
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 19-21
Ορεινά: 11-15
Τρόοδος: 9
Ημιορεινά: 17-19
Ελάχιστες θερμοκρασίες στους μείον 2 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 1 έως 4 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές όπου αναμένεται παγετός κυρίως στα ψηλά ορεινά. Στο εσωτερικό 6-7 βαθμοί και στους 9-11 βαθμούς στα παράλια
Άνεμος: Βόρειο-Βορειοανατολικό ρεύμα αέρα που κατά τις μεσημεριανές ώρες σε παράλιες περιοχές μεταξύ Πάφου-Λεμεσού θα γυρίζει σε Νότιο-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα. Ένταση 2 έως 3 μποφόρ κυρίως που προς το απόγευμα μπορεί να πιάσει παροδικό 4αρι προς Ακρωτήρι Λεμεσού. Βραδινές ώρες 1 έως 2 μποφόρ.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου με παροδικά αυξημένες νεφώσεις με διαφωνία όμως στα προγνωστικά μοντέλα αν θα δώσουν κάτι τοπικού χαρακτήρα βροχή. Αν θα παρατηρηθούν κάποιες βροχές δεν θα είναι από κάποιο οργανωμένο σύστημα και ούτε θα είναι παγκύπριες αλλά πολύ περιορισμένες αλλά θα επανέλθω σύντομα και με νέα πρόβλεψη. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση έως 2 βαθμούς λόγω ελαφρώς ψυχρού ρεύματος που κινείται νότια προς την περιοχή μας. Βορειοανατολικό ρεύμα αέρα 2 έως 4 μποφόρ και παροδικά έως 5 μποφόρ στα παραθαλάσσια.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου με περισσότερα διαστήματα ηλιοφάνειας χωρίς να απουσιάζουν κάποιες τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση 1-2 βαθμών προς περιοχές εσωτερικού. Βόρειο-Βορειοανατολικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ στα βόρεια-βορειοδυτικά και ανατολικά-νότια παραθαλάσσια.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.