Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις και σκαμπανεβάσματα στην ένταση των ανέμων

Σε σταδιακή άνοδο η θερμοκρασία στην περιοχή της Κύπρου αυτές τις ημέρες χωρίς να αναμένεται κάποια έντονη μεταφορά θερμού ρεύματος αέρα με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται σε κανονικές τιμές για τις ημέρες που διανύουμε. Σε περιοχές κεντροδυτικής Μεσογείου αλλά και κεντρικής-βόρειας Ευρώπης η μεταφορά πιο θερμού ρεύματος αέρα ανεβάζει αρκετά πάνω της κανονικής τις θερμοκρασίες.

Σε περιοχές της κεντροδυτικής Μεσογείου λόγω κατάβασης Αυλώνα που εκτείνεται μέχρι και Ισπανία παρατηρούμε μια έντονη μεταφορά θερμού ρεύματος αέρα σε Ιταλία. Αυτό το πολύ θερμό ρεύμα αέρα απλώνεται στην Μεσόγειο αλλά λόγω της θέσης της αποκομμένης λίμνης σε Βαλκάνια και Ελλάδα η μεταφορά προς την δική μας περιοχή γίνεται σε πιο ελαφριά ένταση για αυτό και δεν αναμένεται κάτι ακραίο και έντονο. Στο δυτικό κομμάτι της Ευρώπης λόγω της συνύπαρξης 2 διαφορετικών ρευμάτων αέρα ευνοείται η δημιουργία χαμηλών βαρομετρικών με τοπικές βροχές στις εκεί περιοχές.

Όπως παρατηρούμε και μέσα από τον χάρτη η αποκομμένη λίμνη και χαμηλό βαρομετρικό λόγω επέκτασης υψηλών πιέσεων σε Ευρώπη(αντικυκλώνας βόρεια της λίμνης) έχει εγκλωβιστεί στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας προς Ελλάδα και Βαλκάνια πιο βόρεια-βορειοδυτικά της Κύπρου με αποτέλεσμα στις εκεί περιοχές να συνεχίζεται το άστατο καιρικό σκηνικό και τις επόμενες ημέρες ενώ σε εμάς έχει μειωθεί εξαιρετικά το ρίσκο βροχής. Βγαίνουμε εντελώς εκτός της εμβέλειας των ασταθών καιρικών συνθηκών με τις καιρικές συνθήκες αρκετά καλές με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Παρασκευή 18 Ιουνίου
Παραμένει εγκλωβισμένη η αποκομμένη λίμνη αλλά και το χαμηλό βαρομετρικό λόγω επέκτασης υψηλών πιέσεων στην Ευρώπη βορειοδυτικά της Κύπρου με τις βροχές και καταιγίδες τοπικά σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα. Η δική μας περιοχή με περισσότερη ηλιοφάνεια αφού οι νεφώσεις σταδιακά θα μειώνονται. Ο Αυλώνας εκτείνεται πιο νότια αναγκάζοντας το θερμό ρεύμα αέρα να επεκταθεί περισσότερο από τα νότια προς Ευρώπη και Μεσόγειο κάτι που μας επηρεάζει και εμάς με ελαφρώς πιο θερμό ρεύμα αέρα να μας επισκέπτεται.

Καιρικές συνθήκες: Ηλιοφάνεια με λίγη τοπική χαμηλή νέφωση τις αυγινές ώρες στα δυτικά και βορειοανατολικά τμήματα του νησιού. Μεσημέρι με απόγευμα ανάπτυξη λίγων πολύ τοπικών νεφώσεων σε ορεινές περιοχές. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός. Πέραν του 55% η υγρασία στα παράλια και στο 25-30% στο εσωτερικό. Στο θαλάσσιο χώρο πέραν του 65%.
Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Κανονικές έως ελαφρώς πιο πάνω της κανονικής
Εσωτερικό: 32-34 βαθμούς. Πιο τοπικά προς Λευκωσία έως 35 βαθμούς.

Δυτικά-επαρχία Πάφου: 27-28
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 28-30
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 28-30
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 28-29
Ορεινά: 24-28
Τρόοδος: 23
Ημιορεινά: 29-30

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 10 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 11 έως 14 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 17 βαθμοί και στους 18-20 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα στα βόρεια-βορειοδυτικά-δυτικά και εσωτερικό ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Δυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ αλλά μεσημέρι προς απογευματινές ώρες και έως 4 μποφόρ κυρίως προς παραθαλάσσια και δυτικά της Λευκωσίας. Στα νότια περιοχή Ακρωτηρίου και έως 5 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ.

Σάββατο 19 Ιουνίου
Καμία ιδιαίτερη αλλαγή στο καιρικό σκηνικό της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με την αποκομμένη λίμνη να παραμένει στην θέση της και με βάση την φορά του άνεμου ανάποδα από τους δείκτες ενός ρολογιού που αν και δεν βοηθά σε βροχές αστάθειας στην Κύπρο μας βοηθά στο να μην δεχθούμε ακόμα έντονη μεταφορά θερμού ρεύματος αέρα ένα ρεύμα αέρα που ανηφορίζει από τα νότια προς κεντροδυτική Μεσόγειο που εκτείνεται και σε περιοχές κεντρικής Ευρώπης.

Καιρικές συνθήκες: Ηλιοφάνεια με πολύ λίγη τοπική χαμηλή νέφωση τις αυγινές ώρες στα δυτικά και βορειοανατολικά τμήματα του νησιού. Μεσημέρι με απόγευμα ανάπτυξη λίγων πολύ τοπικών νεφώσεων σε ορεινές περιοχές. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Κανονικές έως ελαφρώς πιο πάνω της κανονικής
Εσωτερικό: 32-35 βαθμούς. Πιο τοπικά προς Λευκωσία έως 36 βαθμούς.

Δυτικά-επαρχία Πάφου: 27-28
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 28-30
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 28-31
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 28-30
Ορεινά: 24-28
Τρόοδος: 23
Ημιορεινά: 29-31

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 12 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 13 έως 15 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 18 βαθμοί και στους 18-20 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα στα βόρεια-βορειοδυτικά-δυτικά και εσωτερικό ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Δυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ αλλά μεσημέρι προς απογευματινές ώρες και έως 4 μποφόρ. Στα νότια-νοτιοανατολικά-ανατολικά σε επαρχία Λεμεσού-Λάρνακας και Αμμοχώστου αλλά και βορειοδυτικά έως 5 μποφόρ νωρίς το απόγευμα. Πάνω στα ορεινά Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ στα βορειοδυτικά και νότια παραθαλάσσια.

Κυριακή 20/6 μέχρι και Δευτέρα 21/6 ημέρα του κατακλυσμού ηλιοφάνεια με χαμηλή νέφωση αυγινές ώρες πιο αυξημένη την Δευτέρα ενώ μεσημεριανές ώρες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά και εσωτερικό. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή ελαφρά πτώση(όχι κάτι το ιδιαίτερο) με τις μέγιστες γύρω στους 32-34 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 27-30 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά από 23 έως 27 βαθμούς αναλόγως υψομέτρου. Άνεμος 2 έως 4 μποφόρ. Σε γενικές γραμμές δεν αναμένεται ιδιαίτερα ενισχυμένο ρεύμα αέρα.

Ενδεχόμενο για θερμό 4 ήμερο από 24 έως 28 Ιουνίου με πιο θερμό ρεύμα αέρα να επηρεάζει την περιοχή μας με θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 38-39 βαθμούς, στους 30-33 βαθμούς στα παράλια και στους 27-32 βαθμούς στα ορεινά.

Ένα σενάριο μέχρι στιγμής που τις επόμενες ημέρες θα διαφανεί η ένταση αυτού του θερμού ρεύματος αέρα στην περιοχή μας που θα καθορίσει και το που θα κυμανθούν οι μέγιστες θερμοκρασίες.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.