Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στα ορεινά και εσωτερικό με ελαφρά άνοδο της θερμοκρασίας

Στάσιμη παραμένει η ατμοσφαιρική διαταραχή-Αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα βόρεια της Κύπρου και έτσι οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχίσουν να παρατηρούνται στις εκεί περιοχές και τις επόμενες ημέρες. Εμείς κάτω από θερμό ρεύμα αέρα χωρίς όμως να είναι έντονο αφού λόγω της θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής δεν επιτρέπει σε πολύ θερμό ρεύμα αέρα να κινηθεί προς την δική μας περιοχή και αυτό να παραμένει νότια και ανατολικά μας.

Σταδιακά όμως στο παιχνίδι των ασταθών καιρικών συνθηκών θα μπουν και περιοχές της κεντρικής Μεσογείου όπως Ιταλία και Ελλάδα από Κυριακή και κυρίως την επόμενη εβδομάδα. Η ατμοσφαιρική διαταραχή παραμένει στάσιμη όπως σας έχω πει λόγω και των υψηλών πιέσεων σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης. Αυτό το όποιο θα γίνει είναι να ρίξει τα πλοκάμια της προς την κεντρική Μεσόγειο με την εισχώρηση δροσερού ασταθές ρεύματος αέρα που αυτό θα επιτρέψει σε ανάπτυξη αστάθειας και να ευνοούνται τοπικές βροχές και καταιγίδες σε περιοχές Ιταλίας, Ελλάδας και Βαλκάνια με την Κύπρο για ακόμα μια φορά να παραμένει εκτός.

Σαν πρώτη φάση η περιοχή μας θα δεχθεί ελαφρώς πιο θερμό ρεύμα αέρα που μας έρχεται από τα δυτικά-νοτιοδυτικά με την θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο κυρίως Τρίτη και Τετάρτη 8-9/6 με πιθανές μέγιστες έως 35 βαθμούς στο εσωτερικό και να είμαστε πάνω της κανονικής. Σαν δεύτερη φάση είναι από Πέμπτη 10/6 και μετά να έχουμε μια μικρή πτώση θερμοκρασίας λόγω της θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής στα δυτικά-βορειοδυτικά μας. Αν αυτό συνδυαστεί με κάποια αστάθεια στην περιοχή μας και ανεβάσει λίγο το ρίσκο βροχής δεν είναι ξεκάθαρο. Και να το αυξήσει τα όποια φαινόμενα θα είναι τοπικού χαρακτήρα και σε συγκεκριμένες περιοχές ορεινά και εσωτερικό χωρίς να επηρεάζεται όλο το νησί. Μέχρι στιγμής αυτό το ρίσκο είναι αρκετά χαμηλό.

Ας δούμε αναλυτικά την καιρική εξέλιξη

Σάββατο 5 Ιουνίου
Θερμό ρεύμα αέρα στην περιοχή μας με την θερμοκρασία σε μια μικρή ελαφρά άνοδο όχι όμως κάτι έντονο αφού δεν αναμένεται να ανηφορίσει πιο θερμό ρεύμα αέρα. Το πολύ θερμό ρεύμα αέρα βρίσκεται νότια και ανατολικά της Κύπρου και όσο βρίσκεται η ατμοσφαιρική διαταραχή βόρεια της Κύπρου δεν μπορεί να ανηφορίσει προς την περιοχή μας με την θερμοκρασία κοντά στις κανονικές τιμές για την εποχή. Μετωπικές υφέσεις λόγω συνάντησης 2 διαφορετικών ρευμάτων αέρα ευνοούν τοπικά φαινόμενα αστάθειας στα δυτικά-νοτιοδυτικά τμήματα της Ευρώπης.

Καιρικές συνθήκες: Ηλιοφάνεια ενώ διάρκεια μεσημβρινών και απογευματινών ωρών τοπικές νεφώσεις σε ορεινά προς εσωτερικό. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός. Σε μικρή πτώση τα ποσοστά υγρασίας και να είναι πέραν του 45% σε παραθαλάσσια τμήματα ενώ στο εσωτερικό κάτω του 30% κατά τις μεσημεριανές ώρες.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Σε κανονικές θερμοκρασιακές τιμές
Εσωτερικό: 31-33 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 26-28
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 27-28
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 27-28
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 27-28
Ορεινά: 22-26
Τρόοδος: 21
Ημιορεινά: 27-29

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 10 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 11 έως 15 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 18 βαθμοί και στους 18-19 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοδυτικό έως Νότιο-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ αλλά μεσημέρι προς απογευματινές ώρες και έως 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια και τοπικά προς περιοχές Λευκωσίας. Στα νότια προς Ακρωτήρι παροδικά και έως 5 μποφόρ απογευματινές ώρες. Πάνω στα ορεινά Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ.

Κυριακή 6 Ιουνίου
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή στο καιρικό σκηνικό της Κύπρου με θερμό ρεύμα αέρα να υφίσταται στη περιοχή μας απουσία βροχών με τις βροχές και καταιγίδες να συνεχίζουν να παρατηρούνται βόρεια της Κύπρου προς Μαύρη θάλασσα. Σταδιακά όμως ασταθείς καιρικές συνθήκες θα ξεκινήσουν και προς περιοχές κεντρικής Μεσογείου και Βαλκανίων.

Καιρικές συνθήκες: Ηλιοφάνεια ενώ διάρκεια μεσημβρινών και απογευματινών ωρών τοπικές νεφώσεις σε ορεινά προς εσωτερικό. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Σε κανονικές θερμοκρασιακές τιμές
Εσωτερικό: 31-33 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 27-28
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 28-30
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 28-30
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 28-30
Ορεινά: 23-27
Τρόοδος: 22
Ημιορεινά: 28-30

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 11 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 12 έως 15 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 18 βαθμοί και στους 18-19 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοδυτικό έως Νότιο-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ αλλά μεσημέρι προς απογευματινές ώρες και έως 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια και τοπικά προς περιοχές Λευκωσίας. Στα νότια-νοτιοανατολικά θαλάσσια τμήματα του νησιού παροδικά και έως 5 μποφόρ απογευματινές ώρες. Πάνω στα ορεινά Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ.

Την επόμενη εβδομάδα μέχρι Τετάρτη 9/6 θα έχουμε μια μικρή περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας για αν είμαστε λίγους βαθμούς πάνω της κανονικής. Αυτό θα οφείλεται σε ατμοσφαιρική διαταραχή σε κεντρική Μεσόγειο περιοχή Ιταλίας και Ελλάδας ανεβάζοντας σε εμάς ελαφρώς πιο θερμό ρεύμα αέρα από τα δυτικά-νοτιοδυτικά μας.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.