Η επικοινωνία μας μέσω διαδικτύου

Designed by Freepik

 

Το διαδίκτυο έχει γίνει το απαραίτητο εργαλείο στη ζωή μας. Μικροί και μεγάλοι κολυμπούν μέσα του, ψάχνοντας τα πάντα, πιστεύοντας σε όλα όσα γράφονται και αποτελεί πλέον το ισχυρό μέρος στη ζωή του σημερνού ανθρώπου. Μάλιστα, σήμερα κάθε μέρα ανοίγονται εκατομμύρια υπολογιστές, μεγάλοι ή και πιο μικροί, ταμπλέτες ακόμη και «έξυπνα» κινητά. Ας μην ξεχάσουμε βέβαια και τις σύγχρονες τηλεοράσεις που μπορείς από τον καναπέ του σπιτιού σου ή ξαπλωμένος στο κρεβάτι σου, να «σερφάρεις» όπου θέλεις… Οι ώρες που περνάς χωμένος αλλά και χαμένος στο διαδικτυακό κόσμο ζώντας την αλήθεια και το ψέμα σου, επηρεάζει δυστυχώς αρνητικά και τα τρία κυρίαρχα μέρη της ανθρώπινης ζωής:

  1. Ανθρώπινη επικοινωνία
  2. Σεξουαλικότητα
  3. Μ.Μ.Ε.: Ενημέρωση – Πληροφόρηση

Όσο ο άνθρωπος «μπαίνει μέσα στο κομπιούτερ του», τόσο δείχνει όλο και πιο εξαρτημένος ή και εθισμένος ακόμα από αυτό, χάνει την διαπροσωπική του επαφή και την κοινωνικότητά του.

Αυτό το μαγικό εργαλείο ζει και βασιλεύει, ταξιδεύοντας όλο και πιο βαθιά στην ανθρώπινη αναζήτηση, επηρεάζοντας κυρίως τους νέους και όχι μόνο, αλλάζοντας τα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα…

Είναι γεγονός πως οι αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλες. Αλλαγές που δύσκολα θα φανταζόταν ακόμα και ο σημερινός 45άρης αν του έλεγαν όταν πήγαινε σχολείο, πως θα εξελίσσονταν ο διαδικτυακός κόσμος. Ο ερχομός του Internet άλλαξε τον κόσμο σε όλες τις γωνιές της γης σχεδόν και η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έφερε με τη σειρά της τις αλλαγές στην ανθρώπινη εξέλιξη. Η ανθρώπινη επικοινωνία άλλαξε από το ένα άκρο στο άλλο, αλλάζοντας τις συμπεριφορές μας και συνεπώς την συνύπαρξή μας.

Ενώ το Ιnternet έκανε την είσοδο του στον κόσμο μας νωρίτερα, ο ερχομός του iPhone το 2007 μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι άλλαξε τον κόσμο και δεν είμαστε υπερβολικοί. Το Ιnternet ήταν παντού οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε μπόρεσαν όλοι να αναζητήσουν πληροφορίες για οτιδήποτε ζητούσαν, από μία προβολή στο σινεμά μέχρι τη διαδρομή για οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Το Internet πλέον ήταν παντού και ήταν 24 ώρες το 24ωρο. Το iPhone και το iPad αλλά και όλα τα πιο σύγχρονα κινητά, έχουν σχεδόν μπει σε όλα τα σπίτια. Έχουν γίνει τα μόνιμα αξεσουάρ του σύγχρονου ανθρώπου. Ο σύγχρονος άνθρωπος μιλάει, εργάζεται, επικοινωνεί, κοινωνικοποιείται, δικτυώνεται, διασκεδάζει, ερωτεύεται μέσα από αυτό το απαραίτητο για την εποχή μας μέσο και μέσα από τις εφαρμογές του.

Designed by Freepik

Το 2004 το Facebook έκανε την εμφάνισή του. Ήταν δωρεάν, ήταν για όλους τους φοιτητές, στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου, ένωσε όλους τους νέους σε όλη την υφήλιο. Όλοι είμαστε πλέον συνδεδεμένοι και επικοινωνούμε διαδικτυακά. Ξεκίνησε σαν υποκατάστατο, αλλά πλέον έχει κερδίσει την προτίμησή μας. Προτιμάμε να στείλουμε ένα μήνυμα, στο κινητό ή στο Facebook, στο Viber κλπ, παρά να πάρουμε το κλασσικό τηλέφωνο που κάποτε ήταν η μόνη μορφή επικοινωνίας. Το μήνυμα είναι πιο γρήγορο κάποιες φορές και κάποιες άλλες πιο ανώδυνο. Έχουμε φτάσει να αποφεύγουμε την τηλεφωνική συνομιλία γιατί νιώθουμε πλέον άβολα, γιατί η απουσία φωνητικής αλληλεπίδρασης μας είναι πιο εύκολη. Κάθε βήμα της τεχνολογίας προς τα εμπρός, έχει κάνει πιο εύκολο έστω και λίγο, την αποφυγή του συναισθηματικού φορτίου, με αποτέλεσμα να μεταφέρουμε πληροφορίες, αντί για ανθρωπιά. Αυτό που σκέφτομαι με την αποδοχή αυτών των υποκατάστατων και της αποφυγής μας για συνεύρεση ή συναίσθημα,  είναι μήπως με τον καιρό γίνουμε ακόμα και εμείς οι ίδιοι υποκατάστατα. Άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να λένε λίγα και να αισθάνονται λίγα. Φοβάμαι ότι η ενσυναίσθηση θα χαθεί. Είναι προτιμότερο και πολύ πιο εύκολο να ασχοληθείς με το κινητό σου, με τον κατάλογό σου, με το  Facebook σου, παρά να βοηθήσεις τον διπλανό σου που μπορεί εκείνη την ώρα να μην είναι καλά. Είναι ένα σπρώξιμο πιο κοντά στην παθητικότητα.

Η πιο απλή ρεαλιστική εικόνα είναι αυτή στο σπίτι με ένα router ή wifi  και δέκα συσκευές συνδεδεμένες. Είμαστε η πιο συνδεδεμένη γενιά με τους πιο απομακρυσμένους ανθρώπους. Κι όμως, η εξέλιξη αυτό προστάζει, να εξελιχθούμε και να ενσωματωθούμε σε αυτήν την καινούργια κοινωνία με τα social media, που μόνο social δεν είναι. Από όταν ξεκίνησαν όλα αυτά, κάθομαι με τον αδερφό μου σπίτι και πολλές φορές δε μιλάμε, απλά καθόμαστε στον ίδιο καναπέ σα ρομπότ και είμαστε ο καθένας στο κινητό του. Και όταν δεν είμαστε μαζί, κάτι περίεργο συμβαίνει: θα μου στείλει μήνυμα στο Facebook ή ένα βίντεο που θα με κάνει να γελάσω ή άλλες φορές θα μου στείλει το τραγούδι που παίζει εκείνη την ώρα από την τοποθεσία που είναι, γιατί όσο κι αν έχει αλλάξει η επικοινωνία μας, θυμάται ή ξέρει ότι θα μου αρέσει. Δε θέλω να πιστέψω ότι ο σύγχρονος κόσμος μας απομακρύνει, ή ότι τα παιδιά που είναι σήμερα 4 ή 5 ή ακόμη και 15 ετών, θεωρούν αυτή την επικοινωνία φυσιολογική.

Το Interent αυξάνει και μειώνει την απόσταση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους (την αυξάνει όταν είσαι κοντά και τη μειώνει όταν είσαι μακριά). Το Skype, γνωστό για την άμεση και ζωντανή επικοινωνία σε όλο τον κόσμο, ανήκει στην δεύτερη περίπτωση, όπου η απόσταση εκμηδενίζεται. Οι εραστές, οι οικογένειες που έχουν χωριστεί για πολλούς λόγους ή και απλά φίλοι που ζουν μακριά  μπορούν να επικοινωνήσουν, να ακούσουν ο ένας τον άλλον, να ειδωθούν! Η ανάγκη του να δεις τον άλλον που σου έχει λείψει τόσο καλύπτεται σε ένα βαθμό. Συνειδητοποιείς εκείνη την ίδια στιγμή όμως ότι σου λείπει περισσότερο απ’ όσο νόμιζες. Είχες ξεχαστεί. Και αν γινόταν να μπεις μέσα στην οθόνη και να αγκαλιάσεις τον αγαπημένο σου θα το έκανες. Παλιά ήταν τα γράμματα που κρατούσαν μαζί τους ανθρώπους, τώρα είναι το Internet και το Skype. Οι φίλοι ξαναβρίσκονται και οι εραστές το ίδιο και η επικοινωνία συμπεριλαμβάνει φυσικά και το σεξ, πιο συγκεκριμένα το cybersex. To Internet λοιπόν επηρεάζει και την σεξουαλικότητα μας. Το cybersex είναι ένας από τους πολλούς τρόπους…

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556
Fax: 22777197
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο facebook