Η σεξουαλικότητα στον άνθρωπο (Μέρος Α)

Designed by Freepik

Ο άνθρωπος και η σεξουαλικότητα, από το χθες, το σήμερα και το αύριο, συνδέονται από εγγραφές, πολιτισμικές αντιλήψεις, κουλτούρα, αλλά και επιστημονικά δεδομένα. Γι’ αυτό, αξίζει κανείς να ασχοληθεί, με τις ιδιαιτερότητες που κάθε κοινωνία, φυλή και θρησκεία εκφράζει. Έτσι, εγώ και οι συνεργάτες μου, σκεφτήκαμε να σας δώσουμε σε τρεις συνέχειες από αυτή τη στήλη, το πώς η ιστορία και ο άνθρωπος γεφυρώνουν τη σεξουαλικότητα και τη σχέση των δύο φύλων. 

Οι Homo Sapiens ζούσαν σε ομάδες και η κοινή διαβίωση κάποιες φορές αφορούσε τα 30-40 άτομα μαζί. Υπήρχε πολυγαμία, δηλαδή η σεξουαλική και συναισθηματική συντροφιά ήταν περιστασιακή και άλλαζε συχνά. Η πυρηνική οικογένεια δεν συνηθιζόταν, καθώς μια μοναχική οικογένεια θα ήταν αδύνατο να επιβιώσει. Πιστεύεται πως οι άνθρωποι τότε, δεν καταλάβαιναν τη σχέση ανάμεσα στη σεξουαλική επαφή και τη γέννηση. Η σεξουαλική δραστηριότητα ήταν μία απλή και απολαυστική απασχόληση, χωρίς πολλούς κανόνες.

Η ακριβής χρονική περίοδος κατά την οποία έμαθαν για τη συμμετοχή του αρσενικού στην αναπαραγωγή είναι άγνωστο. Πιθανολογείται ότι παρατήρησαν πως κρατώντας μαζί μόνο τα θηλυκά ζώα, αυτά δεν αναπαράγονταν. Έτσι συμπέραναν ότι τα αρσενικά ήταν απαραίτητα για την αναπαραγωγική διαδικασία και συνεπώς ο ρόλος του άνδρα στην αναπαραγωγή. Η συνειδητοποίηση αυτή, έφερε τον προγραμματισμό των σεξουαλικών σχέσεων και οδήγησε στη γέννηση των πρώτων κωδικών ερωτικής συμπεριφοράς.

Αρχαίοι χρόνοι

Μεσοποταμία

Την 4η χιλιετηρίδα π.Χ, άνθισε ο πολιτισμός των Σουμερίων, όπου η πολυανδρία ήταν συνηθισμένη πρακτική. Γύρω στο 2350 π.Χ ωστόσο, ένας Σουμέριος βασιλιάς έβαλε τέλος σε αυτή τη πρακτική και ανέστρεψε τα έθιμα του γάμου. Ο σύζυγος που είχε περισσότερες από μια γυναίκες έγινε πλέον το κοινωνικό πρότυπο. Ο Σολομώντας, καθιέρωσε με νόμο, ότι ένας άνδρας μπορούσε να έχει 700 γυναίκες. Ένα άλλος έθνος της Μ. Ανατολής ήταν η Βαβυλώνα. Το μεγαλύτερο ίσως πολιτισμικό επίτευγμα των αρχαίων Βαβυλωνίων είναι ο κώδικας του βασιλιά Χαμουραμπί. Ο κώδικας αυτός έδωσε έναν ξεκάθαρο ορισμό των διαδικασιών του γάμου και του διαζυγίου, καθώς και κανονισμών σχετικά με την αποπλάνηση και την απιστία.

Ο παραπάνω κώδικας επηρέασε τους ανάλογους νόμους των Εβραίων. Η Παλαιά Διαθήκη επέβαλλε στο λαό του Ισραήλ να πολλαπλασιαστεί. Μη παραγωγικές συμπεριφορές, όπως ο αυνανισμός, η απομάκρυνση πριν από την εκσπερμάτιση ή η ομοφυλοφιλία, αποτελούσαν πολύ σοβαρά αδικήματα. Οι Ιουδαϊκές απόψεις συγκλίνουν στο ότι η σεξουαλικότητα είναι μια θετική δύναμη, ένα δώρο του Δημιουργού μας.

 

Ιουδαϊσμός

Ο Ιουδαϊσμός διδάσκει ότι είναι ασεβές να θεωρούνται τα γεννητικά όργανα αισχρά, αφού ο Θεός έπλασε τον Αδάμ και την Εύα κατ’ ομοίωσή του. Επιπλέον, αν και ένας από τους σκοπούς του σεξ είναι η αναπαραγωγή «αυξάνεσαι και πληθύνεσθε» (Γένεσις 1:28), το σεξ θεωρείται επίσης ότι είναι και ευχάριστο. Όμως, η σεξουαλική δραστηριότητα θεωρείται ευπρεπής μόνο στο πλαίσιο του γάμου. Η μοιχεία και η αιμομιξία απαγορεύονται. Οι προγαμιαίες σχέσεις αποθαρρύνονται. Η προώθηση των γυναικών στη πορνεία είναι παράνομη, αν και η πορνεία από μόνη της δείχνει να είναι ανεκτή. Οι ανδρικές ομοφυλοφιλικές πράξεις και οι σεξουαλικές διαστροφές καταδικάζονται, αλλά η γυναικεία ομοφυλοφιλία δεν αναφέρεται πουθενά στη Βίβλο. Ο Ιουδαϊσμός, γενικά, παίρνει τη θέση ότι ο έρωτας είναι αγαθό και δεν ενστερνίζεται τη χριστιανική αντίληψη περί προπατορικού αμαρτήματος.

Designed by Freepik

Ελλάδα και Ρώμη

Ο Αριστοτέλης αναγνώρισε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ισχυρές σεξουαλικές παρορμήσεις και διατύπωσε τον ορισμό του οργασμού, «μια απολαυστική κατάληξη της σεξουαλικής πράξης». Επίσης, πίστευε εσφαλμένα, ότι ο οργασμός στις γυναίκες παίζει σπουδαίο ρόλο, γιατί προετοιμάζει τη μήτρα για την αναπαραγωγή. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε ανοχή σχετικά με την ανδρική ομοφυλοφιλία. Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις μεταξύ ενός ενήλικου άνδρα και ενός νεαρού που είχε περάσει την εφηβεία ήταν συνηθισμένες. Η ομοφυλοφιλία μεταξύ ενηλίκων κατακρινόταν, ενώ οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις μεταξύ ενηλίκων και αγοριών πριν την εφηβική ηλικία ήταν παράνομες. Η γυναίκα εκτός από την ηλικία και οικογενειακή κατάσταση, ήταν η «γυνή η φέρουσα ένα παιδί».

Στη Ρωμαϊκή ζωή υπήρχε σεξουαλική ελευθερία, αλλά κατά περιόδους η νομοθεσία άλλαζε. Ενώ, για παράδειγμα, η ομοφυλοφιλία και ο αυνανισμός ήταν ανεκτά, αργότερα αντιμετωπίζονταν με αυστηρή ποινικοποίηση. Επιπλέον, η πορνεία και οι ομαδικές σεξουαλικές δραστηριότητες, που για μεγάλα διαστήματα αποτελούσαν συνηθισμένη πρακτική, στη πορεία καταδικάζονταν και καταγγέλλονταν ως νοσηρές καταστάσεις.

Χριστιανισμός

Οι χριστιανικές διδασκαλίες είτε τηρούν σιγή  ή  είναι αρνητικές ως προς τη σεξουαλικότητα. Στη πραγματικότητα, πολλοί πίστευαν ότι το κύριο Χριστιανικό μήνυμα ήταν «μη».  Η πίστη του Αγίου Αυγουστίνου ότι το σεξ είναι μίασμα εξαιτίας του προπατορικού αμαρτήματος, τον οδήγησε να θεωρεί κάθε ερωτική πράξη αμαρτωλή. Η σύλληψη του Ιησού έγινε χωρίς να μεσολαβήσει σεξουαλική πράξη, γεννήθηκε από μια παρθένα. Ο ίδιος ο Ιησούς, έδωσε μεγάλη έμφαση σε ζητήματα αγάπης και συμπόνιας ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά δεν πραγματεύτηκε θέματα σχετικά με τη σεξουαλικότητα. Εκθείαζε το γάμο και υμνούσε την οικογένεια, ενώ με αυστηρότητα καταδίκασε τη λαγνεία και ειδικότερα τη μοιχεία.

 

Ινδία

Σύμφωνα με τον Ινδουισμό το κυρίαρχο στοιχείο για κάθε άνθρωπο είναι το «κάρμα» του. Η ενσάρκωση σ’ αυτόν τον κόσμο, σε κάτι τελείως μοναδικό για κάθε άτομο. Οι σεξουαλικές πρακτικές των ατόμων δεν είναι καλές ή κακές: είναι απλώς αυτό που είναι. Ενώ οι Ινδουιστές ιερωμένοι δίδασκαν ότι οι σεξουαλικές σχέσεις με σύζυγο άλλου ατόμου δεν επιτρέπονται, εντούτοις, πίστευαν ότι το «κάρμα» οδηγεί τους ανθρώπους, στην διαδικασία της αποπλάνησης του άλλου. Ο Ινδουισμός ενσωματώνει τη σεξουαλικότητα στην ανθρώπινη ζωή, με σκοπό να φτάσει κανείς στη μοναδική ολοκλήρωση. Η ένωση που πραγματοποιείται κατά τη σεξουαλική πράξη γίνεται αποδεκτή ως τμήμα μιας αχανούς κοσμολογικής αρχής που εκφράζει τη συνένωση όλων των ανθρώπων. Ίσως το πιο σημαντικό κείμενο που κληροδότησε η αρχαιότητα είναι το ινδουιστικό βιβλίο «Κάμα Σούτρα», το οποίο διδάσκει ότι οι άνθρωποι οφείλουν να δώσουν προτεραιότητα στην ικανοποίηση των αισθήσεων.

Στο Βουδισμό όπου θεωρεί ότι η απελευθέρωση από το πόνο έρχεται μέσω του πνευματικού και ηθικού αυτο-εξαγνισμού, η αγαμία είναι επιθυμητή σε μεγάλο βαθμό. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι δεν καταδικάζει την πορνεία, εξαιτίας της πεποίθησης ότι όσοι εκπορνεύονται ακολουθούν το «κάρμα» τους.

Την επόμενη Κυριακή, θα δούμε και άλλες θρησκείες που εκφράζουν την ερμηνευτική της σεξουαλικότητας, καθώς και έρευνες που αναφέρονται σε αυτή.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556
Fax: 22777197
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο facebook