Πιο θερμές αέριες μάζες από Παρασκευή ανεβάζουν την θερμοκρασία πέραν των 41 βαθμών

Η περίοδος των υψηλών θερμοκρασιών συνεχίζεται και αυτήν την εβδομάδα με το αποκορύφωμα της να είναι το διάστημα Παρασκευή μέχρι Κυριακή 3-5 Ιουλίου αφού πιο θερμές αέριες μάζες ανεβάζουν και άλλο την θερμοκρασία με τις μέγιστες στα εσωτερικά τμήματα του νησιού να φτάνει τους 41-42 βαθμούς με το ενδεχόμενο να τους ξεπεράσει. Αν μείνουν έτσι τα στοιχεία να περιμένουμε έντονο κύμα ζέστης με συνθήκες καύσωνα στην περιοχή μας.

Μια νέα εβδομάδα θερμή έως πολύ θερμή που στα παραθαλάσσια λόγω και υγρασίας ο δείκτης δυσφορίας θα φτάνει και σε υψηλά επίπεδα.
Στον χάρτη που σας παρουσιάζω από το Ευρωπαικό μοντέλο πρόγνωσης θερμές αέριες μάζες έχουν καλύψει περιοχές της νότιας Ευρώπης αλλά και Μεσογείου με τις καιρικές συνθήκες να είναι με ηλιοφάνεια και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες με τις θερμοκρασίες πάνω της κανονικής.

Αν πάμε πιο βόρεια-βορειοδυτικά θα δούμε διαφορετικό καιρικό σκηνικό που ψυχρό ρεύμα αέρα εκτείνεται μέχρι Αγγλία και προς Σκανδιναβικές χώρες και σε συνδυασμό με χαμηλά βαρομετρικά και μέτωπα κακοκαιρίας ο καιρός είναι άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

Για αύριο Τρίτη εισέρχεται στην περιοχή μας από τα βορειοδυτικά μερικώς ασταθές ρεύμα αέρα που δίνει κάποιες πιθανότητες για τοπικές μπόρες ή και καταιγίδες κυρίως πάνω σε ορεινές περιοχές μεσημεριανές με απογευματινές ώρες.

Μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμορκασίες:
1. Να παραμένεται σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιείται κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγετε τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
2. Να αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
3. Να καταναλώνεται ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
4. Να πίνετε άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
5. Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Τρίτη 30 Ιουνίου
Ηλιοφάνεια με αυξημένη χαμηλή νέφωση και ομίχλη αυγινές με πρωινές ώρες προς το ανατολικό κομμάτι του νησιού. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά και εσωτερικό με το ενδεχόμενο για τοπικού χαρακτήρα μπόρες ή καταιγίδες πάνω στα ορεινά. Βραδινές ώρες αίθριος ο καιρός αλλά μετά τα μεσάνυχτα προς ξημερώματα Τετάρτης χαμηλή νέφωση τοπικά στα παραθαλάσσια τμήματα του νησιού.

Ελάχιστες θερμοκρασίες προς αυγινές ώρες πέφτει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 21 βαθμούς στα ορεινά και στους 15 βαθμούς στα ορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες στους 37-39 βαθμούς στο εσωτερικό ενώ δυτικά τμήματα του εσωτερικού 33-35 βαθμούς. Στα παράλια 29-31 βαθμούς. Στα ορεινά 27-32 βαθμούς αναλόγως υψομέτρου.

Βραδινές ώρες μετά τις 22:00 πέφτει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 23 βαθμούς στα παράλια και στους 17 βαθμούς στα ορεινά.

Υγρασία μεσημεριανές ώρες στο 25% στο εσωτερικό και 45-65% στα παραθαλάσσια με τον δείκτη δυσφορίας μέτριο έως υψηλό.

Έως 2 μποφόρ οι άνεμοι αυγινές με πρωινές ώρες εκτός από τα δυτικά παράλια που θα φτάνει και τα 3 μποφόρ ενώ από τις 11:00 και μετά έως 3 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές. Το διάστημα 13:00 μέχρι τις 21:00 και έως 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια πλην της Πάφου αλλά από Ακάμα προς Πωμό και έως 4 μποφόρ. Στην περιοχή Λευκωσίας 15:00-18:00 και έως 4 μποφόρ. Το διάστημα 15:00 μέχρι τις 18:00 στα παραθαλάσσια Λεμεσού-Λάρνακας και έως 5 μποφόρ.

Δυτικοί-Νοτιοδυτικοί σε περιοχές Πάφου-Λεμεσού και Νότιοι-Νοτιοδυτικοί σε Λάρνακα-Αμμόχωστο και περιοχές του εσωτερικού. Βραδινές ώρες μετά τις 22:00 στα 2 έως 3 μποφόρ παροδικά Δυτικοί-Βορειοδυτικοί.

Τετάρτη 1 Ιουλίου
Ηλιοφάνεια με χαμηλή νέφωση αυγινές με πρωινές ώρες σε παραθαλάσσιες περιοχές που θα είναι πιο αυξημένες σε περιοχές επαρχίας Λεμεσού και Αμμοχώστου με διάλυση μετά τις 11:00 το πρωί. Μεσημέρι με απόγευμα νεφώσεις σε ορεινές περιοχές. Βραδινές ώρες αίθριος ο καιρός με τοπικές ομίχλες προς παραθαλάσσια.

Ελάχιστες θερμοκρασίες προς αυγινές ώρες πέφτει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 20-21 βαθμούς στα ορεινά και στους 16 βαθμούς στα ορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες στους 37-39 βαθμούς στο εσωτερικό. Στα παράλια 29-32 βαθμούς. Στα ορεινά 26-32 βαθμούς αναλόγως υψομέτρου.

Βραδινές ώρες μετά τις 22:00 πέφτει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22 βαθμούς στα παράλια και στους 17 βαθμούς στα ορεινά.

Υγρασία μεσημεριανές ώρες στο 15% στο εσωτερικό και 55-75% στα παραθαλάσσια με τον δείκτη δυσφορίας υψηλό.

Έως 2-3 μποφόρ οι άνεμοι αυγινές με πρωινές ώρες ενώ μεσημέρι με απόγευμα έως 3 μποφόρ. Κατά τις απογευματινές ώρες παροδικά έως 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια Λάρνακας-Αμμοχώστου. Βορειοανατολικοί-Νοτιοανατολικοί. Βραδινές ώρες μετά τις 22:00 στα 2-3 μποφόρ Δυτικοί-Βορειοδυτικοί.

Πέμπτη 2 Ιουλίου
Ηλιοφάνεια με χαμηλή νέφωση και ομίχλη αυγινές με πρωινές ώρες σε περιοχές επαρχίας Λεμεσού-Λάρνακας-Αμμοχώστου. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις στη μέση ατμόσφαιρα από ορεινά προς εσωτερικό. Βραδινές ώρες αίθριος ο καιρός.

Ελάχιστες θερμοκρασίες προς αυγινές ώρες πέφτει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 21 βαθμούς στα ορεινά και στους 15 βαθμούς στα ορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες στους 38-40 βαθμούς στο εσωτερικό που τοπικά σε περιοχές Λευκωσίας και έως 41 βαθμούς. Στα παράλια 30-33 βαθμούς. Στα ορεινά 27-33 βαθμούς αναλόγως υψομέτρου.

Βραδινές ώρες μετά τις 22:00 πέφτει στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 23 βαθμούς στα παράλια και στους 18 βαθμούς στα ορεινά.

Άνεμοι 2-3 μποφόρ. Βορειοανατολικοί-Νοτιοανατολικοί που μετά τις 1500 γυρίζουν σε Βορειοδυτικοί στα βόρεια-βορειοδυτικά και Νοτιοδυτικοί στις υπόλοιπες περιοχές. Βραδινές ώρες έως 2 μποφόρ Δυτικοί-Βορειοδυτικοί.

Παρασκευή 3 Ιουλίου μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό τμήμα του νησιού στους 39-41 βαθμούς χωρίς να αποκλείεται τοπικά έως 42 βαθμούς ενώ στα παράλια 30-33 βαθμούς. Πάνω στα ορεινά 27-33 βαθμούς. Άνεμοι 2 έως 3 μποφόρ.

Σάββατο και Κυριακή 4-5 Ιουλίου πάμε για το αποκορύφωμα των θερμών αερίων μαζών με την θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο και να φτάνουν οι μέγιστες στο εσωτερικό στους 42-43 βαθμούς χωρίς να αποκλείεται και στους 44 βαθμούς.

Από Δευτέρα 6 Ιουλίου αναμένεται πτώση θερμοκρασίας.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.