Θερμή εβδομάδα στην αρχή της αλλά έρχεται αισθητή πτώση θερμοκρασίας και σημαντική ενίσχυση των ανέμων

Μια νέα εβδομάδα ξεκινάει που στην αρχή τουλάχιστον μέχρι Τρίτη 21/9 θα είναι θερμή με θερμοκρασίες πιο πάνω της κανονικής ενώ σταδιακά από Τετάρτη 22/9 σπάει σταδιακά η ζέστη με το ξεκίνημα υποχώρησης του θερμού ρεύματος αέρα από την περιοχή μας. Αυτή η υποχώρηση του θερμού ρεύματος αέρα θα συνεχιστεί και την Πέμπτη 23/9 με την θερμοκρασία να υποχωρεί πιο κάτω και φτάνουμε την Παρασκευή 24/9 με ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα να μας επηρεάζει ρίχνοντας περαιτέρω την θερμοκρασία για να είμαστε πιο κάτω της κανονικής. Σε μικρή άνοδο το Σάββατο 25/9 και περαιτέρω μικρή την Κυριακή 26/9.

Άρα με τα πιο πάνω μπορούμε να καταλάβουμε ότι θα συνεχιστούν τα σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας. Από θέμα βροχών με αυτήν την αλλαγή που φαίνεται δεν φαίνεται να κερδίζουμε και πολλά. Αναμένεται ένα μικρό ρίσκο κυρίως για τοπικά, περιορισμένα τοπικά φαινόμενα χωρίς να επηρεάζονται αρκετές περιοχές του νησιού. Δεν φαίνεται να έχουμε τα φαινόμενα βροχής σε έκταση και ένταση που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα.

Κάτι που χρειάζεται προσοχή είναι η σημαντική ενίσχυση των ανέμων που αναμένεται την Πέμπτη 23/9 λόγω και της διαφοράς θερμοκρασίας από 2 διαφορετικά ρεύματα αέρα που θα βρίσκονται στην περιοχή μας. Ελαφρώς δροσερό ρεύμα αέρα εκτοπίζει το θερμό ρεύμα αέρα που ευνοεί την ενίσχυση των ανέμων.

Αντικυκλώνας στα βόρεια με τον άνεμο να γυρίζει με βάση τους δείκτες ενός ρολογιού αλλά και του χαμηλού στα Βαλκάνια ανοίγουν διάδρομο κατάβασης ψυχρού ρεύματος αέρα από τα βόρεια-βορειοανατολικά προς περιοχές βόρειας και κεντροανατολικής Ευρώπης με θερμοκρασίες πολύ κάτω της κανονικής. Αυτός ο Αντικυκλώνας αφού σαν πρώτη φάση ευνόησε την κατάβαση του Αυλώνα ως δεύτερη φάση θα τον αποκόψει με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί εγκλωβισμός ψυχρού ρεύματος αέρα δηλαδή αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα στα Βαλκάνια. Αυτή η αποκομμένη ψυχρή λίμνη θα στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της απλώνοντας τα πλοκάμια της πιο νότια-νοτιοανατολικά επηρεάζοντας σε πιο ήπιο βαθμό την Κύπρο μέχρι την Παρασκευή εκτοπίζοντας το θερμό ρεύμα αέρα που μας επηρεάζει. Μετά η επιρροή της ψυχρής λίμνης περιορίζεται αφού θα εισέλθει και πάλι στη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας.

Πιο πάνω της κανονικής η θερμοκρασία μέχρι Τρίτη ενώ από Τετάρτη θα αρχίζει να σπάζει αλλά παραμένουμε λίγο πάνω της κανονικής ενώ Πέμπτη σε κανονικές έως ελαφρώς πιο κάτω και μέχρι Παρασκευή πιο κάτω της κανονικής. Από το Σάββατο αναμένεται μικρή άνοδος θερμοκρασίας και περαιτέρω μικρή την Κυριακή για να είμαστε στις κανονικές έως λίγο πιο πάνω.

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και περιορισμένη τοπική χαμηλή νέφωση και άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά. Θερμός καιρός με μέγιστες θερμοκρασίες στους 34-36 βαθμούς στο εσωτερικό ενώ προς Λευκωσία πολύ τοπικά έως 37 βαθμούς , στους 30-33 βαθμούς στα δυτικά και στους 32-33 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 25-31 βαθμούς και στους 32-34 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Δυτικός-Βορειοδυτικός έως Νότιος-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ στις περισσότερες παράλιες περιοχές. Πολύ τοπικά στα νότια έως 5 μποφόρ το απόγευμα. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ με την θερμοκρασία κάτω από 24 βαθμούς.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Τρίτης πέφτουν στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 19-22 βαθμούς στα παράλια και 13-16 βαθμούς στα ορεινά.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπική χαμηλή νέφωση στα παραθαλάσσια πιο αυξημένη στα ανατολικά και άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και προς εσωτερικό. Μικρό ρίσκο τοπικών περιορισμένων βροχών στο ανατολικό-νοτιοανατολικό ορεινό-ημιορεινό τμήμα του νησιού.


Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή πτώση και θα είναι στο εσωτερικό στους 32-34 βαθμούς ενώ προς Λευκωσία τοπικά έως 35 βαθμούς, στους 29-32 βαθμούς στα δυτικά και στους 29-32 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 24-29 βαθμούς και στους 29-32 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Δυτικός-Βορειοδυτικός έως Νότιος-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και έως 4 μποφόρ στις περισσότερες παραθαλάσσιες περιοχές. Στα νοτιοδυτικά και νότια έως 5 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βορειοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα δυτικά και νότια έως 4 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Τετάρτης πέφτουν στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 19-22 βαθμούς στα παράλια και 12-15 βαθμούς στα ορεινά.

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπική χαμηλή νέφωση στα παραθαλάσσια και άνεμο 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά, προς εσωτερικό και ανατολικά με μικρό ρίσκο τοπικών περιορισμένων βροχών.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε μικρή πτώση και θα είναι στο εσωτερικό στους 32-33 βαθμούς με ενδεχόμενο πολύ τοπικά σε Λευκωσία και ανατολικό τμήμα του εσωτερικού έως 34 βαθμούς, στους 29-31 βαθμούς στα δυτικά και στους 30-32 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 20-27 βαθμούς και στους 29-32 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός 3 έως 4 μποφόρ ενώ σε αρκετές περιοχές και έως 5-6 μποφόρ ειδικά στα παραθαλάσσια με ριπές έως και 7 μποφόρ. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 2 έως 4 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Πέμπτης πέφτουν στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 19-22 βαθμούς στα παράλια και 12-15 βαθμούς στα ορεινά.

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις με άνεμο 2 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις σε ορεινά-ημιορεινά, εσωτερικό και νότια με μικρό ρίσκο τοπικών περιορισμένων βροχών.

Μέγιστες θερμοκρασίες σε περαιτέρω πτώση και θα είναι στο εσωτερικό στους 27-29 βαθμούς, στους 27-29 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-29 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 17-23 βαθμούς και στους 25-29 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βόρειος-Βορειοδυτικός έως Νότιος-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και πιο τοπικά έως 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Δυτικός-Βορειοδυτικός 1 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Παρασκευής πέφτουν στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 19-22 βαθμούς στα παράλια και 11-14 βαθμούς στα ορεινά.

Στο τέλος σας παραθέτω την εκτίμηση που είχα δώσει για το διάστημα 13-27 Σεπτεμβρίου στο δελτίο καιρού από τις 10 Σεπτεμβρίου που μπορώ να πω η εκτίμηση είναι αρκετά σωστή. Σωστά είχα προβλέψει τις βροχές και την πτώση θερμοκρασίας 13-17 Σεπτεμβρίου(είχαμε βροχές 14-16/7), το θερμό διάστημα 18-22/9 με υψηλές θερμοκρασίες και στο τέλος το διάστημα 23-27/9 με πτώση που μας έρχεται τις επόμενες ημέρες με ενδεχόμενο κάποιων βροχών έστω και τοπικά για κάποιες ημέρες. Αυτή ήταν η δική μου εκτίμηση χωρίς να αλλάζω συνεχώς τις προβλέψεις μου παραμένοντας σταθερός κάτι που η φύση μέχρι στιγμής με επαληθεύει.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.