Εξαιρετικά θερμή ημέρα η Παρασκευή-Έρχεται αισθητή πτώση θερμοκρασίας με ενίσχυση ανέμων

Εξαιρετικά θερμή η αυριανή ημέρα Παρασκευή με πολύ θερμές αέριες μάζες να βρίσκονται στην περιοχή μας και περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας. Μέχρι στιγμής το καλοκαίρι μας είναι καυτό αλλά και κουραστικό με αρκετές ημέρες η θερμοκρασία στους 40 βαθμούς και πάνω.

Αυτό οφείλεται όπως σας είχα αναφέρει και στο χθεσινό δελτίο από αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα που βρίσκεται στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου σε Ελλάδα και Ιταλία.

Η αποκομμένη λίμνη συνοδεύεται με μετωπικές υφέσεις σκάφη με αποτέλεσμα ο καιρός στις εκεί περιοχές τοπικά να είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες. Στην δική μας περιοχή αυτή η διαταραχή στέλνει θερμό έως πολύ θερμό ρεύμα αέρα με τις καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια και πολύ θερμό καιρό αφού οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές πάνω της κανονικής για την εποχή.

Μετατοπίζεται ανατολικά η αποκομμένη λίμνη τις επόμενες ημέρες μέχρι Κυριακή, αλλά θα εξασθενήσει. Όμως αναμένεται με την πορεία που θα ακολουθεί να εκτοπίζει το πολύ θερμό ρεύμα αέρα ανατολικά με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να σημειώνει αισθητή πτώση μέχρι Κυριακή-Δευτέρα 9-10 Αυγούστου.

Σημαντική ενίσχυση των ανέμων το Σάββατο και την Κυριακή λόγω διαφοράς θερμοκρασίας των ρευμάτων αέρα. Εκτοπίζεται το πολύ θερμό από δροσερό ρεύμα αέρα.

Μέχρι στιγμής το ρίσκο βροχής είναι χαμηλό για αναφέρω κάτι. Αν θα αλλάξει κάτι θα ενημερωθείτε εννοείται.

Μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες
1. Να παραμένετε σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιείται κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγετε τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
2. Να αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
3. Να καταναλώνεται ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
4. Να πίνετε άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
5. Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Παρασκευή 7 Αυγούστου
Με κυρίως ηλιοφάνεια αλλά αυγινές ώρες τοπική χαμηλή νέφωση στα νότια και ανατολικά παραθαλάσσια. Μεσημεριανές ώρες λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά. Βραδινές ώρες αίθριος ο καιρός.

Ελάχιστες θερμοκρασίες προς αυγινές ώρες πέφτει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22-23 βαθμούς στα παράλια και στους 17-19 βαθμούς στα ορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες στους 40-42 βαθμούς στο εσωτερικό αλλά προς Λευκωσία τοπικά και έως 43 βαθμούς. Στα παράλια 33-36 βαθμούς ενώ λίγο πιο μέσα και έως 37-38 βαθμούς. Στα ορεινά 31-37 βαθμούς αναλόγως υψομέτρου ενώ κατεβαίνοντας λίγο πιο κάτω σε ημιορεινά 38-40 βαθμούς.

Βραδινές ώρες μετά τις 22:00 πέφτει στους 27-28 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 27-28 βαθμούς στα παράλια και στους 21-22 βαθμούς στα ορεινά.

Άνεμοι 2 μποφόρ αυγινές με πρωινές ώρες ενώ από τις 11:00 και μετά έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα στα 3-4 μποφόρ. Κατά τις απογευματινές ώρες στα νότια και βόρεια παράλια στα 4-5 μποφόρ.

Δυτικοί-Βορειοδυτικοί στα βόρεια-βορειοδυτικά αλλά και δυτικά παράλια και Νοτιοδυτικοί στις υπόλοιπες περιοχές. Περιοχές εσωτερικού και Λευκωσίας μέχρι αργά το μεσημέρι Βορειοανατολικοί-Νοτιοανατολικοί αλλά παροδικά στην Λευκωσία διαφόρων διευθύνσεων. Βόρειες πλαγιές της οροσειράς Βόρειοι-Βορειοδυτικοί ενώ στις νότιες πλαγιές Νότιοι-Νοτιοδυτικοί.

Βραδινές ώρες Δυτικοί-Βορειοδυτικοί εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα δυτικά-βόρεια και νότια και έως 4 μποφόρ.

Σάββατο 8 Αυγούστου
Με κυρίως ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές αλλά στα δυτικά τμήματα του νησιού επαρχία Πάφου και δυτικά τμήματα των ορεινών περιοχών αναμένεται χαμηλή νέφωση. Βραδινές ώρες αυξημένη χαμηλή νέφωση στα δυτικά, νότια και ορεινά.

Ελάχιστες θερμοκρασίες προς αυγινές ώρες πέφτει στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 23-24 βαθμούς στα παράλια και στους 17-19 βαθμούς στα ορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες στους 37-39 βαθμούς στο εσωτερικό αλλά προς Λευκωσία και Μεσαορία δηλαδή στα ανατολικά-νοτιοανατολικά τμήματα του εσωτερικού τοπικά και έως 40 βαθμούς. Στα δυτικά παράλια 31-32 ενώ στις υπόλοιπες παράλιες περιοχές 32-34 βαθμούς. Τοπικά σε επαρχία Λεμεσού 35-36 βαθμούς. Στα ορεινά 28-33 βαθμούς αναλόγως υψομέτρου ενώ κατεβαίνοντας λίγο πιο κάτω σε ημιορεινά 36-37 βαθμούς.

Βραδινές ώρες μετά τις 22:00 πέφτει στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 24-25 βαθμούς στα παράλια και στους 18-19 βαθμούς στα ορεινά.

Άνεμοι 2 μποφόρ αυγινές με πρωινές ώρες αλλά στα βόρεια-δυτικά και νότια παραθαλάσσια στα 3-4 μποφόρ. Από τις 11:00 και μετά 3 έως 5 μποφόρ αλλά στα νότια-νοτιοανατολικά παράλια και έως 6 μποφόρ. Ριπές ανέμων 6 έως 7 μποφόρ. Σημαντική ενίσχυση των ανέμων λόγω διαφοράς θερμοκρασίας των ρευμάτων αέρα. Εκτοπίζεται το πολύ θερμό από δροσερό ρεύμα αέρα.

Δυτικοί-Βορειοδυτικοί ενώ μεσημεριανές ώρες στα νότια-νοτιοανατολικά παράλια θα γυρίζουν σε Νοτιοδυτικοί.

Βραδινές ώρες Δυτικοί-Βορειοδυτικοί εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ αλλά στα δυτικά-βόρεια και νότια 3-4 μποφόρ.

Κυριακή 9 Αυγούστου

Περαιτέρω πτώση θερμοκρασίας την Κυριακή 9 Αυγούστου με μέγιστες θερμοκρασίες έως 35-37 βαθμούς στο εσωτερικό, έως 31 βαθμούς στα δυτικά παράλια και 31-33 βαθμούς στις υπόλοιπες παράλιες περιοχές. Στα ορεινά 25-30 βαθμούς.

Οι καιρικές συνθήκες Κυριακή με ηλιοφάνεια και παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν λόγω και της αλλαγής στο ρεύμα αέρα με τα μποφόρ 3 έως 5 μποφόρ και παροδικά έως 6 μποφόρ σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Τη Δευτέρα 10 Αυγούστου έως 35 βαθμούς στο εσωτερικό, έως 31 βαθμούς στα δυτικά παράλια και έως 32 βαθμούς στις υπόλοιπες παράλιες περιοχές. Στα ορεινά 25-29 βαθμούς. Ηλιοφάνεια με αυξημένες νεφώσεις. Μερική εξασθένηση των ανέμων.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.