θερμός καιρός μέχρι Τρίτη με αισθητή πτώση θερμοκρασίας μέχρι Πέμπτη με ενίσχυση ανέμων και απουσία βροχών

Ελαφρώς θερμό έως θερμό ρεύμα αέρα συνεχίζει τουλάχιστον να επηρεάζει την περιοχή μας μέχρι και αύριο Τρίτη αλλά από Τετάρτη και όσο οδεύουμε προς Πέμπτη υποχωρεί από τη περιοχή μας λόγω κατάβασης Αυλώνα ψυχρού ρεύματος αέρα με την περιοχή μας να δέχεται ελαφρώς δροσερό έως δροσερό ρεύμα αέρα και την θερμοκρασία να σημειώνει αισθητή πτώση. Πέμπτη με Παρασκευή η θερμοκρασία μας θα βρίσκεται πιο κοντά στις κανονικές σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας δηλαδή Σάββατο και Κυριακή αναμένεται μια μικρή ελαφρά άνοδος θερμοκρασίας για να είμαστε ελαφρώς πάνω της κανονικής αλλά δεν αναμένεται να έχουμε το ζεστό Σάββατο και Κυριακή που είχαμε.

Αν όλα κυλήσουν καλά την επόμενη εβδομάδα έρχεται εκ νέου πτώση θερμοκρασίας με εμφάνιση και βροχών στο νησί μας. Χρειάζεται 2-3 ημέρες ακόμα ώστε να ξεκαθαρίσει περισσότερο το καιρικό σκηνικό λόγω διχογνωμιών στα προγνωστικά μοντέλα με το που θα κάτσει η νέα κατάβαση Αυλώνα ψυχρού ρεύματος αέρα και που ακριβώς στη Μεσόγειο θα έχουμε δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού, στοιχεία που θα καθορίσουν και το καιρικό σκηνικό στην Κύπρο.

Eιδικά τις μεσημβρινές ώρες 11:00-15:00 μέχρι και αύριο Τρίτη θα επικρατεί θερμός καιρός για την περίοδο που διανύουμε που δεν θυμίζει Νοέμβριο μήνα αλλά τις βραδινές και προς αυγινές ώρες οι ελάχιστες πέφτουν σε φυσιολογικές τιμές με αποτέλεσμα να επικρατεί μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά μέρας με νύχτα. Από Τετάρτη και ειδικά Πέμπτη και μετά θα αρχίσουν να είναι καλύτερα τα μεσημέρια αλλά ακόμα δεν ψυχραίνει ο καιρός.

Αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα και χαμηλό βαρομετρικό σε δυτική Μεσόγειο παραμένουν στην εκεί περιοχή και τις επόμενες 4-5 ημέρες με το καιρικό σκηνικό στα δυτικά της Ιταλίας αλλά και τοπικά σε Ιταλία να είναι άστατο με βροχές και καταιγίδες. Μια διαταραχή που δεν αναμένεται να επηρεάσει την Κύπρο αυτήν τη εβδομάδα.

Όσο αφορά τις θερμοκρασίες πάνω και κάτω της κανονικής η Κύπρος θα βρίσκεται με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής άρα υψηλές για την περίοδο που διανύουμε τουλάχιστον μέχρι μεσημέρι Τετάρτης. Αυτό όμως θα αλλάξει έστω και πρόσκαιρα με το ξυστό πέρασμα του Αυλώνα από την περιοχή μας με πτώση θερμοκρασίας άρα Πέμπτη και Παρασκευή να είμαστε κοντά στις φυσιολογικές θερμοκρασιακές τιμές. Σύντομο το πέρασμα του Αυλώνα αφού όπως φαίνεται βιάζεται και έτσι Σάββατο και Κυριακή να είμαστε ελαφρώς πάνω της κανονικής. Βιάζεται λόγω ανατολικής εκτόπισης του Αντικυκλώνα στα Βαλκάνια παίρνοντας μαζί του και τον Αυλώνα πιο ανατολικά.

Σε γενικές γραμμές με βάση τον πιο κάτω πίνακα η εβδομάδα 9-14 Νοεμβρίου ξεκινά με υψηλές θερμοκρασίες πάνω της κανονικής ενώ από Τετάρτη και μετά φαίνεται μια αισθητή πτώση θερμοκρασίας με σταδιακή ενίσχυση των ανέμων. Αυτό θα οφείλεται σε κατέβασμα Αυλώνα ψυχρού ρεύματος αέρα που θα περάσει ξυστά από το νησί μας βοηθώντας σε εκτόπιση του ελαφρώς θερμού έως θερμού ρεύματος αέρα από την περιοχή μας.

Επίσης αναμένεται ενίσχυση ανέμων στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού εκτός από νότιες-νοτιοδυτικές περιοχές του νησιού κάτω από την οροσειρά του Τρόοδους. Άνεμοι που θα φτάνουν τα 4 και παροδικά έως 5 μποφόρ. Κυρίως το ρεύμα αέρα θα είναι Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό.

Η θερμοκρασία στα πεδινά από 30-31 βαθμούς πέφτει στους 24-26 βαθμούς με μικρά σκαμπανεβάσματα μέχρι να τελειώσει η εβδομάδα. Στα παράλια υπολογίζεται 0 έως 2 βαθμούς πιο κάτω το πολύ αλλά δεν αναμένονται μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές εσωτερικού και παράλια ενώ στα ορεινά 6 έως 10 βαθμούς πιο κάτω.

Την εβδομάδα 15-21 Νοεμβρίου αναμένεται με τα τελευταία στοιχεία να έχουμε πτώση θερμοκρασίας χωρίς να αποκλείονται και κάποια σκαμπανεβάσματα Από θέμα βροχών φαίνεται ότι σταδιακά θα αρχίσουν να επηρεάζουν το νησί μας που θα καλύψουν όλο το νησί αλλά όχι από τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας. Με βάση τα στοιχεία δείχνει ότι ο καιρός θα αλλάξει περισσότερο με πτώση θερμοκρασίας και βροχές αλλά ας το αφήσω 2-3 ημέρες ακόμα ώστε να ξεκαθαρίσει διότι υπάρχουν διάφορες διχογνωμίες μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων για το που θα κάτσει ο Αυλώνας στη Μεσόγειο αλλά και που μπορεί να δημιουργηθεί χαμηλό βαρομετρικό.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο Ανατολικός-Βορειοανατολικός 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια και τοπικές υψηλές νεφώσεις.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 29-30 βαθμούς, στους 27-29 βαθμούς στα δυτικά και στους 27-29 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 19-24 βαθμούς και στους 25-28 βαθμούς στα ημιορεινά. Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ και τοπικά έως 4 μποφόρ στα βόρεια-βορειοδυτικά και νότια-νοτιοανατολικά παράλια.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Τρίτης πέφτουν στους 11-12 βαθμούς στο εσωτερικό, 14-17 βαθμούς στα παράλια και 5-8 βαθμούς στα ορεινά.

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο Βόρειος-Βορειοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ αλλά στα βορειοανατολικά έως 4 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά ενώ προς απόγευμα και βράδυ τοπικές υψηλές νεφώσεις.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 26-27 βαθμούς αλλά και σε παράλιες περιοχές. Στα ορεινά 17-22 βαθμούς και στους 24-27 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βόρειος-Βορειοανατολικός στα 3-4 μποφόρ και παροδικά έως 5 μποφόρ ενώ τοπικά στα νοτιοδυτικά Δυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Τετάρτης πέφτουν στους 12-13 βαθμούς στο εσωτερικό, 14-17 βαθμούς στα παράλια και 5-8 βαθμούς στα ορεινά.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο Βορειοανατολικός έως Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ αλλά στα βορειοδυτικά προς βόρεια-βορειοανατολικά και ανατολικά-νοτιοανατολικά έως 4 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια και πέρασμα υψηλών νεφώσεων πιο αυξημένες από το απόγευμα.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό αλλά και σε παράλιες περιοχές στους 24-26 βαθμούς. Στα ορεινά 12-18 βαθμούς και στους 19-23 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Πέμπτης πέφτουν στους 8-10 βαθμούς στο εσωτερικό, 13-16 βαθμούς στα παράλια και 4-8 βαθμούς στα ορεινά.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.