Θερμός καιρός με υψηλές θερμοκρασίες ειδικά τις μεσημβρινές ώρες που δεν θα θυμίζει Νοέμβριο

Ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα επηρεάζει την περιοχή μας που αυτό το ρεύμα αέρα θερμαίνεται λίγο περισσότερο Σάββατο και Κυριακή με την θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο. Μέχρι και Δευτέρα δεν αναμένεται κάποια ιδιαίτερη αλλαγή(πιθανή ανεπαίσθητη πολύ μικρή πτώση τοπικά) ενώ από Τρίτη και μετά φαίνεται να εξασθενεί κάπως το ελαφρώς θερμό ρεύμα αέρα για να ξεκινήσει σταδιακή πτώση θερμοκρασίας από Τετάρτη αλλά αυτό θα γίνεται αργά και όχι απότομα.

Σε γενικές γραμμές ειδικά τις μεσημβρινές ώρες 11:00-15:00 θα επικρατεί θερμός καιρός για την περίοδο που διανύουμε που δεν θα θυμίζουν Νοέμβριο μήνα αλλά τις βραδινές και προς αυγινές ώρες οι ελάχιστες πέφτουν σε φυσιολογικές τιμές με αποτέλεσμα να επικρατεί μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά μέρας με νύχτα. Αναμένεται ένα διάστημα 4-5 ημερών που μας επισημαίνει ότι το καλοκαίρι δύσκολα πεθαίνει στην περιοχή της Κύπρου αλλά πιστεύω θα είναι και το τελευταίο για φέτος κύμα των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών αφού προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται μια καλή πτώση θερμοκρασίας στην περιοχή μας περίπου από Κυριακή 14/11 και μετά αρχές μεθεπόμενης εβδομάδας με εμφάνιση και βροχών.

Αυλώνας ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα εκτείνεται μέχρι και βορειοδυτικές πλευρές της Αφρικής και σε συνδυασμό με χαμηλό βαρομετρικό αναμένεται άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες σε δυτική Μεσόγειο. Όμως ο Αυλώνας θα αποκοπεί αύριο Σάββατο από Αντικυκλώνα που φτάνει σε Γαλλία και Ισπανία με αποτέλεσμα να αποκόψει τον ομφάλιο λώρο του ψυχρού ρεύματος αέρα και να παρατηρηθεί αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε δυτική Μεσόγειο. Αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα και χαμηλό βαρομετρικό παραμένουν στην εκεί περιοχή και αρχές της επόμενης εβδομάδας με ενδεχόμενο το χαμηλό να πάρει χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα λόγω της στασιμότητας της διαταραχής από πεδίο υψηλών πιέσεων στα βόρεια.

Όσο αφορά τις θερμοκρασίες πάνω και κάτω της κανονικής η Κύπρος θα βρίσκεται με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής άρα υψηλές για την περίοδο που διανύουμε. Αυτό οφείλεται λόγω Αυλώνα ψυχρού ρεύματος αέρα που κατηφόρισε από τα βόρεια προς βορειοδυτική έως νοτιοδυτική Ευρώπη φτάνοντας και μέχρι ακτές βορειοδυτικής Αφρικής αναγκάζοντας σε ανέβασμα θερμού ρεύματος αέρα προς κεντρική Μεσόγειο με σταδιακή μετατόπιση προς την ανατολική Μεσόγειο που είναι η δική μας περιοχή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας στη περιοχή μας αλλά δεν αναμένεται να επηρεαστούμε από έντονη μεταφορά θερμού ρεύματος αλλά θα δεχόμαστε ελαφρώς θερμό έως θερμό ρεύμα αέρα με θερμοκρασίες 3-4 έως 6-7 βαθμούς πάνω της κανονικής.

Το ότι ακόμα δεν δεχόμασταν έντονη μεταφορά θερμού ρεύματος αέρα στην περιοχή μας οφειλότανε σε Αντικυκλώνα δυτικά της Κύπρου που το εμπόδιζε με τον διάδρομο του θερμού ρεύματος αέρα να βρίσκεται μεταξύ Αυλώνα και Αντικυκλώνα και να ανηφορίζει κυρίως προς Ελλάδα με ταυτόχρονο ανέβασμα και σκόνης από Αφρική χωρίς όμως να μας επηρεάζει η σκόνη μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Από το Σάββατο λόγω υποχώρησης του Αντικυκλώνα φαίνεται να θερμαίνεται ακόμα λίγο το ρεύμα αέρα στην περιοχή μας με αποτέλεσμα μέχρι Δευτέρα 8/11 στο εσωτερικό να φτάνουμε και τους 30-31 βαθμούς αν και για Δευτέρα μπορεί τοπικά να πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία.

Από Τρίτη 9/11 θα ξεκινήσει μια σταδιακή μικρή πτώση θερμοκρασίας όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο αφού θα παραμείνουμε πάνω της κανονικής που θα είναι περαιτέρω προς το τέλος της εβδομάδας κυρίως από Παρασκευή 12/10 και μετά και μετά λόγω πιθανής κατάβασης Αυλώνα ψυχρού έως δροσερού ρεύματος αέρα σε ανατολική Ευρώπη με ενδεχόμενο και λίγο πιο νότια αλλά δεν διαφαίνεται ξεκάθαρα ακόμα πόσο νότια προς την περιοχή μας μπορεί να φτάσει.

Σάββατο 6 Νοεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές υψηλές νεφώσεις με άνεμο Βόρειος-Βορειοανατολικός 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια και τοπικές υψηλές νεφώσεις.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 29-30 βαθμούς, στους 27-28 βαθμούς στα δυτικά και στους 27-29 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 18-23 βαθμούς και στους 25-28 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βόρειος-Βορειοανατολικός και τοπικά στα νότια Δυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και τοπικά έως 4 μποφόρ στα ανατολικά-νοτιοανατολικά παράλια.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Σαββάτου πέφτουν στους 11-12 βαθμούς στο εσωτερικό, 15-18 βαθμούς στα παράλια και 5-8 βαθμούς στα ορεινά.

Κυριακή 7 Νοεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με άνεμο Βόρειος-Βορειοανατολικός 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά ενώ προς απόγευμα και βράδυ τοπικές υψηλές νεφώσεις.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 29-31 βαθμούς, στους 28-29 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-30 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 19-24 βαθμούς και στους 26-29 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βόρειος-Βορειοανατολικός και τοπικά στα νότια Δυτικός-Νοτιοδυτικός 2 έως 3 μποφόρ και τοπικά έως 4 μποφόρ στα ανατολικά-νοτιοανατολικά παράλια.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Κυριακής πέφτουν στους 11-12 βαθμούς στο εσωτερικό, 15-18 βαθμούς στα παράλια και 5-8 βαθμούς στα ορεινά.

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου
Αυγινές με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές υψηλές νεφώσεις με άνεμο Βόρειος-Βορειοανατολικός έως Νοτιοανατολικός στα δυτικά 1 έως 3 μποφόρ. Μεσημέρι με απόγευμα ηλιοφάνεια και πέρασμα υψηλών νεφώσεων.

Μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό στους 29-30 βαθμούς, στους 27-28 βαθμούς στα δυτικά και στους 28-29 βαθμούς στα νότια, νοτιοανατολικά και ανατολικά. Στα ορεινά 18-23 βαθμούς και στους 25-28 βαθμούς στα ημιορεινά. Άνεμος Βορειοανατολικός-Νοτιοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυγινές ώρες Δευτέρας πέφτουν στους 9-10 βαθμούς στο εσωτερικό, 15-18 βαθμούς στα παράλια και 5-8 βαθμούς στα ορεινά.

Όσο αφορά τους ανέμους μέχρι και Σάββατο 13/11 περίπου θα έχουν κατεύθυνση Βορειοανατολική-Νοτιοανατολική χωρίς ιδιαίτερη ένταση για να είναι στα 2-3 μποφόρ κυρίως με πολύ μικρές περιόδους και τοπικά έως 4 μποφόρ μεσημέρι με απόγευμα. Από Κυριακή αλλά και Δευτέρα 14-15/11 αλλάζει η φορά των ανέμων σε Βορειοδυτικούς-Νοτιοδυτικούς με σταδιακή ενίσχυση που θα σηματοδοτεί και την αλλαγή στο καιρικό σκηνικό στην περιοχή μας.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.