Θερμό ρεύμα στην Κύπρο-Υπαρκτό το ενδεχόμενο δημιουργίας Μεσογειακού Κυκλώνα σε κεντρική Μεσόγειο

Θερμό ρεύμα αέρα επηρεάζει την περιοχή μας με τη θερμοκρασία να βρίσκεται σε άνοδο, με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής. Αυτό το διάστημα όμως θα είναι σύντομο, αφού από την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου ξεκινά σταδιακή και ελαφρά πτώση της θερμοκρασίας που θα είναι πιο αισθητή Σάββατο, Κυριακή αλλά και την επόμενη εβδομάδα. Σταδιακά θα οδηγούμαστε σε κανονικές θερμοκρασιακές τιμές.

Ας δούμε πιο αναλυτικά την όλη καιρική εξέλιξη και κυκλοφορία της ατμόσφαιρας:
Ψυχρό έως δροσερό ρεύμα αέρα κινείται κυρίως στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης ενώ δροσερό ασταθές ρεύμα αέρα έχει κατηφορίσει νοτιότερα και έχει αποκοπεί με αποτέλεσμα να έχουμε αποκομμένη λίμνη σε συνδυασμό με βαθύ και καλά οργανωμένο χαμηλό βαρομετρικό δυτικά της Ισπανίας.

Η θέση της αποκομμένης λίμνης και του χαμηλού με τον αέρα να γυρίζει αντίστροφα με βάση τους δείκτες ενός ρολογιού αλλά και αντικυκλώνα στα νότια ανεβάζουν θερμό ρεύμα αέρα από Αφρική προς δυτική Μεσόγειο αλλά και περιοχές δυτικής και κεντρικής Ευρώπης. Υπάρχει ένα διάδρομος μεταξύ χαμηλού και αντικυκλώνα που περνά το θερμό ρεύμα αέρα.
Αυτό το θερμό ρεύμα κατηφορίζει και πάλι προς τα κάτω και λόγω αποκομμένης λίμνης και χαμηλού βαρομετρικού(το κέντρο του βρίσκεται στις παράλιες περιοχές της Λιβύης στον κόλπο της Σύρτης) σε κεντρική Μεσόγειο ανηφορίζει και πάλι προς βόρεια-βορειοανατολικά και εισέρχεται στην ανατολική Μεσόγειο δηλαδή την περιοχή μας για αυτό και η άνοδος της θερμοκρασίας.

Λόγω και των πολύ θερμών νερών της Μεσογείου υπάρχει το ενδεχόμενο το χαμηλό από Λιβύη στην πορεία που θα έχει προς βορειοανατολικά να εξελιχθεί σε ένα ισχυρό χαμηλό ή να έχουμε δημιουργία μεσογειακού κυκλώνα-medicane δηλαδή να αποκτήσει χαρακτηριστικά χαμηλού με τροπικά χαρακτηριστικά με θυελλώδης ανέμους αλλά και πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις.

Αυτή την στιγμή με τα τελευταία στοιχεία υπάρχει ένα ρίσκο στο 45-55% να έχουμε δημιουργία μεσογειακού κυκλώνα στην εκεί περιοχή. Σε περίπτωση που γίνει θα υπάρξουν προβλήματα σε περιοχές της νότιας Ελλάδας.

Παρακολουθώ την όλη εξέλιξη και θα σας κρατάω ενήμερους. Πρέπει να περιμένω μέχρι και αύριο να δω τα νέα δεδομένα για περαιτέρω ενημέρωση και στο αν θα αυξηθούν οι πιθανότητες για Μεσογειακό Κυκλώνα.

Η Κύπρος δεν επηρεάζεται από ένα τέτοιο φαινόμενο. Σε εμάς υπάρχει το ενδεχόμενο από Παρασκευή και μετά Σάββατο- Κυριακή και Δευτέρα να έχουμε ενίσχυση των ανέμων με κάποιες τοπικές βροχές και πτώση θερμοκρασίας. Για πιο ασφαλή πρόβλεψη χρειάζεται περαιτέρω παρακολούθηση το συγκεκριμένο φαινόμενο διότι όλα θα εξαρτηθούν από την ακριβή πορεία και συμπεριφορά που θα έχει το χαμηλό βαρομετρικό.

Στον χάρτη θα δείτε και ένα Τυφώνα εν ονόματι PAULETTE που βρίσκεται ανατολικά της Αμερικής ο οποίος κινείται ανατολικά. Όμως θα ακολουθήσει μια νότια-νοτιοανατολική πορεία τις επόμενες ημέρες με τάση εξασθένησης παραμένοντας στον Αντλαντικό ωκεανό χωρίς να μπορεί να φτάσει στην Ευρώπη.

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου
Ηλιοφάνεια με λίγη χαμηλή νέφωση αυγινές ώρες ενώ κατά τις μεσημεριανές με απογευματινές ώρες λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά και εσωτερικό και δυτικά. Βραδινές ώρες αίθριος ο καιρός με τοπική χαμηλή νέφωση.

Ελάχιστες θερμοκρασίες προς αυγινές ώρες πέφτει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22-23 βαθμούς στα παράλια και στους 14-16 βαθμούς στα ορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες στους 36-37 βαθμούς στο εσωτερικό ενώ προς περιοχές Λευκωσίας έως 38 βαθμούς. Στα παράλια 31-33 βαθμούς. Στα ορεινά 26-32 βαθμούς αναλόγως υψομέτρου ενώ κατεβαίνοντας λίγο πιο κάτω σε ημιορεινά 34 βαθμούς.

Βραδινές ώρες μετά τις 22:00 πέφτει στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 25 βαθμούς στα παράλια και στους 16-18 βαθμούς στα ορεινά.

Υγρασία στο 28-34% στο εσωτερικό μεσημεριανές ώρες ενώ στα παράλια στο 50-65%. Πάνω στα ορεινά 40-50%.

Άνεμοι έως 1-2 μποφόρ αυγινές με πρωινές ώρες ενώ μεσημέρι με απόγευμα 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ.

Δυτικοί-Βορειοδυτικοί στα βόρεια-βορειοδυτικά και δυτικές περιοχές της Λευκωσίας, Δυτικοί-Νοτιοδυτικοί στα δυτικά σε επαρχία Πάφου και Νότιοι-Νοτιοδυτικοί στα νότια-νοτιοανατολικά σε επαρχία Λεμεσού-Λάρνακας-Αμμοχώστου. Σε περιοχές του εσωτερικού ανατολικά-νοτιοανατολικά της Λευκωσίας μεσημεριανές ώρες σε Νότιοι-Νοτιοανατολικοί.

Βραδινές ώρες Δυτικοί-Βορειοδυτικοί εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ.

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου

Ηλιοφάνεια με λίγη χαμηλή νέφωση αυγινές ώρες ενώ κατά τις μεσημεριανές με απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά και εσωτερικό. Προς το απόγευμα και στα δυτικά. Βραδινές ώρες αίθριος ο καιρός.

Ελάχιστες θερμοκρασίες προς αυγινές ώρες πέφτει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 21-22 βαθμούς στα παράλια και στους 15-16 βαθμούς στα ορεινά.

Μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες στους 36-37 βαθμούς στο εσωτερικό ενώ προς περιοχές Λευκωσίας έως 38 βαθμούς. Στα παράλια 31-33 βαθμούς. Στα ορεινά 26-31 βαθμούς αναλόγως υψομέτρου ενώ κατεβαίνοντας λίγο πιο κάτω σε ημιορεινά 34 βαθμούς.

Βραδινές ώρες μετά τις 22:00 πέφτει στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 25 βαθμούς στα παράλια και στους 16-18 βαθμούς στα ορεινά.

Υγρασία στο 27-32% στο εσωτερικό μεσημεριανές ώρες ενώ στα παράλια στο 50-65%. Πάνω στα ορεινά 37-45%.

Άνεμοι έως 1-2 μποφόρ αυγινές με πρωινές ώρες ενώ μεσημέρι με απόγευμα 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ. Παροδικά και έως 5 μποφόρ προς το απόγευμα στα νότια παράλια τμήματα.

Δυτικοί-Βορειοδυτικοί στα βόρεια-βορειοδυτικά και δυτικές περιοχές της Λευκωσίας, Δυτικοί-Νοτιοδυτικοί στα δυτικά σε επαρχία Πάφου και Νότιοι-Νοτιοδυτικοί στα νότια-νοτιοανατολικά σε επαρχία Λεμεσού-Λάρνακας-Αμμοχώστου. Σε περιοχές του εσωτερικού ανατολικά-νοτιοανατολικά της Λευκωσίας μεσημεριανές ώρες σε Νότιοι-Νοτιοανατολικοί.

Βραδινές ώρες Δυτικοί-Βορειοδυτικοί εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου σε ελαφρά πτώση η θερμοκρασία τοπικά με περαιτέρω πτώση το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου. Κυρίως η πτώση από το Σάββατο και μετά. Αναμένεται και σταδιακή ενίσχυση των ανέμων που κατά περιόδους θα επικρατούν ενισχυμένοι άνεμοι στην περιοχή μας.

Στο 20-30% το ρίσκο τοπικών βροχών Παρασκευή-Σάββατο με τάση να αυξηθεί Κυριακή-Δευτέρα.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.