Ένα πολύ θερμό τριήμερο με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες

Ένα πολύ θερμό τριήμερο έρχεται στην περιοχή μας με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες πέραν και των 30 βαθμών με σκόνη στην ατμόσφαιρα.

Ας δούμε αναλυτικά την όλη καιρική εξέλιξη
Η αποκομμένη ψυχρή λίμνη βρίσκεται δυτικά της Ιταλίας και στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της που σε συνδυασμό με χαμηλό βαρομετρικό δυτικά της Ελλάδας στέλνουν στην Κύπρο πιο θερμό ρεύμα αέρα από αύριο Σάββατο με την θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο. Ταυτόχρονα αυξάνονται και τα ποσοστά σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Μέχρι την Κυριακή η αποκομμένη ψυχρή λίμνη μετατοπίζεται λίγο πιο ανατολικά που αυτό θα φέρει ακόμα πιο θερμό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία να ανεβαίνει ακόμα λίγο. Λόγω του ότι αυτή η λίμνη βρίσκεται στο θαλάσσιο χώρο της κεντρικής Μεσογείου θα ευνοήσει σε χαμηλό βαρομετρικό σε περιοχές Ιταλίας και Ελλάδας με βροχές και καταιγίδες. Από την Δευτέρα η αποκομμένη λίμνη θα επηρεάζει και την Ελλάδα μαζί με το χαμηλό βαρομετρικό με άστατο καιρικό σκηνικό και στην Ελλάδα.

Δυστυχώς η Κύπρος μένει έξω από το παιχνίδι ασταθών καιρικών συνθηκών και έτσι μέχρι Δευτέρα θα επηρεαζόμαστε από ένα πολύ θερμό ρεύμα αέρα με θερμοκρασίες αρκετά πάνω της κανονικής που θα θυμίζουν Ιούνιο παρά Απρίλιο. Τα χαμηλά βαρομετρικά από Ιταλία και Ελλάδα θα φεύγουν βορειοανατολικά χωρίς να επηρεάζουν τη Κύπρο με βροχές. Όταν θα φτάσει στη Μαύρη Θάλασσα αυτή η λίμνη και δεν θα ευνοούνται άλλα χαμηλά σε κεντρική Μεσόγειο τότε σταματά και η μεταφορά του πιο θερμού ρεύματος αέρα στην περιοχή μας με τη θερμοκρασία να σημειώνει πτώση από την επόμενη Τρίτη αλλά δεν ψυχραίνει ο καιρός.
Από την επόμενη εβδομάδα από 20 Απριλίου εκτοπίζεται το πιο θερμό ρεύμα αέρα με πτώση θερμοκρασίας όμως παραμένουμε κάτω από θερμό ρεύμα αέρα με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής απουσία βροχών.

Υπάρχει το ενδεχόμενο μέχρι και 27 Απριλίου να είμαστε σε άνομβρο διάστημα με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής. Μπορεί το διάστημα 28-30 Απριλίου μέρες Μεγάλης Εβδομάδας να δούμε κάτι από βροχή με την θερμοκρασία σε πτώση. Αυτό είναι μια τάση το παρακολουθώ και θα σας ενημερώσω αν αλλάξει κάτι στη πορεία.

Όσο αφορά στο διοξείδιο του Θείου που απλώθηκε στη ατμόσφαιρα από έκρηξη ηφαιστείου στην Καραιβική αυτό βρίσκεται σε πολύ ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας και όχι κάτω στην επιφάνεια. Με βάση και τον χάρτη που σας παρουσιάζω πιο κάτω Σάββατο και Κυριακή θα είναι αυξημένα τα ποσοστά του διοξειδίου του Θείου στην ατμόσφαιρα πάνω από Κύπρο αλλά όπως έχω πει θα βρίσκεται σε πολύ ψηλά στρώματα. Από τη στιγμή που θα βρίσκεται στην ατμόσφαιρα έστω και ψηλά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε έννοια ειδικά οι ευπαθείς ομάδες.

Σάββατο 17 Απριλίου
Ηλιοφάνεια με παροδικές υψηλές νεφώσεις και σκόνη που τα ποσοστά της αυξάνονται. Βραδινές ώρες με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα και σκόνη.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Αρκετά πάνω από τις κανονικές τιμές
Εσωτερικό: 32 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 26
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 25
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 28
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 27
Ορεινά: 21-26
Τρόοδος: 20
Ημιορεινά: 26-30

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 8 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 9 έως 11 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 12 βαθμοί και στους 12-14 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα. Ένταση από 2 έως 3 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Δυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βορειοανατολικό έως Νότιο-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ.

Κυριακή 18 Απριλίου
Ηλιοφάνεια με παροδικές υψηλές νεφώσεις και σκόνη στην ατμόσφαιρα που τα ποσοστά της αυξάνονται ακόμα λίγο. Βραδινές ώρες με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα και σκόνη.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Αρκετά πάνω από τις κανονικές τιμές
Εσωτερικό: 34 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 28
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 27
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 32
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 31
Ορεινά: 25-29
Τρόοδος: 23
Ημιορεινά: 29-32

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 12 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 13 έως 15 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 15 βαθμοί και στους 15-17 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα. Ένταση από 2 έως 3 μποφόρ. Μετά τις 1300 στα δυτικά-βορειοδυτικά γυρίζει σε Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα. Πάνω στα ορεινά Νότιο ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ λόγω παρουσίας αντικυκλώνα στην περιοχή μας. Βραδινές ώρες Βορειοανατολικό αέρα 1 έως 3 μποφόρ.

Δευτέρα 19 Απριλίου
Ηλιοφάνεια με παροδικές υψηλές νεφώσεις και σκόνη στην ατμόσφαιρα. Βραδινές ώρες με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα και σκόνη.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Αρκετά πάνω από τις κανονικές τιμές
Εσωτερικό: 34 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 28
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 27
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 31
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 31
Ορεινά: 23-28
Τρόοδος: 22
Ημιορεινά: 28-32
Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 12 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 13 έως 15 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 15 βαθμοί και στους 15-18 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα. Ένταση από 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα νότια παράλια και έως 4 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Νότιο ρεύμα αέρα 3 έως 5 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό αέρα 2 έως 3 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα στα 3 έως 5 μποφόρ.

Από Τρίτη 20 Απριλίου εκτοπίζεται το πολύ θερμό ρεύμα αέρα με πτώση της θερμοκρασίας αλλά και σταδιακή υποχώρηση της σκόνης. Ενίσχυση ανέμων.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.