Κάπνισμα και σεξουαλικότητα!

Designed by Freepik

Παρά το γεγονός ότι το κάπνισμα έχει ταυτιστεί με την σεξουαλικότητα, μέσα από τη διαφήμιση, τις ταινίες, τη λογοτεχνία και τη μουσική, φαίνεται, πως στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά σέξι είναι.. Ας μην ξεχνάμε, πόσες φορές έχει προβληθεί μέσα από ταινίες, ακόμα και τραγούδια, ως μέσο φλερτ και προσέγγισης, ανάμεσα στα δύο φύλα. Το να φυσάει μία γυναίκα λοιπόν, το καπνό της στο πρόσωπο του άνδρα ή το να ανάβει ένας άνδρας το τσιγάρο μίας ελκυστικής γυναίκας, αποτελούν γνώριμες εικόνες για τους περισσότερους από εμάς. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, πως στην αντίληψη πολλών εφήβων, ένα τσιγάρο μπορεί αμέσως να τους καταστήσει περισσότερο «άνδρες», μάγκες, ανεξάρτητους, πιο δημοφιλείς ή και προχωρημένους. Γι’ αυτό και οι πιο πολλοί καπνιστές, πρωτοξεκινούν το κάπνισμα κατά την εφηβική ηλικία.

Το «image» του τσιγάρου – μεταξύ άλλων – έχει συνδεθεί έντονα με τη θηλυκότητα και την αρρενωπότητα. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα των γυναικών που κάπνιζαν μέσα στα ταξί, προκειμένου να επιδοθούν στην αγαπημένη τους, παράνομη συνήθεια, καθώς οποιοσδήποτε άλλος χώρος ήταν απαγορευμένος. Την δεκαετία του ’60 βέβαια, ταυτίστηκε απόλυτα και με το φεμινισμό και την απελευθέρωση της γυναίκας. Από την άλλη, ποιος δεν θυμάται ταινίες του ’60 και του ’70, όπου οι “ζεν πρεμιέ” της εποχής από τον Νίκο Κούρκουλο μέχρι τον Σον Κόνερι, στο James Bond, είχαν πάντα ένα τσιγάρο στο στόμα. Το «σωστό» αρσενικό λοιπόν, όφειλε να καπνίζει, επιβεβαιώνοντας έτσι, την αρρενωπότητα του. Ιδιαίτερα στους άνδρες, το τσιγάρο και κυρίως, τα πούρα ήταν ένδειξη πλούτου, εξουσίας και κύρους, αντίληψη που διαιωνίζεται πολλές φορές μέχρι και σήμερα. Πόσες φορές δεν έχω ακούσει να μου λένε με αφέλεια: “Εγώ, δεν καπνίζω. Μόνο κανένα πούρο κάνω μέσα στη βδομάδα”. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από την πεποίθηση πως το πούρο δεν θεωρείται «κάπνισμα». Στην πραγματικότητα είναι εξίσου ή και περισσότερο επιβλαβές από το τσιγάρο, ενώ προκαλεί τον ίδιο εθισμό. Μάλιστα, ένα πούρο ισοδυναμεί με 5 βαριά τσιγάρα και περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις τοξικών και καρκινογόνων ενώσεων σε σχέση με το τσιγάρο.

Ας μην ξεχνάμε την κλασσική κίνηση μετά το σεξ, όπου το τσιγάρο έχει ταυτιστεί υποδηλώνοντας την ικανοποίηση, την χαλάρωση και την ηρεμία που ακολουθεί… Στην πραγματικότητα το τσιγάρο, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, που θα αναλυθούν στη συνέχεια, μπορεί να αποδειχθεί εφιάλτης κάθε φορά, που ο καπνιστής βρεθεί στο κρεβάτι. Φανταστείτε το πιο απλό και όσοι είσαι αντικαπνιστές σίγουρα θα συμφωνήσετε μαζί μου: υπάρχει άραγε, κάτι πιο απωθητικό και ενοχλητικό από το να καπνίζει ο ένας από τους δύο συντρόφους και ο άλλος να εξαναγκάζεται να εισπνέει και να μυρίζει τον καπνό, όπως και να φιλάει έναν άνθρωπο που μυρίζει «σαν τασάκι»; Για να μην αναφέρω πόσο ο καπνός, καταστρέφει την εικόνα, κιτρινίζοντας δόντια, νύχια, ακόμα και μουστάκια, ευνοώντας τη δημιουργία ρυτίδων, λόγω της μείωσης της ελαστικότητας του δέρματος, μαυρίζοντας τα μάτια και κάνοντας το άτομο να έχει αυτήν την «εξαιρετική» ευωδία. Και σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσω με τα λόγια του Paul Carvel, πως: “Ένα τσιγάρο, που κρέμεται από τα χείλη μιας γυναίκας, είναι το ίδιο σέξι με ένα δόντι που λείπει από το χαμόγελό της!”

Η επίδραση του καπνού στη σεξουαλική λειτουργία

Το πόσο βλάπτει το κάπνισμα την υγεία των καπνιστών, αλλά και των ατόμων που έχουν τη δυστυχία να βρίσκονται γύρω τους και να υποφέρουν ακούσια από τον βρωμερό και τοξικό καπνό, φαντάζομαι πως το γνωρίζεται. Εκείνο που ίσως αγνοείτε ή προσπαθείτε εσκεμμένα να παρακάμψετε, είναι οι επιπτώσεις του καπνού στη σεξουαλική μας λειτουργία.

Όπως έχει αποδειχτεί λοιπόν, μέσα από χιλιάδες ερευνητικές μελέτες, αλλά και όπως εγώ, ο ίδιος έχω παρατηρήσει μέσα από την κλινική μου εμπειρία, το κάπνισμα συνεπιφέρει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες, τόσο στη σεξουαλική υγεία του άνδρα όσο και της γυναίκας. Εκτός από το γεγονός πως μειώνει σημαντικά τις αντοχές στο σεξ των καπνιστών, προκαλεί και άλλες πιο σοβαρές επιπτώσεις. Συγκεκριμένα, ο καπνός του τσιγάρου – αλλά και του πούρου – περιέχει πολλές τοξικές, όπως την νικοτίνη, η οποία είναι η 3ηπιο εθιστική ουσία μετά την ηρωίνη και την κοκαΐνη και προκαλεί καρκίνο, προσβάλλοντας κυρίως τους πνεύμονες, ταχυκαρδία, μέσω της έκκρισης αδρεναλίνης υπέρταση, συστέλλοντας τα αγγεία και αυξάνοντας έτσι, τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και όχι μόνο. Επίσης, Οι τοξίνες που υπάρχουν στο τσιγάρο (κυρίως το μονοξείδιο του άνθρακα), μπορούν να βλάψουν το κυκλοφορικό σύστημα, κάνοντας δύσκολη την αιμάτωση του πέους, η οποία είναι απαραίτητη για τη στύση. Ταυτόχρονα, μπορούν να επηρεάσουν και τους όρχεις, όπου παράγεται το σπέρμα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η ποιότητά του.

Το κάπνισμα σκοτώνει τη στύση του άνδρα

  • 1 στους 2 καπνιστές με τουλάχιστον 30 χρόνια καπνιστικής ζωής, παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία,
  • 1 στους 3 καπνιστές, κάτω των 50 ετών αντιμετωπίζει πρόβλημα στύσης.

Μάλιστα, φαίνεται πως η πιθανότητα εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ποσότητα των τσιγάρων. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί πως ένας άνδρας που καπνίζει περίπου 20 τσιγάρα την ημέρα, δηλαδή σχεδόν ένα πακέτο έχει 45% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσει δυσκολία στη στύση του.

Σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας (2011), σε δείγμα 1000 ανδρών μέσης ηλικίας (40-60 ετών), φάνηκε ότι σχεδόν 7 στους 10 άνδρες, που αντιμετώπιζαν κάποιας μορφής στυτική δυσλειτουργία είχαν εξάρτηση από το τσιγάρο.

Designed by Freepik

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, υπέρταση και υπερλιπιδαιμία και καπνίζουν, έχουν 26 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης στυτικού προβλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί, πως πληθώρα ερευνητικών μελετών, που εξέτασαν τη στυτική λειτουργία χρόνιων καπνιστών, έπειτα από 6 μήνες διακοπής του τσιγάρου, έδειξαν ότι οι άνδρες που αντιμετώπιζαν στο παρελθόν στυτικό πρόβλημα, πλέον επιτυγχάνουν πιο ικανοποιητικές στύσεις σε διάρκεια και σκληρότητα. Άρα, ποτέ δεν είναι αργά για να σώσετε τη στύση σας!

Μεταξύ άλλων, το κάπνισμα μειώνει την ερωτική επιθυμία αλλά και τον βαθμό ικανοποίησης της σεξουαλικής επίδοσης του ατόμου.

Το κάπνισμα σκοτώνει την κολπική εφύγρανση και τον οργασμό των γυναικών

Ανεπηρέαστη όμως, δεν φαίνεται να μένει ούτε η σεξουαλική λειτουργία των γυναικών, που υιοθετούν μία καπνιστική συμπεριφορά. Οι χρόνιες καπνίστριες θα αποκτήσουν κολπική ξηρότητα, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες σεξουαλικές επαφές, μείωση της αίσθησης της ηδονής και δυσκολία στον κλειτοριδικό οργασμό, καθώς το κάπνισμα εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία της κλειτορίδας και του κόλπου.

Τέλος, θα αποτελούσε παράλειψη εάν δεν αναφερθεί, πως η γονιμότητα των γυναικών που καπνίζουν, μπορεί να μειωθεί κατά 28%, σε σύγκριση µε τις µη καπνίστριες, ενώ ο κίνδυνος ανικανότητας για τους άνδρες είναι σχεδόν διπλάσιος.

Αναλογιζόμενοι λοιπόν, το κακό που προκαλείται τόσο σε εσάς, όσο και στους γύρω σας, καθώς επίσης και το κόστος που μπορεί να έχει στη ζωή σας η πιθανή εμφάνιση ενός σεξουαλικού προβλήματος, μήπως πρέπει να το σκεφτείτε καλύτερα, προτού ανάψετε το επόμενο τσιγάρο;

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556
Fax: 22777197
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο facebook