Εκτός ασταθών καιρικών συνθηκών παραμένει η Κύπρος με κανονικές θερμοκρασίες. Καλές καιρικές συνθήκες το τριήμερο του Κατακλυσμού

Μια νέα εβδομάδα που ξεκινά με πτώση θερμοκρασίας και έτσι μέχρι την Τετάρτη θα είμαστε σε κανονικές τιμές έως και πιο κάτω. Αυτό οφείλεται σε αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα βορειοδυτικά της Κύπρου.

Αυτό ήταν κάτι που το γνωρίζατε από τη προηγούμενη εβδομάδα με κατάβαση Αυλώνα από τα βορειοδυτικά προς τα Βαλκάνια. Ένας Αυλώνας που κατηφόρισε από τα βορειοδυτικά λόγω ανύψωσης θερμού ρεύματος αέρα με υψηλές πιέσεις από τα νότια προς περιοχές δυτικής και κεντρικής Ευρώπης. Στην πορεία αποκόπηκε ο ομφάλιος λώρος του Αυλώνα από πεδίο υψηλών πιέσεων με αποτέλεσμα των εγκλωβισμό δροσερού έως ελαφρώς ψυχρού ασταθές ρεύματος αέρα σε Βαλκάνια για αυτό και παρατηρείται η αποκομμένη λίμνη που εκτείνεται μέχρι και την Ελλάδα. Αυτή η λίμνη συνοδεύεται και με χαμηλό βαρομετρικό περιοχή Μαύρης θάλασσας για αυτό και ασταθείς καιρικές συνθήκες με βροχές και καταιγίδες σε Ελλάδα, Βαλκάνια αλλά και βόρεια της Κύπρου.

Η Κύπρος το μόνο που παίρνει από αυτή την διαταραχή είναι η πτώση της θερμοκρασίας που λόγω τη θέση της λίμνης εκτοπίζει το θερμό ρεύμα αέρα λίγο πιο ανατολικά-νοτιοανατολικά. Δεν θα επηρεαζόμαστε από ιδιαίτερα θερμό ρεύμα αέρα τις επόμενες 2-3 ημέρες. Για βροχές αν και πάλι βρίσκεται κοντά μας η διαταραχή και γενικά οι ασταθείς καιρικές συνθήκες δεν φαίνεται να ευνοούμαστε ιδιαίτερα. Παραμένει χαμηλό το ρίσκο για πολύ τοπική και περιορισμένης έκτασης βροχής προς κεντρικές περιοχές.

Τετάρτη η αποκομμένη λίμνη φεύγει ανατολικά-βορειοανατολικά χωρίς να κινείται στην περιοχή μας και όπως φαίνεται λόγω επέκτασης υψηλών πιέσεων σε Ευρώπη αυτή η λίμνη εγκλωβίζεται στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας προς Ελλάδα και Βαλκάνια με αποτέλεσμα στις εκεί περιοχές να συνεχίζεται το άστατο καιρικό σκηνικό και τις επόμενες 4-5 ημέρες. Εμείς από Πέμπτη 17/6 θα δεχθούμε θερμό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία σε άνοδο όχι όμως κάτι ακραίο με θερμοκρασίες σε κανονικές τιμές έως και πιο πάνω κατά τη διάρκεια του τριημέρου του κατακλυσμού. Θα είναι ελαφρώς πιο θερμός ο καιρός το διάστημα 18-21 Ιουνίου σε σχέση με το Σαββατοκύριακο που πέρασε.

Τρίτη 15 Ιουνίου
Αποκομμένη λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα βορειοδυτικά της Κύπρου προς Ελλάδα με τοπικές βροχές και καταιγίδες με την περιοχή μας να δέχεται κάποιες αναπτύξεις νεφώσεων. Όχι ιδιαίτερα θερμό ρεύμα αέρα επηρεάζει την περιοχή μας.

Καιρικές συνθήκες: Ηλιοφάνεια με χαμηλές νεφώσεις αυγινές ώρες στα δυτικά τμήματα του νησιού ενώ μεσημέρι με απόγευμα νεφώσεις τοπικά αυξημένες από ορεινά προς εσωτερικό και ανατολικά-νοτιοανατολικά τμήματα. Μικρό ενδεχόμενο τοπικής και περιορισμένης βροχής ανατολικά της Λευκωσίας. Βραδινές ώρες παροδική χαμηλή νέφωση.

Αυξημένη υγρασία πέραν του 60% σε παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και μέσα στη θάλασσα ενώ στο εσωτερικό στο 30-40%. Αυγινές και βραδινές ώρες πιο αυξημένα τα ποσοστά της γενικά στο νησί.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Κανονικές τιμές έως και πιο κάτω
Εσωτερικό: 30-31 βαθμούς.
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 26
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 27-28
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 27-28
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 27-28
Ορεινά: 21-25
Τρόοδος: 19
Ημιορεινά: 27-29

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 12 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 13 έως 15 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 17 βαθμοί και στους 18-19 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα στα βόρεια-βορειοδυτικά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Δυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ αλλά μεσημέρι προς απογευματινές ώρες και έως 4 μποφόρ. Στα νότια-νοτιοανατολικά-ανατολικά και βορειοδυτικά παράλια παροδικά έως 5 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Δυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 4 και παροδικά. Βραδινές ώρες Βορειοδυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ.

Τετάρτη 16 Ιουνίου
Ανατολική-βορειοανατολική μετατόπιση της αποκομμένης λίμνης με το χαμηλό βαρομετρικό στη Μαύρη θάλασσα με τις βροχές και καταιγίδες να παρατηρούνται βόρεια της Κύπρου. Η δική μας περιοχή με παροδικές τοπικές νεφώσεις με το ρίσκο βροχής αρκετά χαμηλό.

Καιρικές συνθήκες: Ηλιοφάνεια με χαμηλή νέφωση τις αυγινές ώρες που παραμένει στα δυτικά και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μεσημέρι με απόγευμα ανάπτυξη νεφώσεων στο ανατολικό-νοτιοανατολικό κομμάτι του νησιού. Βραδινές ώρες τοπική χαμηλή νέφωση στα δυτικά και βόρεια.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Πάνω της κανονικής
Εσωτερικό: 30-31 βαθμούς.
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 26
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 27
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 27-28
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 27
Ορεινά: 21-25
Τρόοδος: 19
Ημιορεινά: 26-28

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 10 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 11 έως 14 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 16 βαθμοί και στους 17-19 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα στα βόρεια-βορειοδυτικά και εσωτερικό ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Δυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ αλλά μεσημέρι προς απογευματινές ώρες και έως 4-5 μποφόρ στα νότια-νοτιοανατολικά παραθαλάσσια με ενδεχόμενο παροδικά έως 6 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Δυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 4 μποφόρ και παροδικά έως 5 μποφόρ. Βραδινές ώρες Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ.

Πέμπτη 17/6 μέχρι και Δευτέρα 21/6 ημέρα του κατακλυσμού μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας με τις νεφώσεις να περιορίζονται αρκετά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο με τις μέγιστες γύρω στους 35-36 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 27-30 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά από 23 έως 29 βαθμούς αναλόγως υψομέτρου. Άνεμος 2 έως 4 μποφόρ. Μειώνονται λίγο τα μποφόρ σε σχέση με αυτές τις ημέρες που επικρατεί ενισχυμένο ρεύμα αέρα.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.