Το καλοκαίρι έρχεται και φέρνει μαζί του περισσότερη ζήλεια;

Background photo created by freepik - www.freepik.com

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και παρά τους περιορισμούς που έφερε ο κορωνοιός οι πρώτες εξορμήσεις στη θάλασσα προσφέρουν μια ευχάριστη απόδραση από την καθημερινότητα. Πολύς κόσμος έχει κανονίσει τις διακοπές του, ενώ για όσους το άφησαν για την τελευταία στιγμή οι επιλογές εξακολουθούν να είναι ανεξάντλητες.

Το καλοκαίρι για τον άνθρωπο είναι η καλύτερη ευκαιρία να ξεκουραστεί από το άγχος και το στρες της καθημερινότητας, να διασκεδάσει, να δει αγαπημένα πρόσωπα και να ανεβάσει την διάθεσή του. Ο ήλιος, που θεωρείται δεδομένος για τους μεσογειακούς λαούς αλλά είναι βασική προτεραιότητα για κατοίκους άλλων χωρών, δεν επιδρά θετικά μόνο στην διάθεσή μας αλλά ενδυναμώνει και τον οργανισμό για τον χειμώνα. Η βιταμίνη D που παράγεται χάρη στην επίδραση του ήλιου ενισχύει την ποιότητα του ανδρικού σπέρματος και επομένως ευνοεί την γονιμότητα. Το μπάνιο στη θάλασσα από την άλλη, βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία και το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ δρα θεραπευτικά και για διάφορες δερματικές παθήσεις.

Καλοκαίρι και σεξουαλικότητα
Το καλοκαίρι όμως έχει σπουδαία επίδραση και στην σεξουαλικότητα του ατόμου. Ο αισθησιασμός των ανθρώπων ενισχύεται από την ζέστη, την χαλαρή διάθεση, τα λίγα και αποκαλυπτικά ρούχα. Το καλοκαίρι είναι η εποχή του φλερτ, του ερωτισμού, του σεξ και όχι άδικα. Τα οπτικά και απτικά ερεθίσματα είναι πολύ περισσότερα και είναι υπεύθυνα για την αφύπνιση των γενετήσιων ορμών του ανθρώπου. Τα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα αυξάνονται, εξαιτίας της επίδρασης του ήλιου και της βιταμίνης D, παρασύροντας μαζί τους στα ύψη την ερωτική διάθεση αλλά και τη σεξουαλική απόδοση του ατόμου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χωρίζουν πριν το καλοκαίρι ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν ξέγνοιαστα όσα έχει να προσφέρει. Εξάλλου το σεξ το καλοκαίρι διαφέρει από το σεξ του υπόλοιπου χρόνου και ως προς την ποιότητα. Οι καλοκαιρινές επαφές, λόγω της υψηλότερης σεξουαλικής επιθυμίας, διακατέχονται από περισσότερο πάθος προσφέροντας μεγαλύτερη ηδονή στο ζευγάρι.

Πολλές φορές όμως, λόγω εργασιακών ή άλλων υποχρεώσεων ή και κατ’ επιλογή, ένα ζευγάρι μπορεί να αποφασίσει να αποδράσει για διακοπές ξεχωριστά και κάθε σύντροφος να προγραμματίσει την εξόρμησή του με την παρέα του. Στις περιπτώσεις αυτές η ζήλεια δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή της καθώς το γενικότερο «θερμό» κλίμα του καλοκαιριού επηρεάζει και την ανασφάλεια των ερωτικών συντρόφων. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις όπου το ζευγάρι καταφέρνει να αποδράσει για ολιγοήμερες διακοπές ένα βλέμμα ή ένα χαμόγελο με κάποιον άγνωστο στην παραλία μπορεί να πυροδοτήσει εντάσεις και διαμάχες.

Ποιοι ζηλεύουν, τελικά, περισσότερο;
Οι άνδρες τείνουν να κατηγορούν τις γυναίκες ως περισσότερο ζηλιάρες και το αντίστροφο. Η αλήθεια όμως είναι ότι πρόκειται για ένα «άθλημα» στο οποίο είναι πρωταθλητές τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες. Η ζήλεια είναι ένα συναίσθημα που εκφράζει το ενδιαφέρον για το σύντροφο, δίνοντας του την επιβεβαίωση ότι είναι επιθυμητός. Η επιβεβαίωση αυτή ανεβάζει την αυτοπεποίθηση του ατόμου και βελτιώνει τη σχέση. Η σημασία της ζήλειας στη σχέση έγκειται στην ανάγκη να υπάρχει μια αμφιβολία προκειμένου να παραμένει ζωντανό το ενδιαφέρον και το πάθος ανάμεσα στους δύο συντρόφους.

Οι επαναλαμβανόμενες σκηνές ζήλειας, ωστόσο, μπορούν να πληγώσουν μια σχέση καθώς δεν αφήνουν τον απαραίτητο προσωπικό χώρο και χρόνο για τον σύντροφο. Στην περίπτωση αυτή η ζήλεια κινητοποιείται από την ανάγκη του ενός ή και τον δύο συντρόφων να ελέγξουν τον άλλον νιώθοντας πως σε άλλη περίπτωση θα τον χάσουν για πάντα. Όταν η ζήλεια σταματήσει να είναι κινητήριος δύναμη για το πάθος του ζευγαριού και φτάσει να είναι αιτία καυγάδων ή και απιστίας χάνεται το πραγματικό νόημά της και προκαλεί προβλήματα. Τα ζευγάρια επιστρέφουν μαζί ή συναντώνται μετά από τις διακοπές τους εν μέσω ενός ψυχροπολεμικού κλίματος, χωρίς να έχουν ξεκουραστεί πραγματικά και με χειρότερη διάθεση απ’ ότι προηγουμένως.

Must Read
Εάν διαπιστώσετε, κατά τη διάρκεια των διακοπών, ότι είστε πιο απαιτητικοί από τον σύντροφό σας, παρακολουθείτε τις κινήσεις του περισσότερο και διεκδικείτε την προσοχή του πιο πολύ απ’ ότι συνήθως, σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας ανησυχεί και συζητήστε το μαζί του ειλικρινά και χωρίς φόβο. Συζητήστε για την αξία της σχέσης σας και αξιοποιήστε ουσιαστικά τον κοινό σας χρόνο. Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια περίοδος ιδανική για την αναζωπύρωση του πάθους στις ερωτικές σχέσεις καθώς προσφέρει τόσο τον χρόνο όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που χρειάζονται ώστε να μη χαθεί η πρόκληση και η φαντασίωση του «ανήθικου» μέσα στη σχέση.

 

Με τη συνεργασία του Βασιλειάδη Ηλία, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή.

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος

Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο Facebook