Ποιοι δεν πρέπει να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα;

Food photo created by freepik - www.freepik.com

Το γάλα και όσα προϊόντα παράγονται με βάση αυτό μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για ορισμένους ανθρώπους, σύμφωνα με την ογκολόγο, Έλενα Σμιρνόβα, η οποία εξηγεί τους λόγους που πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες τροφές αν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

Αν και το γάλα είναι από τα πιο υγιεινά τρόφιμα, καθώς μεταξύ άλλων περιέχει πρωτεΐνη, ασβέστιο και φώσφορο, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για ορισμένους ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, η ογκολόγος Έλενα Σμιρνόβα εξηγεί πως μπορεί να συντρέχουν δύο λόγοι για τη μη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, που είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και η αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος.

Η ειδικός επισημαίνει το εξής:

«Πώς μπορείτε να διαπιστώσετε εάν έχετε ανεπάρκεια λακτάσης; Κανονικά, το σάκχαρο στο γάλα (λακτόζη) υποβάλλεται σε επεξεργασία από το ένζυμο (λακτάση) και εάν υπάρχει ανεπάρκεια αυτού του ενζύμου, η μη επεξεργασμένη λακτόζη καταλήγει στο παχύ έντερο, όπου τα βακτήρια το καταναλώνουν. Ως αποτέλεσμα, παράγεται διοξείδιο του άνθρακα, νερό και γαλακτικό οξύ που προκαλούν πρήξιμο των εντερικών βρόχων».

Ακόμα, η Σμιρνόβα αναφέρει ότι όχι μόνο το γάλα, αλλά και τα τυριά, η κρέμα γάλακτος ή τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, είναι ικανά να προκαλέσουν φούσκωμα ή και διάρροια σε ανθρώπους που πάσχουν από ανεπάρκεια λακτάσης.

Έτσι εξηγείται γιατί δεν πρέπει ποτέ να βάζετε γάλα στην ομελέτα και ο πιο υγιεινός τύπος γάλακτος είναι το αγελαδινό.

 

Πηγή