Κεραυνοβόλος έρωτας: Μύθος ή πραγματικότητα;

Όταν ένα ζευγάρι διηγείται την ιστορία της γνωριμίας του, από τις πιο συχνές ερωτήσεις που καλείται να απαντήσει αφορά στο κατά πόσο ήταν κεραυνοβόλος έρωτας.

Ο κεραυνοβόλος έρωτας έχει υμνηθεί και εξιδανικευτεί από ποιητές και λογοτέχνες όσο λίγες έννοιες. Συχνά συγχέεται με την ρομαντική και ανθεκτική στο πέρασμα του χρόνου αγάπη, ή με τον θυελλώδη και παθιασμένο έρωτα.

Στην πραγματικότητα όμως ο κεραυνοβόλος έρωτας είναι το «ξελόγιασμα», προϋποθέτει την στιγμιαία, άμεση σωματική έλξη και σεξουαλική διέγερση που νιώθουμε όταν η ματιά μας πέφτει για πρώτη φορά πάνω στο αντικείμενο του πόθου μας.

Δεν ακολουθείται απαραιτήτως από τη γνωριμία, την ανταπόδοση του έρωτα, ούτε και την ανάπτυξη κάποιας σχέσης. Συχνά είναι μονόπλευρος ή εξ αποστάσεως. Με άλλα λόγια ο κεραυνοβόλος έρωτας είναι απλά η αρχή και δεν μας εγγυάται τη συνέχεια.

Τι λένε οι έρευνες!

Υπάρχει ένας σχετικά μεγάλος αριθμός ερευνών σε σχέση με την ύπαρξη του κεραυνοβόλου έρωτα και παρόλο που τα αποτελέσματα δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους, οι περισσότερες επιβεβαιώνουν την ύπαρξή του. Η διαφωνία έγκειται ως προς την προέλευση και την αιτιολογία.

Αρκετοί ερευνητές κάνουν λόγο για τις φερομόνες, τις χημικές εκείνες ουσίες που προκαλούν την έκκριση αναπαραγωγικών ορμονών, και εκεί ακριβώς τοποθετούν την επιστημονική εξήγηση της ερωτικής έλξης.

Μια πρόσφατη έρευνα αναφέρει πως ο εγκέφαλος μας χρειάζεται μόνο 1 /5 του δευτερολέπτου για να ερωτευτεί. Στο χρονικό αυτό διάστημα ενεργοποιούνται 12 δια-φορετικά σημεία του εγκεφάλου και αρχίζει να παράγει χημικές ουσίες όπως η ντοπαμίνη και η αδρεναλίνη, που μας προκαλούν φυσική ευφορία και διέγερση.

Παράλληλα ενεργοποιούνται και ανώτερες γνωστικές λειτουργίες όπως η νοητική αναπαράσταση και απεικόνιση του σώματος, γεγονός που, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποδεικνύει όχι μόνο πως ο κεραυνοβόλος έρωτας υπάρχει αλλά και είναι μια καθαρά εγκεφαλική διαδικασία.

Ο Octavίo Paz, βέβαια, είχε μια πολύ πιο απλή εξήγηση για τον κεραυνοβόλο έρωτα γράφοντας πως «στην πιο απλή και άμεση μορφή του δεν είναι τίποτα άλλο παρά το πάθος που μας έλκει προς ένα πρόσωπο ανάμεσα στα πολλά».

Με τη συνεργασία του Δρ. Θάνου Ασκητή, Νευρολόγου-Ψυχιάτρου, Διδάκτωρα Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Προέδρου του Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας & της Θέκλας Βασιλείου, Ψυχολόγου στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή