Το κινητό τηλέφωνο είναι, περίπου, τα πάντα!

Το κινητό τηλέφωνο, από απαραίτητο και το πιο σημαντικό μέσο τηλεπικοινωνίας, μετατρέπεται πλέον – ή μετατράπηκε πιο σωστά – στο κυρίαρχο μέσο ευρύτερα της επικοινωνίας, της ψυχαγωγίας, της ενημέρωσης και έγινε απαραίτητο εργαλείο για την καθημερινότητα και το επιχειρείν. Το κινητό τηλέφωνο είναι περίπου σήμερα τα πάντα.

Με ακόμα 2,5 δις. συνδέσεις τα επόμενα χρόνια

Οι αριθμοί είναι πολύ περισσότερο από ενδεικτικοί: Το 2010, μόλις μία στις οκτώ συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας ήταν με έξυπνα κινητά, ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα οι νέες συνδέσεις με έξυπνα κινητά τηλέφωνα που προστέθηκαν στην διεθνή αγορά ανήλθαν σε 2,9 δις. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι 2,5 δις. επιπλέον συνδέσεις με έξυπνα κινητά θα προστεθούν τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα σήμερα τα έξυπνα κινητά να έχουν ξεπεράσει τα κινητά με τις βασικές λειτουργίες. Κάτι που πρέπει να κριθεί και κάτω από το πρίσμα του χαμηλού βιοτικού επιπέδου και των οικονομικών δεδομένων σε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της γης.
Μέχρι το 2020, υπολογίζεται ότι ένα δισεκατομμύριο πολίτες θα προστεθούν στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό συνδρομητών σε διεθνές επίπεδο σε 5,6 δις άνθρωποι (το 72% του παγκόσμιου πληθυσμού). Πρόκειται για στοιχεία του GSMA intelligence, δηλαδή του ιδρύματος έρευνας του Παγκόσμιου Συνδέσμου Κινητής Τηλεφωνίας.

Σε γοργούς ρυθμούς

Ο ρυθμός αύξησης του αριθμού κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως, είναι τέτοιος, ώστε περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν κινητά τηλέφωνα (5,6 δις), σε σχέση με αυτούς που έχουν ηλεκτρικό ρεύμα (5,3 δις), τρεχούμενο νερό (3,5 δις) και αυτοκίνητα (2,8 δις) έως το 2020.

Μια ματιά στο μέλλον της κινητής

smart-home-internet-of-thingsΧαρακτηριστικές είναι και οι προβλέψεις για τις τάσεις της εξέλιξης. Σύμφωνα, με την Ericsson, το 70% όλων των δεδομένων της κίνησης στην κινητή επικοινωνία θα αφορά βίντεο, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 55%, από σήμερα μέχρι το 2021. Είναι, δηλαδή, αναμενόμενη και προβλεπόμενη η «έκρηξη» στη χρήση βίντεο μέσω των κινητών επικοινωνιών, στα αμέσως επόμενα χρόνια.
Ο βασικότερος λόγος της αλματώδους ανάπτυξης του βίντεο είναι η στροφή του κόσμου σε αυτό, η ταχύτατη διείσδυση των έξυπνων κινητών και ταμπλετ στον πληθυσμό, η βελτίωση των υπηρεσιών σύνδεσης με το Internet, οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας που διαθέτουν τα έξυπνα κινητά και η δυνατότητα λήψης βίντεο υψηλής ανάλυσης.

Ακόμα και το χρήμα, περνά ολοένα και περισσότερο μέσω των κινητών, κάτι που είναι φανερό ότι με ραγδαίους ρυθμούς θα επηρεάσει και εμάς, θα μπει στη δική μας «κουλτούρα». Έρευνα της Visa Europe έδειξε πως πάνω από το 35% των Ευρωπαίων αγόρασαν ένα προϊόν χρησιμοποιώντας φορητή συσκευή, αφού το είδαν πρώτα στο κατάστημα. Στο τέλος του 2015 υπήρχαν σε διεθνές επίπεδο περισσότεροι από 134 εκατομμύρια ενεργοί καταθετικοί λογαριασμοί μέσω κινητών τηλεφώνων, ενώ οι εγγεγραμμένοι λογαριασμοί καταθέσεων σε διεθνές επίπεδο ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση 30% το 2015. Μέχρι τώρα, ένα δισεκατομμύριο συναλλαγές μέσω καταθετικών λογαριασμών, πραγματοποιήθηκαν από κινητά. Άρχισαν – και θα συνεχίσουν να αυξάνονται και να πληθύνονται – οι λύσεις με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ασφάλειας αλλά και των πληρωμών από μικρές επιχειρήσεις. Όλα αυτά δείχνουν ότι θα αλλάξει ακόμα και η εικόνα των Τραπεζών, που δεν μπορεί να παραμείνουν με την μορφή που τις ξέρουμε σήμερα.
Δύσκολα μπορεί να συλλάβει ο νους τους αριθμούς που δείχνουν ότι η βιομηχανία κινητών επικοινωνιών απασχολεί 32 εκατομμύρια εργαζόμενους και έχει συνεισφέρει με 3,1 τρις. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία το 2015, το 4,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Δίκτυα 4G και το στοίχημα του 5G

Τα δίκτυα 4G έχουν δώσει νέα ώθηση τόσο στην ποιοτική όσο και στην ποσοτική ανάπτυξη της χρήσης των κινητών τηλεφώνων. Σήμερα, τα δίκτυα 4G διαθέσιμα σε περισσότερες από 150 χώρες, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι το 5G.
Το μερίδιο συνδεσιμότητας 4G υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει αυτό του 2G έως το 2018 και του 3G έως το 2020. Το 4G θα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% της συνολικής κίνησης δεδομένων μέσω κινητής τηλεφωνίας και οι συνδέσεις 4G θα δημιουργούν έως το 2020, σχεδόν 6 φορές μεγαλύτερη διακίνηση δεδομένων ανά μήνα, σε σχέση με τις μη-4G συνδέσεις. Έως το 2020 η παγκόσμια διακίνηση δεδομένων μέσω κινητής τηλεφωνίας θα φθάσει τα 30,6 exabytes το μήνα, σε αύξηση σε σχέση με τα 3,7 exabytes το 2015.
Τα δίκτυα κινητής επικοινωνίας πέμπτης γενιάς που εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν εμπορικές εφαρμογές ακόμη και πριν το 2020. Τα δίκτυα 5ης Γενιάς, συνδέονται με την ανάπτυξη του Internet of Things, θα έχει ως αποτέλεσμα μέχρι το 2020 να δικτυώσει με το διαδίκτυο και το κινητό τηλέφωνο περισσότερες από 50 δις. συσκευές μεταξύ τους. Έτσι, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή αλλά και στο επιχειρείν. Οι όροι «έξυπνο» αυτοκίνητο, «έξυπνο» σπίτι, «έξυπνη» πόλη και εκατοντάδες ακόμη θα ακούγονται ολοένα και περισσότερο, μέχρι να γίνουν πραγματικότητα τα αμέσως επόμενα χρόνια, προσφέροντας εφαρμογές που μέχρι σήμερα βλέπαμε μόνον σε σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Κι όλα αυτά μέσω κινητού.