Κορωνοϊός: Συμπτώματα και μέτρα προστασίας

Card photo created by freepik - www.freepik.com

Ο μη Κυβερνητικός οργανισμός REACTION Youth for the Prevention του οποίου η φιλοσοφία βασίζεται στην έρευνα, την εκπαίδευση και την δράση, με ένα post στο Facebook, δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον νέο Κορωνοϊό (COVID-19) που ξεκίνησε από την Κίνα και άρχισε να εξαπλώνεται και στην Ευρώπη.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιος.

Δεν χρειάζεται όμως να πανικοβάλλεστε! Η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος για να αντιμετωπίσετε τέτοιες καταστάσεις! Και αυτά είναι τα βασικά μέτρα που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

1. Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας. Έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο για το σωστό πλήσιμο των χεριών “Έτσι πλένουμε τα χέρια για να αποφύγουμε μικρόβια και ιούς!”

2. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

3. Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

4. Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.

5. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας και παραμένουμε σπίτι μας.

6. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

7. Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

8. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.