Οι κρυφοί άσσοι του Facebook Messenger

FREE.PICK

Το Facebook Messenger είναι, αναμφίβολα, μία από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, που προσφέρει ολοένα και περισσότερες λειτουργίες. Έχει εξελιχθεί σε κυρίαρχη πλατφόρμα επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και παραγωγικότητας.

Πέρα από τις γνωστές σε όλους δυνατότητες, περιλαμβάνει και μια σειρά από «κρυφές» δυνατότητες και «μυστικά», που αρκετοί από εμάς δεν γνωρίζουμε, γι’ αυτό και μια αναφορά σε πολλές από αυτές είναι χρήσιμη.

Αποστολή τοποθεσίας
Ένα συχνά χρήσιμο εργαλείο, είναι η αποστολή της τοποθεσίας μας σε ένα φίλο, ώστε – για παράδειγμα – να ξέρει που θα έρθει να μας βρει. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε εύκολα και γρήγορα μέσω του Facebook Messenger.

Απλά επιλέγουμε μία συνομιλία, πατάμε την ένδειξη με τις τέσσερις κουκκίδες στο κάτω μέρος της οθόνης, και στην επόμενη καρτέλα επιλέγουμε το εικονίδιο της τοποθεσίας. Μπορούμε επίσης, να μοιραστούμε τη ζωντανή τοποθεσία μας για 60 λεπτά πατώντας τη σχετική μπλε ένδειξη στο κάτω μέρος. Αν θέλουμε να στείλουμε μία διαφορετική τοποθεσία, πατάμε στη σχετική κόκκινη ένδειξη τοποθεσίας στην κάτω δεξιά γωνία.

Σε περίπτωση που εκείνη την ώρα μετακινούμαστε, η ενεργοποίηση της live τοποθεσίας θα συνεχίζει να κοινοποιείται στα άτομα που επιλέξαμε την ακριβή τοποθεσία που βρισκόμαστε την ώρα της μετακίνησης, ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούμε την εφαρμογή.

Διαγραφή μηνυμάτων
Καλό είναι να ξέρουμε ότι, μπορούμε να προλάβουμε τη διαγραφή ενός μηνύματος για το οποίο μετανιώσαμε που το στείλαμε εκείνη τη στιγμή. Φυσικά, βασική προϋπόθεση είναι το άλλο άτομο να μην έχει προλάβει να το διαβάσει. Σε αυτή την περίπτωση, πατάμε παρατεταμένα στο επίμαχο μήνυμα και επιλέγουμε διαδοχικά την αφαίρεση και μετά την διαγραφή για όλους. Αυτή η επιλογή θα εμφανιστεί εάν το άλλο άτομο δεν έχει διαβάσει ακόμα το μήνυμα. Το χρονικό όριο για να κάνουμε τη διαγραφή είναι 10 λεπτά.

Μυστική συζήτηση
Υπάρχει ακόμα και η λειτουργία της μυστικής συζήτησης με την οποία στη ουσία κρυπτογραφεί τις συνομιλίες μας από άκρο σε άκρο, σε όλες τις ενεργές φορητές συσκευές μας. Μπορούμε και να ρυθμίσουμε χρονόμετρο σε αυτές τις συνομιλίες, ώστε να καταστραφούν αυτόματα μετά από καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Θα απενεργοποιηθεί όμως η υποστήριξη GIF, ομαδικά μηνύματα, φωνητικές κλήσεις, και βιντεοκλήσεις. Για να ξεκινήσουμε μία μυστική συνομιλία, επιλέγουμε την επαφή μας. Κατόπιν, πατάμε το εικονίδιο “i” στην επάνω δεξιά γωνία και στη νέα καρτέλα επιλέγουμε την έναρξη μυστικής συζήτησης.

Διακοπή ειδοποιήσεων
Εάν θέλουμε να μείνουμε για κάποιο λόγο ήσυχοι, χωρίς ειδοποιήσεις για μηνύματα κάθε λίγο και λιγάκι, τότε πατάμε παρατεταμένα πάνω στην ομαδική συνομιλία ή σε μεμονωμένες επαφές μας (εναλλακτικά για iOS, σύρουμε προς τα αριστερά τη συνομιλία) και επιλέγουμε τη διακοπή ειδοποιήσεων. Στη συνέχεια, καθορίζουμε τη χρονική περίοδο για την οποία θέλουμε να θέσουμε σε σίγαση τις ειδοποιήσεις.

Dark Mode
Χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε ότι, η λειτουργία του Dark Mode δεν θα κάνει μόνο το Facebook Messenger να φαίνεται πιο ωραίο, αλλά μπορεί να μας εξοικονομήσει και μπαταρία. Επίσης, είναι πιο ξεκούραστη για μάτια μας όταν συνομιλούμε σε σκοτεινό περιβάλλον.

Για να ενεργοποιήσουμε τη νυχτερινή λειτουργία, πατάμε στην εικόνα του προφίλ μας στην επάνω αριστερή γωνία και στην επόμενη καρτέλα θα την δούμε αμέσως.

Ηχητικό μήνυμα
Στην περίπτωση τώρα, που είναι δύσκολο να πληκτρολογήσουμε ένα μήνυμα ή θέλουμε να πούμε πολλά, υπάρχει και η λύση του ηχητικού μηνύματος. Επιλέγουμε μια συνομιλία και εντοπίζουμε το μικρόφωνο δίπλα στο πλαίσιο κειμένου. Πατάμε παρατεταμένα το εικονίδιο μικροφώνου ενώ μιλάμε και το αφήνουμε όταν τελειώσουμε για να αποσταλεί.

Απόκρυψη ανάγνωσης μηνυμάτων
Αν πάλι, θέλετε να αγνοήσετε κάποιον και δεν μπορείτε, τότε ένας τρόπος, είναι να μην δει ότι διαβάσατε το μήνυμά του. Η σημείωση “Seen” ή “Διαβάστηκε” χαλάει όμως τα πάντα. Για όσους χρησιμοποιούν Chrome, υπάρχει η εφαρμογή Facebook Unseen App. Εναλλακτικά το Crossrider’s Chat Undetected, που λειτουργεί και στους υπόλοιπους browsers.

Και για SMS
Το Facebook Messenger μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και ως την βασική εφαρμογή για τα SMS. Αυτή η λειτουργία είναι εφικτή μόνο σε Android, αλλά αυτό σίγουρα δεν αποτελεί πρόβλημα για τους περισσότερους από εμάς.

Για να αντικαταστήσουμε την προκαθορισμένη εφαρμογή του κινητού, πατάμε στην εικόνα του προφίλ μας στην επάνω αριστερή γωνία. Στην επόμενη καρτέλα θα δούμε τη λειτουργία του SMS για να την ενεργοποιήσουμε. Θα χρειαστεί να επαληθεύσουμε ότι θέλουμε την αντικατάσταση της εργοστασιακής εφαρμογής των SMS. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να την επαναφέρουμε ανά πάσα στιγμή, πατώντας απλά στο σχετικό εικονίδιο της.

Μεγαλύτερα Like
Αν πάλι σας είναι χρήσιμο, πρέπει να ξέρετε ότι μπορείτε να στείλετε μεγαλύτερα like. Μέσα από το παράθυρο διαλόγου, επιλέξετε και κράτησε το χεράκι με τον αντίχειρα προς τα επάνω μέχρι να μεγαλώσει σε μέγεθος. Υπάρχουν και διάφορα ακουστικά εφέ γι’ αυτό φροντίστε να έχετε ανοιχτά τα ηχεία σας.

Messenger στο desktop
Αν πάλι χρησιμοποιούμε συχνά τον υπολογιστή μας – στη δουλειά ή στο σπίτι – για σύνδεση με τον Messenger, το messenger.com είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο των επίσημων εφαρμογών ή της σελίδας του Facebook. Παρομοίως, με την εγκατάσταση της desktop εφαρμογής στα Windows μπορούμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας σε μεγαλύτερη οθόνη και με περισσότερες λειτουργίες.